Konsolun çıkışına yakın doruğa ulaşan spekülasyonlar aslında işin eğlenceli kısmını oluşturuyor. Güvenilirliği tartışılan kaynaklardan ağızlara parmak parmak bal çalan haberler oyunseverlerin kafasını epey karıştırdı. Microsoft’un Xbox lansmanı birkaç sürprizle beraber, nihayet havada kalan birçok soruya cevap vermiş oldu. Yeni Xbox etrafında dönen lansman öncesi çıkan dedikoduları ve Microsoft’un sunumu neticesinde ortaya çıkan gerçekleri aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.
İsim…
Söylenti: Xbox Infinity. Xbox Next. Xbox Fusion. Xbox 720. Microsoft’un yeni sistemi etrafında bir sürü muhtemel isim döndü durdu. Bu isimlerin bazıları, diğerlerinden daha mümkün görünüyordu, hatta bazıları da “konfirme edildi”.
Hakikat: Microsoft, bu konuyu harika bir şekilde saklayarak iyi bir iş çıkardı. “Xbox One” adı bir anda ortaya fırlayıverdi. Hernekadar yakın bir zaman önce sızdırılmış olsa da güvenilir olarak karşılanmamıştı; beklenen çizginin biraz dışında gibi algılanmıştı.
Herzaman “Online”
Söylenti: Yeni Xbox’a yapışan en berbat söylenti, konsolun herzaman internete bağlı olması gerektiğiydi. Bu acımasız özelliğin dillendirilmesi, özellikle SimCity ve Diablo III gibi herzaman online oynanan oyunların çıkışı sırasında yaşanan sorunlar ışığında oyunseverleri sinirden çılgına çeviriyordu.
Hakikat: Oyunseverler belki direkt sonuca varmıştır, belki de Microsoft, kuvvetli olumsuz reaksiyonlardan çekinmiştir. Her iki şıkta da Xbox One, temel fonksiyonlarını işletmek için sabit bir internet bağlantısına gerek duymuyor. Yazılımcılar, bağlı konsollarda “cloud” sistemini kullanabiliyorken Microsoft bunu yapmıyor. Güncelle: Ya da güncelleme. Microsoft, sistemin bağlantısıyla ilgili pek açık olmadı.
Kullanılmış Oyunlar
Söylenti: Herkes piyasa fiyatından oyun satın almıyor. Bazılarımız, yüksek maliyetlerden dolayı oyunları ya ödünç alıyoruz ya da kullanılmış Cdlere para veriyoruz. Bundan dolayıdır ki birçok oyunsever, Xbox One’ın ikinci el oyunları çalıştırmayacağına dair endişe içinde. Lansmana kadar yapılan en büyük dedikodulardan biri de buydu.
Hakikat: Oyunseverlerin endişeleri bir dereceye kadar gerçekçi çıktı. Xbox One kullanılmış oyun çalıştıracak fakat bu mevzuda Microsoft başlangıçta küçük bir istekte bulundu: oyunun orijinal sahibinden sonraki kullanıcılardan bir miktar ücret talep edilecekti. Fakat neden sonra Microsoft bu hak talebini, bir “planı” olduğunu ve ekibin “Xbox One’ı, müşterilerinin oyunları takas ve satabilme özelliğine kavuşturmak için yeniden tasarladıklarını” ileri sürerek geri çekti.
Blu-ray
Söylenti: Disk saklama alanı açısından The PlayStation 3’ün, 360’a hatırı sayılır bir üstünlüğü vardı. Bunun nedeni de PS3’deki Blu-ray formatıydı ve dedikoduların birçoğu, Microsoft’un, bütün o HD-DVD fiyaskosunu ve Blu-ray disklerini Xbox One’a adapte etmeye çalışacağı yönündeydi.
Hakikat: Sistem özelliklerine baktığımızda Blu-ray’in Xbox One’a eklendiğini görüyoruz. Böylelikle, yeni nesil oyunlar, çoklu disklere paylaştırılacak kadar büyük boyutlarda olursa, aynen PS’de olduğu gibi Xbox One’da da oynanabilecek.
Yeni Kinect
Söylenti: Kinect, Xbox 360’ın hayatına sonradan ilave edilmişti. Microsoft, çokça zaman ve para harcayarak teknolojiye büyük bir yatırım yapmıştı ve neredeyse herkes, Kinect’in yeni bir versiyonun şirketin yeni nesle uyum çabaları yolunda bir dönüm noktası olacağı konusunda fikirbirliğine varmıştı.
Reality: We knew Kinect was important to Microsoft, but we didn’t know it was this important. Not only does the Xbox One come packaged with the new Kinect, but it will reportedly not function without the device connected.
Hakikat: Kinect’in Microsoft için önemli olduğunu biliyorduk. Bilmediğimiz, bu kadar önemli olduğuydu. Xbox, yeni bir Kinect paketiyle gelmekle kalmadı, söylenen o ki cihaza bağlı olmadan da çalışmayacakmış.
Oyun Kurma
Söylenti: Sızan belgeler Xbox One’ın, diskteki verilerin hiçbirini kullanmadan bir oyunu tamamen kurabileceğini işaret ediyordu. O zaman bunun, 360 üzerinde bulunan geçerli kurulum sisteminin (verilerin hepsini olmasa da sadece bir kısmını kuruyor) daha kullanışlı bir versiyonu olacağı ya da her oyun için zorunlu olabileceği konusu pek açık değildi.
Hakikat: Xbox One’a kuracağınız oyunlar opsiyonel değil. Gerekli. İşin artı tarafı, bunun anlamı, oyunu bir kere kurdunuz mu, oyunu oynamak için artık diski elinizin altında bulundurmak zorunda değilsiniz. Çift yüzlü Blu-ray diskler 50GB’a kadar hafıza içeriyor; elinizdeki oyunlar veri olarak 10GB’ın üzerinde yazılmış olsa bile 500GB’lık sürücü, düşündüğünüzde de hızlı bir şekilde kurulumu gerçekleştiriyor.
“Alelade Bir Oyun Kutusu” Etkileşimi
Söylenti: Microsoft, müşterilerinin elindeki en iyi eğlence cihazı olmak istedikleri gerçeğini saklamıyor. Bu, şirketin geçmişteki Hulu, ESPN gibi isimlerle yaptığı ortaklıkları boyunca, Xbox One’ın ya bir “Alelade bir oyun kutusu” olacağını ya da onlarla yakın temas halinde çalışıp kullanıcılara en iyisini sunacağı konusuna işaret etmişti.
Hakikat: Xbox One alelade bir oyun kutusu değil, aksine Microsoft, dopdolu bir medya çeşitliliği içeren “tek dükkan” yaratmak adına içerik sağlayıcılarla dirsek teması halinde çalışmak istiyor. Bu, Microsoft’u çok zorlayacak gibi duruyor; Xbox One üzerinden TV izleyebileceksiniz ki bu, en başından beri dedikoduların en heyecanlı kısmını kapsıyordu.