HABERLER

Google, Twitch’i Satın Aldı. 6 Maddede Bundan Sonra Ne Olacak?

By 25 Temmuz 2014 Haziran 7th, 2018 No Comments

Bir kaç ay önce sizlere bu haberde de söylediğimiz gibi bir süredir kapalı kapılar ardında Google ile Twitch arasında bir pazarlık sürmekteydi. Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan ve Youtube ile video paylaşım sitelerinin lideri konumundaki Google’ın, özellikle son 2 senedir yıldızı hızla parlamakta olan oyun canlı yayın sitesi Twitch’i satın alması üzerine devam eden bu pazarlık, en sonunda sona ermiş gibi görünüyor. Venturebeat’in çok güvenilir kaynaklara dayanarak yaptığı habere göre Google 1 milyar dolar nakit para karşılığı Twitch’i tamamen satın almış durumda. Venturebeat haberinde anlaşmanın imzalanmış olduğunu ama net rakamın ve anlaşmanın kamuya açıklanacağı tarihin henüz belli olmadığını söylüyor. Google ve Twitch ise konuyla ilgili henüz ne yalanlama ne de doğrulama yapmış durumda.

Bir süredir zaten duyduğumuz bu dedikodu her ne kadar resmi ağızlardan doğrulanmamış olsa da gerçekleşmiş durumda. Peki bu Twitch’i nasıl etkileyecek? İzleyiciler ve yayıncılar Google gibi bir devin, Twitch’i almasından olumlu mu yoksa olumsuz mu etkilenecekler? İşte bizce bundan sonra neler olacağının 6 maddelik özeti.

1. Daha İyi Bir Web Sitesi

Twitch’in web sitesinin durumu malum. Şu anda ihtiyaçları karşılasa da çok zeki bir web sitesi olduğu söylenemez. Özellikle yönetim kısmı oldukça karışık ve kötü dizayn edilmiş. Kullanıcı tarafı için de aynı şeyleri söylemek mümkün. Sadece oyun ismi ve izleyici sayısına göre yapılan kanal sıralaması yeni ve özellikle ilginç kanalları bulmakta son derece yetersiz kalıyor. Sistemin size, izleme alışkanlıklarınıza göre yeni kanallar öneremiyor olması da en büyük eksiklerden biri. Bütün bu eksikleri Google, uzun yıllar önce Youtube deneyimi sayesinde çözmüş durumda. Burada edindiği tecrübeyi ve teknolojiyi daha akıllı bir Twitch sitesi oluşturmakta kullanacağı kesin. Yani önümüzdeki dönemde karşımızda daha kullanıcı dostu, daha yetenekli ve çok daha zeki bir site olacak.

2. Youtube İle Daha İyi Entegrasyon ve Daha İyi Bir Arşiv Sistemi

Video ile uğraşan insanların eninde sonunda ulaşacağı yer Youtube’dır. Bu nedenle Twitch üzerinde canlı yayın yapan her yayıncının veya bizim gibi kuruluşların bir de Youtube kanalı var. Çünkü bir önceki madde ile de bağlantılı olarak; Twitch’in arşiv sistemi çok kötü. Bizim de buna bulduğumuz çözüm, yayınlarımızı, yayın bittikten sonra Youtube kanalımıza aktarmak. Satın alma gerçekleştikten sonra Twitch ile Youtube arasındaki entegrasyonun çok daha iyi olacağını tahmin etmek zor değil. Zaten şu anda da Youtube – Twitch entegrasyonu ufak ufak başlamış durumda. Mesela eğer beğlantınızı yaparsanız, Twitch’te kanalınız online olduğunda, Youtube kanalınızdan video izlemekte olan kişilere anında bilgilendirme geçiyor. İşte bunun gibi araçların artacağı, yayınların artık otomatik olarak Youtube kanalına kaydedileceği günler uzak değil. Tabi ufak bir ihtimalle de olsa Google, Twitch üzerinde ayrıca bir arşivleme sistemi yaparak Twitch’i tamamen kendi içinde dönen bir ekosistem haline getirip, Youtube’u işin içine en asgari şekilde de sokabilir. Bunu da zaman gösterecek.

3. Lisans Problemleri: Müziklere Dikkat

Son yıllarda lisans konusunda Youtube’da işlerin ne kadar zorlaştığını biliyoruz. Belki bu izleyici tarafına çok fazla aksetmiyor ama yayıncılar Youtube’ın lisans politikalarından bıkmış durumdalar. Hatta bakın Cnn Türk’teki Multiplayer programının şu bölümünde de bu konuyu Tekno Seyir’den Murat Gamsız ile uzun uzun konuşmuştuk. Google, lisans konusunu çok ciddiye alıyor ve bu nedenle kullandığı yaptırımlar, sorgusuz sualsiz kanal kapatmaya kadar gidebiliyor. Aynı politikalar er ya da geç canlı yayınlarda da uygulanacaktır. Yani yakın zamanda bırakın canlı yayınlarda müzik açmayı, GTA, Watch Dogs gibi oyunlarda araba radyosunu bile kapatmak zorunda kalabiliriz ( Hoş eğer o canlı yayını Youtube’a atacaksak zaten kapıyorduk!). Yani haydi sabahlar olmasın diyerek eller havaya müzik ile LoL oynamak bu satın alma ile tarihe karışmak üzere.

4. Yayıncılar Taş Mı Yesin? Gelir Modelleri

Twitch yayınları belki henüz ülkemizde tam olarak istenen seviyeye gelmemiş olmasına rağmen, yayıncılar için önemli bir gelir kapısı. Bu 3 yöntemle gerçekleşiyor. Abonelik, reklam ve bağış. Abonelikte her ay abonelerden 5 dolar alınıyor ve bu para standart koşullarda yarı yarıya Twitch ile yayıncı arasında paylaşılıyor. Reklamın ve bağış sisteminin de nasıl çalıştığı malum. Acaba Google bu yöntemlerden hangilerini devam ettirecek? Youtube’a baktığımızda sadece gösterilen reklamlardan gelir paylaşımı modelinin olduğunu görüyoruz ki Türkiye için miktarlar öldürmez ama süründürür seviyesinde. Son zamanlarda Youtube’a da bağış modelinin geleceğini de duyuyoruz. Belki Google, Twitch modellerinin budamak yerine Youtube’a taşır. Yayıncılar için kritik olan bu durumun nasıl sonuçlanacağı da – umarız daha gelişmiş bir şekilde – ileride göreceğiz.

5. Oyun Dışı İçerik

Lafı dolandırmayacağım Twitch’te 15 yaşında bir kızın nasıl makyaj yapılacağını anlattığı bir kanalın bulunmasını ister misiniz? Uzak bir ihtimal değil. Her ne kadar Google’ın da kendi canlı yayın sistemi olsa da Twitch’in oyun özelinden Ustream gibi genel bir canlı yayın sistemine geçmesi de olasıdır. Bu ihtimali göz ardı etmemek gerek.

6. Sansür Sansür Sansür

Bu madde aslında Google veya Twitch ile ilgili değil bizimle, Türkiye ile ilgili. Başımızda bulunan hükümetin internet teknolojileri ve bilhassa sosyal medyaya bakış açısını geçtiğimiz sene açılıp kapanmaktan yalamaya dönen siteler nedeniyle hepimiz biliyoruz. Twitch’in, Google tarafından alınması demek daha fazla göz önünde bulunması demek. Bir önceki madde ile bağlantılı olarak eğer içerik genişlerse işler çok garip yerler gidebilir ve bir gün Twitch’e erişimin yasaklandığı bir dünyaya uyanabiliriz. Tok tok tok, şeytan kulağına kurşun!

Bonus: Bir Zamanlar Bir Twitch Vardı Bu Alemde!

Yukarıdaki bütün maddeler Google’ın, Twitch’i ayrı bir site olarak devam ettirmesi durumunda gerçekleşme ihtimali olacak gelişmeler. Bir ihtimal daha var. O da Youtube’ın, Twitch’i tamamen yutması, içinde öğütmesi ve posasını çıkarması. Hiç arzu etmiyoruz ama geçmiş satın almalar gösteriyor ki bu da olmayacak bir şey değil. Mesela benim hayatımda Nvidia’nın 3Dfx’i satın alması gibi bir travma vardır. İkincisini kaldırabilir miyim bilemiyorum!