Hearthstone Hayatta Kalma Rehberinin ilk yazısında, yeni başlayan oyunculara temel bilgiler vererek oyuna adapte olmalarına yardımcı olmaya çalışmıştık. Bu yazımızda ise her hero tarafından kullanılabilen (Neutral) basic kartlar içinden en kullanışlı bulduklarımızı inceleyeceğiz.

İlk yazımızı okumayanlar için basic kartların yeni başlayan her oyuncuya verilen kartlar olduğunu hatırlatalım ve kullanmanızı tavsiye ettiğimiz kartları incelemeye başlamadan önce hızlı deste, yavaş deste ve kart avantajı gibi konular ile ilgili kısaca bilgi verelim.

Hızlı Deste, düşük mana ile oyunun ilk turlarında kolayca oynayabileceğiniz kartlardan oluşur. Oyunu hızlıca sonlandırmaya yöneliktir ve oldukça agresiftir.

Yavaş Deste, hızlı destenin aksine yüksek mana ile kullanabildiğiniz kartlardan oluşur. Dolayısıyla çok sayıda güçlü kart barındırır ve oyun alanını domine ederek rakibini yok etmeyi amaçlar. Bu desteler genellikle dördüncü turdan sonraki turlarda oyunu lehine çevirir ve kontrolü elinden bırakmamak üzerine kurulurlar.

Kart Avantajı, elinizde rakibinizden daha çok kart bulunması durumudur. Bu avantaj size tahmin edebileceğiniz gibi, oyunun kontrolünü sunar. Çoğu zaman (Tabiki her zaman değil) kart avantajına sahip olmak, oyunu kazanmanızla sonuçlanacaktır. Bu sebeple hemen her oyuncu, elindeki kartları verimli kullanmak ve rakibini elindeki kartları israf etmeye zorlayan hamleler yapmak ister.

Bu terimleri kısaca açıklamamızın ardından şimdi de değerli gördüğümüz ve kullanmanızı tavsiye ettiğimiz kartlara bir göz atalım.

Minionlar ve Etkili Kullanımları

ooze

Acidic Swamp Ooze: Kısa adıyla Ooze, (Merak edenler için Uğğz diye telafuz edildiğini söyleyelim, hehe) hem oyunun erken safhalarında hem de ilerleyen safhalarında oldukça işe yarayan bir karttır. 2 Mana karşılığı oynanan 3/2 değerindeki (3 Saldırı, 2 Savunma puanı) bu kart, oynandığı zaman, rakip oyuncunun aktif bir silahı varsa onu yok eder. Bu sebeple silah kullanan (Warrior, Rogue, Paladin, Shaman gibi) herolara karşı oldukça etkilidir. Rakibinizin silahını yok etmek için kullanabileceğini düşünüyorsanız ve erken turlarda oynamak için bir başka alternatifiniz varsa, rakibiniz silahını aktif edene kadar kullanmamanız karttan alacağınız verimi artıracaktır. Hangi hero ile oynadığınız fark etmeksizin destenize yerleştirebilirsiniz. Çok sayıda epic, legendary karta sahip olan oyuncular dahi destelerine bir adet ooze yerleştirir.

novice engineer

Novice Engineer: 2 Mana karşılığı oynanan 1/1 değerindeki bu kart, sahaya sürüldüğü zaman kullanan oyuncuya bir kart çektiriyor. En düşük mana isteyen ve kart çektiren kartlardan birisi olduğu için, özellikle oyun esnasında kart avantajını yitirdiyseniz ve oynayacak kart bulmakta güçlük çekiyorsanız, ileri safhadaki oyunlarda da işe yarar bir kart halini alıyor.

river crocolisk

River Crocolisk: Oyuna ilk başladığım dönemde bu kart benim favori kartımdı. 2 manayla oynayabildiğiniz 2/3 değerindeki bu kartı 2. turda oyuna sürerseniz ciddi bir saha kontrolü sağlayabilirsiniz. Hele ki (birazdan bahsedeceğimiz) 3. turda Shattered Sun Cleric ile bufflarsanız rakibinize çok ciddi sıkıntılar yaratabilirsiniz. Bununla beraber bu kart “Beast” sınıfından bir kart olduğu için Hunter herosuyla ayrıca güçlü bir sinerjisi vardır.

ironfur grizzly

Ironfur Grizzly: 3 mana karşılığı oynayabildiğiniz 3/3 gücünde olan bu kart da “Beast” sınıfından. Bununla beraber “Taunt” özelliğine sahip. Bu demektir ki bu kart oyun alanına sürüldüğünde rakibiniz minionlarıyla başka bir hedefe saldırmadan önce bu kartı ortadan kaldırmak zorunda. 3/3’lük gücü çok güven vermese de oyunun ilk safhalarında kullanılabiliyor oluşu hayatta tutmak istediğiniz başka bir minion için oldukça yararlı olabiliyor.

razorfen hunter

Razorfen Hunter: Bu kart, muhtemelen ilk fırsatta değiştirmek isteyeceğiniz bir kart. Ancak basic kartlarla oynadığınız dönemde oldukça kullanışlı bir kart olabiliyor. Bu kartı sahaya sürdüğünüzde fazladan bir adet 1/1 değerinde bir domuz ile beraber geliyor. Bu domuz da beast özelliğine sahip. Erken kullanıldığında rakibiniz hem razorfen hunter’dan hem de  domuzdan kurtulamazsa, Shattered Sun Cleric veya bir başka kartla hayatta kalan kartı bufflayarak oldukça verimli kullanabilirsiniz.

sun cleric

Shattered Sun Cleric: Evet, daha önce iki sefer bahsettiğimiz ünlü kart bu. Bu kart 3 mana karşılığı oynadığınız 3/2 değerindeki bir karttır ve oyun alanına sürüldüğü zaman seçtiğiniz bir diğer minionu 1/1 değerinde bufflar. Bu sebeple oyun alanında bir başka kartınız yoksa kullanmanız mantıklı değildir. Ancak oyunun erken aşamalarında oynadığınız kartlar ile bir üstünlük kurmayı başardıysanız, bu üstünlüğü daha da güçlendirebilecek bir karttır.

yeti

Chillwind Yeti: Yeti, 4 mana karşılığı kullandığınız 4/5 gücünde bir minion olarak göze çok özel gözükmese de oyunun dördüncü ve altıncı turları arasında oldukça etkili kullanılabilen bir karttır. Rakibiniz oyun alanında çok varlık gösteremiyorsa, yeti’yi oynamanız onun başını daha çok ağrıtacaktır.

sen'jin

Sen’jin Shieldmasta: Sen’jin şahsi fikrimce oyundaki en kıymetli taunt kartlarından biridir. 4 mana karşılığı oynadığınız 3/5 gücündeki bu kart, yüksek hit pointi (HP) sayesinde oyundaki varlığını uzun süre sürdürebilir. Oynadığım süre boyunca rakiplerimin oyun alanından Sen’jin’i kaldırabilmek için 2 (ve bazen 3) kart heba ettiğine çok sefer şahit oldum. Bu durumda tahmin edeceğiniz üzere ciddi bir kart avantajı yakalamamı sağladı.

darkscale healer

Darkscale Healer: 5 mana karşılığı oynadığınız bu 4/5 gücündeki bu kart, oyun alanına sürüldüğünde heronuz da dahil olmak üzere yaralı olan bütün minionlara +2 health sağlayacaktır. Bu durum da alandaki minionlarınızdan kurtulmaya çalışan, ancak tam olarak bunu başaramamış olan rakibinize karşı çok ciddi bir alan kontrolü üstünlüğü kurmanızla sonuçlanacaktır.

gurubashi berserker

Gurubashi Berserker: 5 mana karşılığı oynadığınız 2/7 değerindeki bu kart uygun şartlarda kullanıldığında rakibiniz için tam bir kabus haline gelebilir. Gurubashi Berserker, her yara aldığında saldırı değeri 3 artar. Bu durum rakibinizin sahaya küçük minionlar sürerken bir daha düşünmesine sebep olur. Ayrıca Mage herosuyla oynarken hero ability’nizi bu kart üzerinde de kullanabilirsiniz. Bu sayede birden bire 5/6 değerinde bir minion oyun sahasında emrinize amade olacaktır.

stormwind champion

Stormwind Champion: Bu kart verimli olarak oynaması biraz tecrübe gerektiren bir kart. Ancak doğru kullanıldığında özellikle alan kontrolünü sağlamayı başarmış hızlı desteler ile inanılmaz sonuçlar almanızı sağlayabilir. 7 mana karşılığı oynanan 6/6 gücündeki bu kart, oyun alanında bulunduğu sürece diğer minionlarınıza 1/1 değerinde buff sağlar. Bu durumda da rakibiniz başka hedeflere yönelmeden önce bu kartı ortadan kaldırmak isteyecektir. Ancak tahmin edeceğiniz üzere 6 HP’ye sahip bir minionu ortadan kaldırmak oldukça zorlu olabilir.

Son Söz

Hearthstone yazı dizimizin ikinci yazısının da, diğerleri arasında sivrilen basic kartları inceleyerek, sonuna geldik. Umarım ki sıralamada tepelere yükselmek amacıyla kurduğunuz destelerinizde kullanmak isteyebileceğiniz tavsiyeler vermeyi becerebilmişimdir.

Bir sonraki yazıyı herolar ve herolara özel olan basic kartlar üzerine yazmayı düşünüyorum. Bizi takip etmeye devam edin.

Bir sonraki yazıya kadar,

Esen Kalınız.