13 Yıl Sonra Yeniden
Counter Strike’ı ilk olarak yedi yaşında oynamıştım. O zaman için grafikler muhteşemdi. Yaş ayrımı olmaksızın internet cafeye kapanıp saatlerce oynuyorduk bu güzel oyunu. Ancak yıllar geçti, ben büyüdüm ve Call of Duty, Battlefield gibi yapımlar ortaya çıkmaya başladı. Bu arada sönüp gitti Counter Strike. Ben herkes için Counter Strike’ın bittiğini düşünürken hala CS oynandığını fark ettim. Sonradan fark ettim ki bu oyun bir efsane olmuş ve üzerinden yirmi yıl geçse de hiç eskimeyecek. Counter Strike serisinden tam kopacakken Valve karşımıza Counter Strike: Global Offensive ile çıktı. Açıkçası ilk başta pek dikkatimi çekmeyen oyun, trailer ve beta desteğiyle dikkatimi çekmeyi başardı. Oyunun beta sürümüne başlarken beklentilerim çok yüksek değildi. Ancak sonradan fark ettim ki Valve bu sefer kendini aşmış!
Oyunda ilk olarak dikkatimizi kaplamalar çekiyor. Oyundaki haritaların isimleri ve taslakları aynı tasarlanmış. Ancak oyuna başlarken kaplamaların değiştiğini ve oyunun daha çok gerçeğe yakın olduğunu görüyoruz. Oynanış olarak hiçbir değişiklik yapmayan Valve, oyuna yeni silahlar eklemeyi de unutmamış. Ancak silahlarda yakınlaştırmanın olmaması bir eksi olarak batıyor gözüme. Ses kalitesi olarak da Source’a yakın olmuş Global Offensive. Ancak eklenen yeni animasyonlar ve sesler oyunu Source’dan uzaklaştırarak seride yeni bir çağ açıyor. Işıklandırma ve kan efektleri de çok iyi hazırlanmış. Bunun dışında silahların kullanışı da değişmiş ve daha gerçekçi bir yapıya ulaşılmış. Artık sniper kullanırken nefes almamız gerekiyor. Nefes tutmadan önce ekranda beliren buğu ve aldığımız nefesin ardından nişangahın sabitleşmesi ve buğunun kalkması hoşumuza gidiyor. CS: GO tıpkı CS: Source gibi Steam’e bağlı ve eğer Steam diliniz Türkçe ise oyunun büyük bir bölümü de Türkçe oluyor. Bunun yanında oyuna bir MVP sistemi geliştirilmiş. Bir roundda MVP olmak için bombayı kurmamız, rehineleri kurtarmamız (oyun moduna göre) veya bolca düşman öldürmemiz gerekiyor.
FPS ortamına yıllar sonra geri dönen Counter Strike, Call of Duty ve Battlefield’ın yanında sesini pek duyuramasa da hala kendi kitlesine sahip bir oyun. Ancak Call of Duty ve Battlefield’ın CS kadar tecrübesi olmadığının da altını çizmek gerekiyor. Şu anda bile Counter Strike, profesyonel turnuvalarda oynanan tek FPS oyunu olma özelliğini taşıyor. Üzerinden on üç yıl geçmesine rağmen Türkiye’de en çok tercih edilen FPS oyunu hala Counter Strike’dır. Modern Warfare 3’ün killstreak paketleri veya Battlefield 3’ün jetleri olabilir. Ancak hiçbiri Counter Strike’ın klasik ortamıyla karşılaştırılamaz.
Yıllardır unutmadığımız ve hala oynadığımız Counter Strike, bu sefer sağlam ve iddialı olarak geliyor. Bu yaz rafları süslemesi beklenen CS: GO, oynamaya ve eğlenmeye kesinlikle değecek bir oyun. Bana kalırsa alın, oynayın ve arkadaşlarınızla eğlenin. İyi oyunlar…