Microsoft’un Xbox One’ının bu haftaki neredeyse bütün gün süren tanıtımı, yeni konsolun iki aşamalı açılışının sadece ilkini oluşturuyordu. Diğer taraftan, E3 fuarı da sadece oyunlar hakkında olmayacak.

Konsolun henüz açıklanmayan özellikleri arasında, oyuncuların, bir oyun sırasında zorlandıkları bir yerde bir arkadaşının oyunu uzaktan devralarak yardımcı olabilmesi ve Kinect’in oyuncularlara sözlü olarak cevap verebilme yeteneği de yer alıyor.

Xbox One, Kinect’in sesli komut özelliğini, çift yönlü sözlü iletişim seviyesine ulaştırıyor.

Olası senaryolardan birinde Kinect, yüz tanıma özelliğini kullanarak insanlarla dolu bir odayı tarıyor ve tanımadığı herhangi biri var mı, not ediyor. Sonra, konsol sahibine, odada tanımadığı biri olduğunu söylüyor ve yeni kişilerden kendilerini tanıtmalarını istiyor. Kişi adını söylediğinde Kinect, “hoşgeldiniz” diyor ve bilgilerini konsola kaydediyor.

Bu özelliği tanıtan Microsoft’un yetkililerine göre Xbox One’ın konuşma kabiliyeti, daha çok iPhone’nun Siri’si gibi işleyecek. Ses, konsolun sürümünde mevcut olmayabilecek; ama olmazsa ilk birkaç ay içinde bir “patch” vasıtasıyla sisteme entegre edilecek.

Xbox One’ın diğer bir özelliği de bir oyun sırasında sıkıştığımızda bir arkadaşımızı Skype’layıp ondan yardım talep edebileceğiz ve gerekirse oyunu devralmasını sağlayabileceğiz. Bu özellik sayesinde oyuncular zorlandıkları anlarda birbirlerine uzaktan kolayca yardım alabilecek.

Özelliğin uygulamasını izleyen eden kaynağımız, ekranda bir mesajın belirdiğini ve bu mesajda, Skypelaştığımız arkadaşımızın oyunu devralmasının sorun olup olmayacağının sorulduğunu söyledi. Oyun, arkadaşımız tarafından devraldığında biz de oturduğumuz yerden oyunu kaldığı yerden izleyebilecekmişiz. Her iki oyuncu da bir düğmeye basarak oyunu sonlandırabilecekmiş.

Bu özellikle ilgili hala bazı soru işaretleri mevcut. Örneğin, bir oyuncu, arkadaşından devraldığı oyunu ne kadr süre ile oynama devam edebilecek ya da yardım ettiği arkadaşından o oyunu kendine alıp sahip olabilecek mi?

Gösterimi izleyen kaynağımızın dikkatini çeken bir husus da konsolların birbirine kablolar vasıtasıyla bağlı olmasıymış. Microsoft yetkilileri, gecikme sorunuyla ilgili herhangi bir endişe taşımadıklarını dile getiriyor. O zaman bizim kafamızda da şöyle bir soru beliriyor: uzaktan oynamayı ne gibi bir teknoloji destekleyecek?

Sony’s upcoming PlayStation 4 will also feature remote play. The service, powered by Gaikai, will allow players will to ask a friend over the internet to take over their game, should they find themselves in a rough spot in a game. Sony’s service will also support streaming live gameplay video to friends and even a “director” mode for games, letting other players interact with your game by dropping you health, maps and other items over the internet.

Sony’nin yeni konsolu PlayStation 4 de uzaktan oynama özelliğini sunuyor. Bu hizmet, Gaikai tarafından destekleniyor ve oyunculara, zorlandıkları bir noktada, internet üzerinden bir arkadaşlarına ulaşıp oyunu devredebilmelerine imkan sağlıyor. Sony’nin bu hizmeti ayrıca, oynanan oyunu canlı olarak arkadaşlarınıza izletebilmeyi ve arkadaşlarınızdan sağlık, harita ve benzeri diğer kalemler konusunda yardım alabilmeyi sağlıyor.

Son olarak, Microsoft yetkililerinin son mesajını da iletelim, üzerimizde kalmasın: “Xbox One’ın tanıtımını yaptığımız günden beri, konsolun değişik özellikleri ve olası gelecek senaryoları konusunda birçok spekülasyonla karşılaştık. Yakın bir tarihte, szilerle, daha fazla detayı paylaşmayı dört gözle bekliyoruz. Ama şu an için herhangi bir mevzu üzerinde tartışma başlatma niyetinde değiliz.”