Cthulhu’nun Çağrısı’nın etkisi öylesine büyük olmuştu ki; sadece diğer korku romanlarında değil, filmlerde, müziklerde ve tabii ki oyunlarda da kendisine yer bulmuştu. Filmlerden, 1981 yapımı “Evil Dead” (Kötü Ruh/Şeytan’ın Ölüsü) buna iyi bir örnektir. Filmde bahsi geçen kötülüklerin kitabı Necronomicon; Cthulhu’nun Çağrısındaki mezhep’in kitabıdır ve filmde de şeytani güçlerin dirilme noktasıdır. Ünlü metal müzik grubu Metallica’nın, Ride The Lightning albümünde romana ithafen “The Call of Ktulu” isimli enstrümental bir parçaları yer almaktadır.Bununla beraber korku edebiyatına ve oyunlarına kaynak oluşturan sadece Lovecraft ‘ın Cthulhu Mitosları değildir. Sinema dalında “Slasher Film” (işkenceci filmi) diye nitelendirilen Amerika yapımlı çeşitli psikopat seri katil filmleri ve Japon Korku Sinemasının da korku edebiyatı ve oyunlara çok önemli etkileri olmuştur. Amerikan sineması, daha çok psikopat seri katillerde korkuyu ararken, Japon sineması gizemli hayaletler ve psikolojik çözümlemelere yer veriyordu. Özellikle Japon korku kültürü ileride karşımıza çıkacak pek çok kült korku oyununa hayat verecekti…

Cthulhu Mitosları ile Amerikan ve Japon korku filmlerinin hikayelerinden ilham alarak, bugün büyük kitleleri kendisine hayran bırakan korku oyunlarının atası, ismiyle size pek yabancı gelmeyecek… 1981 yapımlı Call of Cthulhu isimli(!) RPG korku oyunundan bahsediyoruz. Chaosium’un 1981 yılında çıkarttığı oyun isminden de anlaşılacağı üzere Lovecraft’ın Cthulhu’nun Çağrısı isimli romanına dayanmaktadır. Görselde, korku oyunlarımızın atası diyebileceğimiz Call of Cthulhu’nun ilk basımına ait kapağını görebilirsiniz.

coc-1.edition-cover

Başarılı hikayenin oyunu da başarılı olmuş, toplam 7 sürümü yayınlanmıştır. RPG türünde olan oyunda Cthulhu Mitoslarındaki hikayeyi tecrübe ediyor ve bu karanlık dünyanın gizemlerini çözmeye çalışıyorduk. Oyun 80’lerle beraber 90’lı yıllarda da bir çok büyük ödüle layık görülmüş, ve korku dünyasının adeta temelini atmıştır. Sonraki yıllarda, birebir aynı isimli olmasada Cthulhu ismini barındıran pek çok oyun piyasaya çıkmıştır. Bu oyunların en ünlülerinden biri de; 2005 yılında Xbox’a, 2006 yılında kutulu olarak PC’ye ve 2009 yılında da Steam platformuna gelen Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth olmuştur.

Gördüğünüz gibi, bugün büyük kitleleri peşinden koşturan saf hayatta kalma-korku oyunlarının temelleri, Cthulhu Mitosları ile Japon ve Amerikan Korku Sineması arasında şekillenmeye başlamıştır. Sonraki yıllarda pek çok oyun bu temeller üzerinde farklı yollarla oyuncuları etkilemeye çalışır…

Takvimler 1982 yılını gösterdiğinde Cthulhu Efsanesi’nin etkileri sürerken başka bir korku oyunu karşımıza çıkıyordu. Bir oyun konsolu olan Atari 2600 için piyasaya sürülen: Haunted House. Action-Adventure ve hayatta kalma-korku türlerinin karışımı olan oyun elbetteki bugün ekran karşısında piksel sayanların garipseyeceği bir oyun. Fakat o yıllarda bilgisayar donanımları bugünkü kadar gelişmiş değildi ve zaten korku oyunu sevenler de grafikten çok hikaye ve seslerden etkileniyordu. O yılların oyunları için genel olarak şunu söyleyebiliriz ki, grafikler oyuncuya sadece kendi hayal dünyalarına girmeleri için bir kapı açıyor, esas olarak hikaye ve daha sonra ses efektleriyle oyuncuyu etkilemeye çalışıyorlardı. Oyuncular da bugünün görselliği ile karşılaştırılamayacak olan bu görüntüleri alıyor; kendi zihinlerinde benzer ya da farklı şekillerle yeniden yaratarak, anlatılan hikayenin izinde hayal dünyalarında korkunç bir yolculuğa çıkıyorlardı. Böylece, insanların günlük hayatın stresinden uzaklaşmaları için; sinema, radyo, tv gibi elektronik eğlencelere bir yenisi eklenmiş oluyordu: Oyunlar!

Kapağından görebileceğiniz gibi oyunda tematik korku unsurları yoğun şekilde kullanılıyor ve özellikle insanların fobik korkuları hedef alınıyordu. Hayaletler, yarasalar, örümcekler gibi korkulu rüyalarıyla yüzleşmek insanlara çekici geliyor ve saatlerini ekran karşısında geçiriyorlardı. Bir perili ev hikayesinde, sadece gözlerden oluşan bir karakteri yönettiğimiz oyunda labirentvari ortamlarda; örümcek, yarasa, hayalet gibi düşmanlardan kaçarak hayatta kalmaya çalışıyorduk.

Hauntedhouse_atari

Sayfalar: 1 2 3

4 Comments

  • drenthtoz dedi ki:

    çok güzel bi yazı olmuş emeğinize elinize sağlık

  • TaXiNoMaXiS dedi ki:

    Konuyu ele almaya çok doğru bir yerden başlamışsınız, gerçekten çok başarılı ve akıcı bir yazı olmuş, emeğinize sağlık.

  • Zıpzıp dedi ki:

    Elinize sağlık, yazınızı keyifle okudum, devamını merakla bekliyorum 🙂

  • Ahmet Karan dedi ki:

    Yahu Call of Cthulhu ilk değil ki, bildiğin role playing oyunu, onun öncesinde yüzlerce board game ve role playing oyunu var. Hadi onu da geçtim, bir Soft&Cuddly, Lurking Horror, Nosferatu, bir ton oyun yok, nasıl saçma sapan bir listedir bu, hiç mi oyun oynamadın o yıllarda?