Riot Games’in geliştirdiği League of Legends, yeni sezona giriş yapmaya hazırlanıyor. Bu bağlamda metada bir çok değişiklik yapılacak. Bunlardan biri de oyuncuların Kabiliyet sayfalarındaki değişikliğe ayak uydurmak olması.

Yeni sezonla birlikte bazı kabiliyetlerin yerleri değişirken, bazı kabiliyetlerin de özelliklerinde değişikler yaşandı. Bazı kabiliyetler oyundan kaldırılırken, yerlerine de yenileri geldi. Hal böyle olunca oyuncuların kafalarında da bazı soru işaretleri oluşmaya başladı.

Ben kendimci her rol için uygulanabilecek temel kabiliyet dizilimlerini sizlerle paylaşacağım. Ancak altını açıkca çizerek söylüyorum ki bunlar tamamen yoruma dayalı, araştırılarak yapılan tercihlerdir ve kesin böyle olması gerektiğini belirtmez. Benim fikrim her kişi oyun tarzına göre kendi dizilişlerini düzenlemeli. Benim yaptığım sizde fikir oluşması için bir yardım dokunuşu olacaktır. İşte dizilimler şu şekilde;

Temel Nişancı Kabiliyet Sayfası:

Temel Nişancı Kabiliyeti

Temel Nişancı Kabiliyeti

Burada geçen seneye nazaran değiştirdiğimiz nokta yeni eklenen Hırs Kabiliyetlerin sağladığı avantajlar. Kelle Avcısı, İki Ucu Keskin Kılıç ve Savaş Vecdi seçimlerinin hepsi %5 hasar artışı sağlıyor. Kelle avcısı için oyunun sonuna doğru yapılacak bir tercih ve rakip takımdaki her şampiyonu katletmiş olmanı gerekmekte. İki Ucu Keskin Kılıç ise hasar attırdığı gibi aldığınız hasarı da %2.5 arttırıyor. Savaş Vecdi ise ne zaman çatışmaya girerseniz, 5 saniye boyuncau %5 avantaj veriyor. Bu yüzden seçimimizi bu yönde yaptım.

Hırs Anahtar Kabiliyet’teki seçimleri seçeceğiniz şampiyona göre değişkenlik gösterebilir. Savaşta uzun süre kalma ihtiyacı duyan ve normal vuruşları ile hasar çıkaran nişancılar Ashe, Caitlyn, Draven gibi seçimlerde Kumandanın Kan Hırsını, Ezreal, Lucian, Jinx ve Kalista gibi normal saldırılarıyla beraber yetenek atışlarıyla da rakiplerine yüksek hasar çıkaran nişancılara Savaş Şevki, son olarak da tüm hasarlarını yetenek setinden çıkaran, normal vuruş konusunda biraz zayıf olan Varus, Jhin, Sivir gibi nişancılara da Ölümateşi Dokunuşu tercih edilmelidir.

Maharet’e baktığımız Doğasever’in Armağı, çalılara girdikten sonra yaptığınız ilk hasar veren yetenek atışı ya da saldırınıza hedefn sahip olduğu can miktarının %3’ü rakibinize büyü hasarı olarak vermesi normal yapacağımız tercih olacaktır. Ancak Vayne, Lucian gibi hem ani hasarı yüksek olan hem de mana ihtiyacı olan şampiyonlara Tehlikeli Oyun’u tercih etmekte fayda var.

Ani Hasarlı Büyücüler Kabiliyet Sayfası (LB, Syndra, Annie):

Ani Hasarlı Büyücüler

Ani Hasarlı Büyücüler

Buradaki İki Ucu Keskin Bıçak seçimi, ani hasarımız yüksek olacağı tercih ediyoruz. Ayrıca yüksek bekleme süresi yeteneklerine sahip olan şampiyonlar için de iyi bir tercih olan bu seçim Savaş Vecdi’ne nazaran daha efektif olacaktır.

Tehlikeli Oyun tercihi hem mana ve can ihtiyacımızı karşılayacağı için hem de çalıya girme şansımızın nişancılara göre az olacağı için tercih ediyoruz. Bu yüzden Doğasever’in Armağanı’nı burada tercih etmiyoruz.

Yetenek Gücüne Bağlı Sürekli Hasar Veren Büyücüler Kabiliyet Sayfası (Brand, Malzahar, Ahri):

Yetenek Gücüne Bağlı Büyücüler

Yetenek Gücüne Bağlı Büyücüler

Burada yeniden Savaş Vecdi’ne geri dönüş yapıyoruz. Çünkü ani hasarımız çok yüksek değil ve daha uzun süren çatışmalara gireceğiz. Yetenek gücümüzün de yüksek olacağından ötürü Hırs’ı 18’e tamamlayıp %7 Büyü Nüfuzu ve Ölümateşi Dokunuşu’nu da tercih ediyoruz.

Doğasever’in Armağını ile Tehlikeli Oyun burada biraz tercihe kalmış. İkisi de seçilebilir. Ancak savaş süresi daha uzun olacağından dolayı hayatta kalma ve yeteneklerin devamlılığı için Tehlikeli Oyun bir adım önde gibi.

Yetenek Gücü Taşıyıcı Destek Kabiliyet Sayfası (Brand, Annie):

Taşıyıcı Destek

Taşıyıcı Destek

Temel olarak Büyücüler ile aynı dizilişe sahiptir. Farklı olarak destek rolü olduğumuz için Maharet’de Yankesici seçimi yapıyoruz. Çünkü başka türlü oyunda para kasabilme şansınız yok.

Uzun Mesafeli Dürten Destek Kabiliyet Sayfası (Janna, Soraka, Nami, Sona, Morgana):

Dürten Destek

Dürten Destek

Amacı hasar tutmaktan çok, rakip koridoru rahatsız etmek olan ve aynı zamanda nişancısını koridorda daha fazla kalmasını sağlamak olan işlevsel destekler, rakibi sürekli dürteceği için kısmen güçlendirici kabiliyetlere ihtiyaç duyacağı için Doğasever’in Hediyesine, aynı zamanda sağlayacağı can, zırh, kalkan gibi efektlerin de etkisini arttırmak için Rüzgara Fısıldayan’ın Hediyesi’ni tercih ediyoruz.

Yeteneklerini ve sihirdar büyülerini seri kullanabilmek için Zeka ve Sezgi tercihlerini yapıyoruz. Bu tercihler skor almaya yönelik olduğu için Yankesici’den vazgeçebiliyoruz. Çünkü bu agresif seçimler muhakkak koridorda size skor almanıza yöneliktir.

Tank Destek Kabiliyet Sayfası (Braum, Leona, Nautilus):

Tank Destek

Tank Destek

Azim’e gelen yeni abiliyetler bu rol için biçilmiş kaftan. Hasar tutan desteklerin genelinde yüksek alan kontrol yetenekleri bulunmakta. Bundan ötürü Heyulanın Cesareti tercihini yapıyoruz. Aynı zamanda tank olacağımız için çatışmalara öncülük etmek ve hasarı göğüslememiz gerekiyor. Bundan dolayı da Korkusuzluk tercihini yapıyoruz. Bu da bize daha fazla dayanıklılık veriyor.

Saldırı Gücü Ormancıları Kabiliyet Sayfası (Kha’Zix, Jarvan IV, Rengar):

Saldırı Gücü Ormancıları

Saldırı Gücü Ormancıları

Bu sezon Maharet’in avantajları ormancılar için daha çekici. Çatışma dışı hareket hızı, Doğasever’in Armağanı, değişen ormanla birlikte daha çok işlevsellik katacak. Azim’den gelen kabiliyetler de ormandaki kampları dönüşümüzde ve kamplar arası mesafeyi kapatmada bize yardımcı olacak.

Tank Ormancılar Kabiliyet Sayfası (Sejuani, Rek’Sai, Rammus):

Tank Ormancı

Tank Ormancı

Heyulanın Cesareti ile Tank ormancıların da metaya gireceğini söyleyebiliriz. Tank Destek ile benzer seçimler taşıyan bu kabiliyet diziliminde farklı olaran güçlendirmelerini süresini uzatıyoruz, Merhametsiz ile hasarımızı arttırıyoruz ve Tehlikeli Oyun ile çatışmalarda hayatta kalmayı sağlıyoruz.

Yetenek Gücü Ormancıları Kabiliyet Sayfası (Elise, Gragas, Nidalee):

Yetenek Gücü Ormancıları

Yetenek Gücü Ormancıları

 

Yetenek Gücü ormancıları, yetenekleri sayesinde mesafe kapatabilen ormancılar oldukları için Azim’den gelen hareket hızına ihtiyacımız kalmıyor. Ayrıca orman kamplarınızı temizlemede daha fazla ihtiyaç duyduğundan Hırs’tan gelecek kabiliyetlere de ihtiyacımız var.

Atılacak baskınlarda sağlayacağımız işlevsellik ve hasar için Taze Kan, İki Ucu Keskin Bıçak, Doğasever’in Armağanı tercihleri önem kazanıyor. Orman temizlemede de normal vuruşlarımızın gücü az olduğu için Yabani’ye ihtiyacımız var.

Tank Solo Kabiliyet Sayfası:

Tank Solo

Tank Solo

Tank üst koridor tercihlerinde çeşitlilik fazla olduğundan bazı Kabiliyetler yapacağınız tercihlere göre değişkenlik gösterecektir. Eğer saldırı gücüne dayalı bir tank oynuyorsanız Öfke ile başlarken, yetenek gücüne dayalı bir şampiyonlar oynuyorsanız da Büyücülük tercihini yapacaksınız.

Diğer bir seçenek ise eğer ağır kitle kontrol yeteneklerine sahipseniz Heyulanın Cesareti, eğer buna sahip değilseniz de Kaya Sağlamlığı ya da Hortlağın Pençesi seçimlerinden birine yönelebilirsiniz.

Cellat Üst Koridor Kabiliyet Sayfası (Riven, Renekton, Kennen, Fiora, Irelia):

Cellat Üst Koridor

Cellat Üst Koridor

Buradaki seçimlerimiz de değişkenlik gösterebilir. Yetenek gücüne dayalı şampiyonlar için orta koridor büyücülerine yaptığımız kabiliyetleri kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra Fiora, Irelia gibi can çalmaya ihtiyaç duyan şampiyonlar için de Savaş Şevki yerine Kumandanın Kan Hırsı tercihini seçebilirsiniz.