Bildiğiniz gibi gündemde olan birçok oyunun fazlası ile reklamı yapılıyor. Bu yüzden birçoğumuz sevmesek bile bu oyunları tercih etmek durumunda kalıyoruz. Birçoğumuz gerçekten tarzımız olan oyunlara ya ücretlerinden dolayı ya da yapımcının yetersiz reklam kampanyalarından dolayı ulaşamıyoruz. Ben ise bu sorunu önleyebilmek için bugün sizlere 10 adet birbirinden farklı ücretsiz steam oyununu derledim. Elimden geldiğince fazla popüler olmayan ve genel kitlelere hitap eden türden yapımlar seçmeye çalıştım.
Yu-Gi-Oh! Dual Links
Eskilerin, eskimeyen animlerinden birisi olan Yu-Gi-Oh‘un Dual Links oyunu ücretsiz oyunlar listemizin başlangıcı oluyor. Yu-Gi-Oh! ilk olarak 2000’li yıllarda mangadan esinlenerek seri haline geldi ve bunun arkasından bir sürü oyunu çıktı kimisi başarıyı yakalarken kimisi yerinde saydı. Dual Links oyunuysa başarıyı rahatlıkla yakaladı ama geniş kitlelere hitap edemedi denilebilir. Bu oyunu Heartstone’dan ayıran en net özelliklerden birisi oyunun sadece dönen duellolar değil ayrıca alttan bir hikaye anlatımına sahip olmasıdır. Oynanış bakımından kolay ama öğrenmesi zaman isteyen bir oyundur. Eğer ki Yu-Gi-Oh fanları varsa onları bu söylediğime dahil etmiyorum.
Trove
Trove, 2015 senesinde Trion Worlds tarafından PlayStation 4 de dahil olmak üzere çeşitli platformlara çıkan RPG ögeleri barından. Ağırlıklı olarak Minecraft‘ı andıran bir oyundur. Oyunda bir çok class yani karakter mevcut, başlarda alışıp, adapte olması çok zor gözükse de oyun aslında oldukça basit sistemler üzerine kurulmuştur. Evet Trove‘un ”pay to win” denilen ödeyerek elde edebileceğiniz ögelere sahip olmadığını söylemek yalan olur ama şöyle bir şeyde var oyun size oldukça cömert davranarak sahip olabileceğiniz nesneleri gayet bol bir şekilde gönderiyor. Özetle, Trove bol bol zamanınızı isteyen sizi içine çekecek bir evrendir.
Clicker Heroes
Clicker Heroes, İsminden de anlaşılabileceği gibi oyun sadece tıklamak üzerine kurulu bir çok insan bunun nesinin eğlenceli olabileceğini soruyor. Oyun bu kadar basit bir mantıkla sizi ekran başına kitliyor her tıklayışta kazandığınız Coin yani oyunun para birimiyle kendinize güçlendirme veya benzeri eklentiler alıyorsunuz. Bunların bazıları sizin tıklama başına kazandığınız parayı arttırırken bazıları ne kadar uzun tıklarsanız o kadar fazla coin kazanmanızı sağlıyor. İşte bu sayede 5 dakika daha derken saatlerinizi yiyebiliyorsunuz.
Freestyle 2: Street Basketball
Sıradaki oyunsa uzun zamandır düzgün bir örneği çıkmayan oyunlardan olan Sokak Sporu temalı bir oyundur. Evet sokak sporu demek ucu çok açık oluyor ama şu bir gerçektir ki senelerdir futbol, basketbol veya bu tarz branşlarda sokak teması işlenmiyor. İşte 2014 senesinde piyasa düşen Freestyle 2: Street Basketball bu açığı kapatıyor. Yeterli reklam yapılmaması oyunun isminin duyulmamasına neden oldu. Ama isminin duyulmamış olması oyunun kaliteli olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Oyunda sık sık etkinlikler yapılıyor, bu sayede oyunun ölmediğini firma bizlere lanse ediyor. İçerik olarak ise oyunda farklı türde kombolarla rakibinize fake atabilirsiniz. Üstelik oyuncular arasındaki rekabet hat safhada. Gerçekten başarılı olmak istiyorsanız bol bol antrenman yapmanız gereken bir oyun.
Realm of The Mad God
Tekrardan bir RPG oyunuyla devam ediyoruz: Realm of The Mad God. Bu sefer oyunumuz retro grafiklere sahip denebilir. İçerik olarak bu oyunda Mad God denen bir düşman,onun tanrı ve askerlerine karşı savaşıyoruz.Düşmanlardan zindan portalları çıkıyor ve zindanların içinde farklı boss ve oyunun askerleri oluyor. Bunları kestiğiniz zaman eşyalar çıkar ve siz de bu eşyalarla karakterinizi geliştirirsiniz. Farklı karakterler, farklı silah ve zırhlar kullanır her karakterin kendi özel yetenekleri vardır. İnsanlarla takas yapabilir ve bu şekilde de kendinizi geliştirebilirsiniz.
No More Room In Hell
Asla sıkmayan bir senaryoya sahip olan No More Room In Hell‘de oluk oluk gelen zombilere karşı kendinizi savunuyor ve kaçışınız için gerekli olan parça/aletleri toplayarak kaçışınızı gerçekleştiriyorsunuz. Üstelik No More Room In Hell‘i arkadaşlarınızla da oynayabilirsiniz. Ortam oldukça kasvetli ve keşfe açık.Bölümünüzü tamamlamak için her odayı tek tek gezmeniz gerekecektir.
Brink
Aslında Brink‘i illa duymuşsunuzdur ama kaçınız detaylıca bir bakmıştır bilemiyorum. Brink büyük bir gösterişle çıkıp çok kısa bir dönem parlamıştı fakat zamanın getirileri ve yetersiz optimizasyon oyunu unutturmaya yetti. Oyun resimden de anlayabileceğiniz gibi Brink, FPS yani birinci kişi bakış açılı bir nişancı oyunudur.
Creativerse
Creativerse sandbox bir hayatta kalma oyundur. Ayırca listedeki diğer oyunlardan daha özgür bir haritaya sahiptir. İnşa etme, craft yapma gibi temel hayatta kalma ögelerini barındırıyor üstelik craft sistemi oldukça basit hızlı bir şekilde alışabiliyorsunuz. Oyunda ki her canlıyı sahiplenebilirsiniz yani onları evcil hayvanınız yapabiliyorsunuz. Devasa haritada keşfedebileceğiniz yerlerin sayısı bitmiyor her adımda sizi yeni bir gizem bekliyor oluyor. Üstelik oyunda aksesuar ve benzeri nesneler takarak karakterinizin dış görünüşünü etkileyen şeyler kullanabiliyorsunuz. Oyunun bir eksisi olarak sık sık olmasa da yaşanan FPS düşmeleri denebilir.
Brawlhalla
Sona yaklaşırken sırada başka 2D, ücretsiz oyun var. Brawlhalla gerçekten bir oyunda grafiğin o kadar önemli olmadığını asıl önemli olan şeyin oynanış hemen arından da karakter tasarımı olduğunu kanıtlayan oyunlardan birisidir. Brawlhalla’nın gelişmekte olan bir E-Spor olduğunu söylemek mümkün. Gerçekten hiç küçümsenmeyecek miktarda para ödülleri ve azımsanmayacak bir kitleye sahip. Ama gelelim asıl soruya nedir bu oyun? Brawhalla basit mantık bir mantık üzerine kurgulanmış arena oyunudur. Amacınız rakibe yeterli hasarı verip en güçlü vuruşunuz ile onu haritadan fırlatmaktır. Oyunda Dereceli maç seçenekleri 2v2,-1v1 gibi kategoriler vardır. Karakterler oldukça havalı ve kendine has özelliklere sahiplerdir.
Path of Exile
Listenin sonunda bir kitlenin çok sağlam bir şekilde bağımlısı olduğu Path of Exile var. Path of Exile, RPG temalı bir oyundur. İnsanlar genelde haklı olarak Diablo’ya benzetir ama Path of Exile, Diablo‘dan çok daha derin, çok daha ağırdır. Oyunu anlamanız gerçekten saatlerinizi alacaktır. Tabi bu süreçte sıkılmayacak, daha çok bilgiye aç olacaksınızdır. Şöyle ufak bir oynanışa da değinmek gerekirse Oyunda 7 karakter sınıfı var, oyun online olmasına rağmen görev yaparken insanları görebileceğiniz tek yer köy meydanı olacaktır. Oyunda 1325 seçenekten oluşan bir oluşan bir yetenek ağacı vardır. Eğer aksiyon-RPG oyunu arıyorsanız cevap Path of Exile‘dır.