Her sene olduğu gibi bu sene de Akademi ödülleri uyku düzenimi türlü kafein yüklemeleri ile altı üst etti; ama keyifli de geçti. Geçtiğimiz sene 10 dalda Oscar Akademi Ödülleri ganyanını evelallah tutturmuştum. Bu sene rekorumu bir üst seviyeye çıkartarak 13 dalda Oscar tahminleri ödüllerini toparladım.
Efenim, Oscar gecesi için eşimle erken saatlerde tartışmalar ile birlikte hazırlıklara başladık. İlk problemimiz nerede izleyeceğimiz oldu. Bu sene Digiturk Oscar’lar için bir ayrıcalık yapıp Moviemax Oscars isimli bir kanal açmış, açmış da keşke programın sunucusu Osmantan Bey ile Moda danışmanı Ece Hanım sinemadan anlasalarmış. Hadi sinemadan anlamayı geç, be birader Oscar öncesi programı yapıyorsun bari aday filmleri izle. İzlemedin mi? Bari yorum yapma sus otur köşede. Hrr… Neyse memleketimizde herşey tembellik ve afra tafra üzerine kurulu olduğu için bu yüzeysel alanı geçiyorum. Spontane çeviri konusu da başka bir durum. Hele İngilizce bilen adam için büyük gereksiz bir işkence. Aynı anda dinle, anla, tercüme et, anlat valla zor iş. Mizahı ve kinayeyi tercüme etmek zaten hayli zordur ki Oscar töreni de bunlar ile dolu. Böylece yolumuz internet siteleri arasında orijinal yayın yapan bir site arayışı sapağına girmiş bulundu. Derken sevgili Cüneyt Özdemir’in de bulunduğu Dipnot.tv’de Google Plus üzerinden online yayın yapan garip ama sıcak bir Oscar öncesi gerilla programına denk geldim. Durur muyum? Yiheeyt daldım araya. Bu nasıl program kardeşim diyeceksiniz. Programın ev sahibi İldem Wilson, Londra’dan bildiriyor. Bu programa herkes katılabiliyor ve Google Plus sayesinde konuk olabiliyor. Son 5 senedir (çok emin değilim bir tık az ya da fazla olabilir) sürekli Oscar öncesi ve süresi yapılan bir herakatmış bu. Harekette her zaman bereket vardır. Çok sıcak bir şekilde hiç tanımadığım yeni arkadaşlarım ile bol bol sinema konuştuk.
Gelelim Oscar ödüllerine. Hepimiz birer senaryo iken, başka senaryoya ne hacet? Bu sene çoğu aday yapıtların hikayeleri biografilerden esinlenerek yapılmışlardı. Tüm akademi üyelerinin oyları ile belirlenen 86. Oscar Ödülleri, çok güçlü eserler, çok güçlü oyuncu kadroları ile uzun süredir ilk defa büyük bir rekabete tanık oldu. Özellikle En iyi kadın/erkek oyuncu, en iyi yardımcı kadın/erkek oyuncu kategorilerini hangi oyuncuların alacağı bir muamma idi. Bana sorarsanız hepsi hak etti. Şöyle aday ve ödül alanların bir üzerinden geçelim. (Detaya girme Merthan yazı bitmez!)
EN İYİ FİLM ADAYLARI
Kaptan Phillips (Captain Phillips)
Dallas Buyers Club
Yerçekimi (Gravity)
Her
Yıllık Esaret (12 Years A Slave) (Ödül Sahibi)
Nebraska
Philomena
Dikkat! Hepsini teker teker izlemek gerek.
Ödül 12 Years of Slave’e gitti. Şaşırmadım tahminim de doğru çıktı. En iyi film genelde Amerika’da yapılan bu törende Amerikalı’nın kanlı şanlı tarihini işleyen filmlere gider. Yapıt kötü mü? Hayır, çok iyi film. Hak etti! Bir an acaba “Dallas Buyers Club” olur mu dedim ama yok.
EN İYİ KADIN OYUNCU ADAYLARI
Amy Adams (American Hustle)
Cate Blanchett (Blue Jasmine) (Ödül Sahibi)
Sandra Bullock (Gravity)
Judi Dench (Philomena)
Meryl Streep (August: Osage County)
En zorlandığım kategori oldu. Listedeki filmleri ödüller öncesi haftası izleme imkanım oldu. Son iki izlediğim filmin ilki bir Woody Allen klasiği olan “Blue Jasmin” oldu. Tamam, net, işte bu senenin en iyi kadın oyuncusu! Cate Blanchett! Muazzaam işlenmiş bir manik depresif rol, hem de Woody Allen diyalogları ile; Helali hoş olsun! Derken Merly Streep’in ilaç bağımlısı hasta ruhlu 3 kız annesi bir karakteri canlandırdığı “August: Osage County” adlı filmi izledim. Aman allahım! Bu kadar akıcı en ufak hareketi bile tüyleri diken diken ettiren bir performans. Tamam, net, işte bu! Senenin en iyi hatta tüm zamanların en iyi kadın oyuncusu! Hah işte orada durdum. Merly Streep herhangi bir yarışma içerisine girmemeli. Hatta Oscar adayı da olmamalı, bu diğer kadın oyuncularına haksızlık. Akademi de benim gibi düşünmüş olacak ki ödül Cate Blanchett’e verdi. Doğru tahmin. Ganyana devam!
EN İYİ ERKEK OYUNCU ADAYLARI
Christian Bale (American Hustle)
Bruce Dern (Nebraska)
Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wall Street)
Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave)
Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club) (Ödül Sahibi)
Kiminle konuşsam Leonardo bu işi bu sene koparır diyordu. O iş öyle kolay değil! Karşında Christian Bale var! Hiç ummadan kafanı yaracak bir Matthew McConaughey var. Kategorinin tüm oyuncuları çok başarılı idi lakin ödül benim de tercihim olan Matthew McConaughey’ye gitti. Bir daha aday olur mu? Sanmam.
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU ADAYLARI
Barkhad Abdi (Captain Phillips)
Bradley Cooper (American Hustle)
Michael Fassbender (12 Years A Slave)
Jonah Hill (The Wolf of Wall Street)
Jared Leto (Dallas Buyers Club) (Ödül Sahibi)
Barkhad Abdi! Nereden çıktı bu adam? Etkileyici. Karşısında Tom Hanks var. Adamın dizleri titrer. Titremedi, çelik gibi bakışları ile dimdik ayakta durdu. Ama daha yeni düştün be kardeşim. Hatırlar mısınız “City of God” diye bir film vardı. “Ze” adlı bir karakteri canlandıran Leandro Firmino diye de bir çocuk. Barkhad Abdi’nin performansını ona benzetiyorum. Başarılı ama saman alevi gibi kanısındayım. Romantik komedilerden tanıdığımız Bradley Cooper “American Hustle” kendi çizgisinin dışında başka bir rol ile karşımıza çıktı. Çok da başarılı idi. Amma velakin Jared Leto oynadığı travesti rolu ile yerden göğe kadar ödülü hak etti ki filmi izlerken ancak ortasında anladım karakterin Jared Leto olduğunu.
EN İYİ YÖNETMEN ADAYLARI
David O. Russell (American Hustle)
Alfonso Cuaron (Gravity) (Ödül Sahibi)
Alexander Payne (Nebraska)
Steve McQueen (12 Years A Slave)
Martin Scorsese (The Wolf Of Wall Street)
Boşlukta çekilen bir film. İç karartan, yalnızlık depresyonuna sokan, nefes nefese bir gerilim. Gravity’nin yönetmeni Alfonso Cuaron bu sıkışıklığı şiir gibi vermiş. O zaman alınız ödülünüzü.
EN İYİ YABANCI FİLM ADAYLARI
The Broken Circle Breakdown
The Great Beauty (Ödül Sahibi)
The Hunt
The Missing Picture
Omar
Ne yalan söyleyeyim. Bu filmleri izlemedim. ama 2 aydır “The Great Beauty” adlı filmin ismini sürekli duyuyorum. Yabancı film adaylarının şansı lobilerden geliyor. İtalya, ülke olarak bu filmi çok iyi duyurdu Amerikalılara kitabı ballandıra ballandıra anlatmazsanız kapağını bile açmazlar. Bu film alır dedim. Aldı da!
EN İYİ ANİMASYON ADAYLARI
The Croods
Despicable Me 2
Ernest & Celestine
Frozen (Ödül Sahibi)
The Wind Rises
Frozen Açık ara alacaktı aldı da. Rakip yok.
EN İYİ ÖZGÜN SENARYO
David O. Russell ve Eric Singer (American Hustle)
Woody Allen (Blue Jasmine)
Craig Borten ve Melisa Wallack (Dallas Buyers Club)
Bob Nelson (Nebraska)
Spike Jonze (Her) (Ödül Sahibi)
“Her” çok acayip bir film. Hikaye çok uçuk. Joaquin Phoenix çok büyük aktör (bence yeni Sean Penn) Niye en iyi aktöre aday olmadı şaşırmadım değil. Bir isabet daha!
EN İYİ GÖRSEL EFEKT ADAYLARI
Gravity (Tim Webber, Chris Lawrence, Dave Shirk ve Neil Corbould) (Ödül Sahibi)
The Hobbit: The Desolation of Smaug (Joe Letteri, Eric Saindon, David Clayton ve Eric Reynolds)
Iron Man 3 (Christopher Townsend, Guy Williams, Erik Nash ve Dan Sudick)
The Lone Ranger (Tim Alexander, Gary Brozenich, Edson Williams ve John Frazier)
Star Trek Into Darkness (Roger Guyett, Patrick Tubach, Ben Grossmann ve Burt Dalton)
Burada patladım yaktı beni Hobbit!
EN İYİ KOSTÜM TASARIMI
American Hustle (Michael Wilkinson)
The Grandmaster (William Chang Suk Ping)
The Great Gatsby (Catherine Martin) (Ödül Sahibi)
The Invisible Woman (Michael O’Connor)
12 Years a Slave (Patricia Norris)
Açık ara “The Great Gatsby” Moulan Rouge ebiki nereye girse alır ödülü.
Bol bol film izleyin. Sevgiler…
Meryl Streep bir sana bir de Kate Winslet’a aşığım!