Watch Dogs’u o ilk gördüğümüz anlar: Efsane olan E3 2012 tanıtım videosundan günümüze…
2012 yılının Haziran ayında ABD’de gerçekleştirilen E3 2012’de (elektronik eğlence fuarı) Watch Dogs ilk kez görücüye çıktığında gördükleri karşısında herkesin ağzı sulanmış ve işte gerçek gelecek nesil oyun cümlesini kurmamıza neden olmuştu. Oyunun ilk tanıtım videosu olan bu efsane videoda Aiden Pearce’ı Chicago sokaklarında ilk görüşümüzdü. İzleyen hemen herkesi büyülemeyi başaran E3 2012 tanıtım videosu akıllarda soru işaretleri de bırakıyordu elbette. Acaba oyun son haliyle bu görsellikte olabilecek miydi, oyun nasıl bir sitemde oynandı ve nasıl bir sistem isteyecekti? Bu görsellik sadece PC için mi geçerliydi, yoksa yeni nesil konsollarda da bu grafikleri görebilecek miydik? Tüm bu sorular aklımızı meşgul ederken oyunun rakibi de çoktan bulunmuştu : GTA 5!
Aşağıda E3 2012 fuarından bir Watch Dogs manzarası görüyorsunuz.
Evet, Watch Dogs hemen her alanda olduğu gibi karşılaştırma hastalığından payını alarak GTA’ya rakip olarak gösterildi. Hatta bazıları onun bir GTA katili olacağını dahi söylemişti! Ama oyun kendine has özellikleri ile bir GTA değildi ve olma gibi bir amacı olduğu da söylenemezdi. Bunda oyun basını ve oyuncuların etkisi vardı elbette ama daha sonraki aylarda yapımcı şirkette bu karşılaştırmayı ve tartışmaları körükleyecek reklam kampanyalarına başlamıştı… Bunlardan en akılda kalıcı olanı 2013’te yayınlanan “Los Santos’u dolaşmak için 2 ay yeter” gibi bir cümlenin olduğu reklam afişiydi! Reklam; hackerlığın silahımız olduğunu vurgularken aynı zamanda bizi Chicago’ya davet ediyordu. Tatlı atışmaların olduğu oyun dünyasında buna ne kadar ihtiyaç var bilinmez ama Eylül 2013’te oyuncuların beğenisine sunulan GTA 5’in çıkışından kısa bir süre sonra yayınlanan bu reklam bazı GTA fanatiklerini oldukça rahatsız etmişti. İlgili reklam çalışmasının görselini aşağıda görebilirsiniz.
Afişten görebileceğiniz gibi oyun Kasım 2013 tarihinde çıkışını gerçekleştirecekti. Daha sonra değineceğimiz gibi oyun çıkışına kısa bir süre kala ertelenerek net bir tarih verilmedi. Bazı kesimler bunu GTA korkusu olarak isimlendirdi! Yapımcılar ise oyunun daha geliştirilmesi gerektiğini ve oyunculara daha kaliteli bir oyun sunmak istediklerini açıklamıştı. Yeni nesil konsollar PS4 ve Xbox One’ın Kasım 2013 çıkışına yetişemeyen oyun böylece oyuncuları üzdü. Bugün artık çıkışına günler kalan Watch Dogs; o zamanlar E3 2012 fuarında büyük ses getirirken fuarın en iyileri arasında gösterilerek en iyi grafik, en yenilikçi oyun dallarında ödüllerin sahibi oldu.
Biliyoruz o videoyu bir daha görmek istiyorsunuz, buyrunuz Watch Dogs’un büyük heyecan yaratan o efsane E3 2012 tanıtım videosu:
Videonun sonunda vurgulandığı üzere herşeyin birbirine bağlı olduğu ve bağlantının da bir güç aracı haline geldiği günümüz dünyasına gönderme yapan oyun bu noktada zaten GTA ile çok ta benzemediğini ortaya koyuyor. Aralarında hiç mi benzerlik yok? Elbette oynanış dinamikleri, açık dünya yapısı ve şehir atmosferi açısından bir takım benzerlikler mevcut ama bunları bir kopyalama operasyonu olarak görmek de oyuna haksızlık olur.
Daha önce çok da alışık olmadığımız çevre ve karakter detaylarına sahip olan video ile Watch Dogs Ubisoft’un en çok beklenen oyunları arasına girmişti bile. Çevredeki nesnelerin ve karakterlerin animasyonları, ışıklandırma ve gölgelendirmelerin başarısı ve grafiklerin göz dolduruyor oluşu, ayrıca aksiyon sahnelerinin güzelliği ile Watch Dogs; E3 2012’nin en çok konuşulan oyunlarından birisi oldu. Sükseli bir tanıtımla duyurulan Watch Dogs’un oyun dünyasına sunmaya çalıştığı en büyük yenilik kuşkusuz koca bir şehrin tüm dijital oyuncukları yardımıyla emrimize veriliyor oluşu! Açık dünya özgürlüğüyle hackerlık yeteneklerini birleştirmeyi hedefleyen oyun bu açıdan GTA’dan farklı bir konumda. Düşünsenize elinizde bir telefon var ve bu telefonla tüm şehirdeki trafik lambaları, güvenlik kameraları, ray sistemleri, banka ve internet sistemleri vb tüm yapılar elinizin altında! Ayrıca elinizdeki cep telefonu yardımıyla merkezi işletim sistemindeki bilgi bankasından herhangi bir insanın kısa seceresini görebiliyorsunuz. Böylece oyun; çağımızın teknolojik olanaklarıyla insanın özel olabilecek bazı bilgilerinin ne kadar deşifre olabileceğini gözler önüne sermiyor mu? Yapımcılar bunu şöyle açıklıyor: Hepimizin günlük hayatta bıraktığı bir takım dijital ayak izleri mevcut ve tek bir hacker buna ulaşabiliyorsa, başkaları da ulaşamaz mı? Elbette ulaşır ve aslında hiçbirimiz tam olarak görünmez değiliz, hepimizin dijital bir gölgesi var!
Hangi Güvenlik? Hepimizin dijital ayak izleri var!
Evet; dijital gölgeleriz biz, farkında olmadan pek çok işlemde izlerimizi bırakıyoruz. Mesela banka kredileri kullanıyoruz, pek çok yerde imzamız ve kimlik numaramız kayıtlı, hastane ve sağlık kayıtlarımız tutuluyor, hangi okullarda okuduğumuz, nerde yaşadığımız, sigorta bilgilerimiz, medeni durumumuz, zevklerimiz, hobilerimiz ve fobilerimiz biliniyor. Pek çok yerde kamera var ve hepsi kayıt altında… Nasıl yani ? Sürekli takip altında mı tutuluyoruz, girdiğimiz internet sitelerinin kayıtları kimler tarafından saklanıyor dersiniz ve hangi amaçlarla tüm bu bilgiler kullanılacak? Kişinin özel hayatının korunması hakkı ne olacak peki? Özel hayat mı hangi özel hayat? Unutmayın artık hepimiz sanal dünyanın dijital izler bırakan kodlarıyız! Şeffaf varlıklarız, nerdeyse aynada ruhumuz gözükecek! Gizli bir yanımız yok artık, bizler bu bilgi dağının birer parçasıyız. Farkında değil misiniz? Sosyal ağlardan kısa bir künyeniz bile oluşturulabilir! Üstelik herhangi bir yerde fotoğraf çekip anında paylaşmak bu kadar zevkliyken! Ama şu yüksek güvenlik önleminizi unutmayın: “lütfen bilgilerinizi kimseyle paylaşmayınız!”
Tüm bu veri ve güvenlik karmaşasının dünyasında kime güveneceğiz, nasıl bir hayat süreceğiz peki? İşte orası büyük muamma! Hayat çok kolaylaşırken ne kadar zorlaşabiliyor değil mi? Ne garip bir çelişki… İşte Watch Dogs tüm bu kaosa bir gönderme yaparak dijital hayatlarımızın şeffaflığını bir kez daha hatırlatıyor bize.
2012 yılındaki büyük sükse yapan tanıtımından sonra pek çok fuar ve tanıtım showlarına katılan oyun, her geçen gün artan bir ilgi eşliğinde reklam çalışmalarını yürütüyordu. Kendine özgü bir hayran kitlesi oluşan Watch Dogs; sadece GTA’ya rakip gösterilmemiş, 2011 yapımı bir dizi olan Person of Interest’e de benzetilmişti. Oyun ayrıca büyük bütçeli tanıtım ve reklamlarla oyun dünyasının ne kadar büyüdüğünü ve büyük bütçeli filmlere gösterilen özenin artık oyunlara da gösterildiğini bir kez daha anlamamızı sağladı.
Aşağıdaki fotoğrafta Watch Dogs’un hayran kitlesinden bir kesit görebilirsiniz.
GTA’yı biz de seviyoruz, ama bu dünyada tek bir iyi oyun yok!
Oyuna karşı tüm bu büyük ilgi devam ederken oyunla ilgili verilen yeni bilgiler, ekran görüntüleri ve tanıtım videolarıyla oyuncular daha da heyecanlanıyordu. GTA’ya benzerlik ve rakiplik konusunda da açıklamalar yapan yapımcılar GTA’yı kendilerinin de çok sevdiğini ve GTA severlerin Watch Dogs’u çok seveceklerini söylüyordu. Bu dünyada sadece bir tek iyi oyunun olamayacağını ve açık dünya oyunlarına yeni bir soluk getireceklerini ifade eden yapımcılar GTA’nın tüm oyun endüstrisinin saygı duyduğu bir marka olduğunu, Watch Dogs’un da GTA’nın sunduğu o harika açık dünyaya etkileşim ve Co-op anlamında yenilikler getireceğini ekliyordu. Ayrıca GTA 5’in çıkışını bir tehdit olarak görmediklerini söyleyen yapımcılar oyunu daha iyi olması için ertelediklerini daha sonraki zamanlarda açıklayacaktı.
Oyunda gizlilik ve sessizliğin de önemli olacağını belirten Ubisoft, Aiden Pearce’ın iyi yada kötü bir karakter olmasının bizim elimizde olduğunu ve kahramanımızın intikam savaşına bir çaylak olarak başlayacağını, oyunda ilerledikçe yeni hackerlık yetenekleri kazanacağımızı da açıklamıştı.
“Herşey birbiriyle bağlantılıdır ve bağlantı güç demektir” felsefesine vurgu yapan yapımcılar bu düşünce üzerine geliştirdikleri Watch Dogs için sabırsızlanan oyunculara uygun dozlarda video ve ekran görüntüsü vermeye devam ederken akıllarda soru işaretlerine neden olan videolar da gelmeye başladı.
O videolardan ilki yeni nesil bir konsol olan Sony PS4 için Playstation 2013 Event’ta yayınlanan tanıtım videosu oldu. Aşağıdaki videoda görebileceğiniz gibi oyun E3 2012 tanıtım videosundan biraz farklıydı! Böylece Watch Dogs fuarda gösterilen bir teknoloji şovu olarak algılanmaya ve oyuncuların tepkisini çekmeye başladı. Oyunun PS4 görselliği bazı oyuncular tarafından beğenilirken bazıları 2012’deki ilk tanıtım videosunda oyunun daha iyi gözüktüğünü söyledi.
Aşağıda Watch Dogs’un Şubat 2013’te yayınlanan PS4 tanıtım videosunu görüyorsunuz
Videoda gördüğünüz üzere hackerlık yeteneklerimizi konuşturarak sokaktaki herhangi bir kişinin banka hesabına ulaşarak para çekebiliyor, yardıma muhtaç olan bir bayana yardım edebiliyor ve ray sistemini bozarak ufak çaplı bir karmaşaya neden oluyorduk. Oyunda yapabileceklerimizden bazı kesitler sunan PS4 videosunun en çok eleştirildiği nokta elbette 2012’de gösterilen ilk videodaki grafiklerin daha iyi olmasıydı. Görsellik açısından kırpmaya maruz kaldığı iddia edilen Watch Dogs bu açıdan ilk tepkileri görmeye başladı.
Sadece yetenekli bir hacker değil aynı zamanda iyi silah kullanan, iyi dövüşen ve iyi araç süren biriydi Aiden Pearce. Bunu daha sonraki zamanlarda yayınlanan yeni tanıtım videosu Out of Control‘de görüyorduk. Aşağıdaki videoda görebileceğiniz gibi aksiyon adamı da olduğunu gösteren kahramanımız oyuncuları bu yönden de çekmeye çalışıyordu.
Aşağıda Aiden Pearce’ın hackerlık dışında aynı zamanda aksiyon adamı olduğunu gösteren tanıtım videosu görüyorsunuz