İlkine buradan ulaşabileceğiniz, “Mutlaka Göz Atmanız Gereken Ücretsiz Oyunlar” yazı dizimizin ikinci yazısında dört ücretsiz oyundan daha bahsedeceğiz.
Seçtiğim oyunları bir önceki yazıda olduğu gibi mümkün olduğunca farklı türden oyunlardan seçmeye çalıştım ki her türün severleri, ilgilenebilecekleri bir oyunu bu yazıda bulabilsin.
Birazdan bahsedeceğim oyunlara ben uzun saatlerimi harcadım ve her bir saniyesinden de keyif aldım. Sizlerin de aynı hissiyatı yaşayacağını umuyor ve ilk oyun ile başlıyorum.
OpenTTD
Tür: İnşa Etme, Simülasyon.
Oyunculuğa 90’lı yıllarda başlamış kişiler Transport Tycoon oyununu hatırlayacaklardır. Yeni oyuncular da hiç olmazsa Tycoon serilerine aşinadır.
OpenTTD, Transport Tycoon Deluxe oyununun kaynak kodlarının açılmasından sonra hayran kitlesi tarafından ele alınıp geliştirilmesiyle ortaya çıkmış bir oyun. Bu yazıda bahsedeceğimiz oyunlar içinde en çok vaktimi çalan oyun olduğunu söylersem de abartmış olmam.
Transport Tycoon Deluxe’te, isminden de anlayabileceğiniz üzere, bir taşımacılık şirketi kuruyor ve kara, deniz ve hava taşımacılığı yaparak şirketimizi büyütmeye çalışıyorduk. Oyun özellikle raylı taşımacılık konusunda oldukça derin bir oynanışa sahipti ve kurduğumuz taşımacılık ağı sayesinde şehirlerin ve endüstrilerin büyümesinde etkili olabiliyorduk.
Oyuna fanları el atıp, oyun OpenTTD olarak anılmaya başladığında da işler iyice çığrından çıktı. Geliştiriciler zaten oldukça komplike olan taşımacılık sistemlerini iyice derinleştirdi. Oyun, oyunculara inanılmaz taşımacılık ağları kurmaya ve yaratıcılıklarını konuşturmaya imkan tanır hale geldi. Ayrıca yapay zekayla beraber oyunun pek çok diğer mekaniğine de oyuncuların eli değince oyun kendisini uzun yıllar daha oynatabilecek bir şekle büründü.
Oyunun geliştirilmesi şimdilerde daha çok bug fixler üzerine yoğunlaşsa da geliştirme hâlâ devam ediyor. Bunun dışında geliştiricilerinin haricinde oyuncuların sunduğu pek çok mod da bulunuyor. Hâl böyle olunca yüzlerce saatinizi harcayabileceğiniz bir oyun haline geliyor OpenTTD.
Oyunun tamamen ücretsiz olduğunu ve gerçek para harcayabileceğiniz bir yapısının bulunmadığını da belirtmeden geçmeyelim.
Renegade X
Tür: Multiplayer, Aksiyon, FPS.
Command & Conquer serisini bilenler, serinin sahip olduğu tek FPS oyun olan Renegade’i de bileceklerdir. Oyun 2002 yılında çıkmış olmasına rağmen sahip olduğu multiplayer modu hâlâ oynanıyordu.
Renegade X de C&C: Renegade oyununun yine fanlar tarafından el atılması sonucunda ortaya çıkmış bir oyun. Unreal motoruyla yeniden geliştirilen oyun, Renegade’in multiplayer moduna odaklanıyor ve bu konuda da oldukça başarılı.
GDI ve NOD olmak üzere iki takım halinde oynanan oyunda amacımız rakip takımın üssünü yok etmek. Üslerdeki her binanın bir işlevi var ve bu işlevler üzerinden strateji oluşturmak oldukça elzem ve etkili. Rakip üssü yok etmek konusunda kullanabileceğimiz araçlar arasında ise yok, yok… Harvesterlarınızın topladığı para birimi olan credit aracılığıyla oyun esnasında karakteriniz için satın alabileceğiniz çok sayıda karakter sınıfı var. Bununla beraber çok farklı hafif/ağır zırhlı kara araçları da mevcut. Seçenek olarak az olsa da oyunda kullanabileceğiniz hava araçları da bulunmakta. Son olarak oyun esnasında nükleer saldırı ya da hava saldırısı yapmanıza yarayan eşyalar da bulunmakta.
Yazının başından beri söylediğim gibi, oyun multiplayer modunda parlıyor. Eğer diğer oyunculara karşı oynamak istemezseniz yapay zekanın yönettiği botlardan kurulu takımlarla da oynayabiliyorsunuz. Botların zorluk derecesini ayarlayabiliyorsunuz ve açık söylemek gerekirse yüksek zorluk seviyelerinde oldukça zorlayıcı olabiliyorlar. Yapay zekaya karşı oynadığınızda da oldukça keyif alabiliyorsunuz.
25 şubatta çıkışını yapan oyun, şubat ayı içinde en çok beklediğim oyunlardan bir tanesiydi. Şu an itibariyle biraz da yeni olmasının getirdiği bir takım sorunlarla boğuşuyor. Bu sorunların en önemlisi server konusunda. Uygun pingli bir oyun bulmak bazen problem olabiliyor. Ancak ben yıkıcı büyüklükte bir sorun yaşamadım. Geliştirme hikayesine baktığınızda, bu problemler gözünüzde çok da büyümüyor.
Son olarak bu oyunun da tamamen ücretsiz olduğunu belirtelim.
Banner Saga: Factions
Tür: Sıra Tabanlı Strateji, Multiplayer.
Banner Saga oyununu biliyorsunuzdur. Geçtiğimiz günlerde oyun çıkış yaptığında Genel Yayın Yönetmenimiz Murat Sönmez oyunla ilgili bir inceleme de hazırlamıştı.
Banner Saga: Factions ise, Banner Saga’nın henüz geliştirilirken oyunculara erken erişimimsi bir sistem ile sunulmuş online multiplayer versiyonuydu. Oyunda bir hikaye yoktu. Yalnızca ekibinizi kuruyordunuz ve bir matchmaking sistemiyle kendi ratinginize yakın ratinge sahip bir oyuncuyla eşleştirilip savaşıyordunuz.
Şu anda itiraf etmeliyim ki, bu tarz oyunlarda (Heroes 3’ten beri) inanılmaz derecede başarısızım. Dolayısıyla Banner Saga: Factions’ta da toplamda 50 oyun kadar oynayıp sadece 1 tanesini kazanmayı başarabildim. Ne kadar kaybettikçe sinir olsam da oyunu tekrar oynamak için bir sebep bulabiliyordum.
Oyun her ne kadar hantal ve bir takım denge sorunlarına sahip olsa da tasarımı ve stratejik yönleri sebebiyle türü sevenlere kendisini oynatmayı beceriyor. Banner Saga’nın savaş sistemiyle aynı savaş sistemine sahip olan oyunda rakibinizin yapacağı hamlelerden en etkin bir biçimde kaçınmak ve rakibinize en çok acı çekeceği yerden saldırmak konusunda kafa yormanız gerekiyor.
Banner Saga’nın tasarımı sebebiyle sahip olduğu estetik güzelliği de oyuncuyu oyuna çekmeyi beceriyor. Bununla beraber, takım kurma konusundaki derinlik de oyuncuyu tatmin edecek düzeyde.
Oyunun Banner Saga’dan ayrı olarak ücretsiz bir biçimde sunulması bizde epey şaşkınlık yaratmıştı. Şu anda böyle bir tercih yapmalarının sebebini anlıyor gibiyiz. Oyun bir matchmaking sistemiyle çalışıyor ve dolayısıyla sürekli oynayacak online oyuncuya ihtiyaç duyuyor. Muhtemelen geliştiriciler oyunu ücretsiz yaparak bu durumun üstesinden gelmeye çalışmışlar. Ancak bekleme sürelerinin kısa olduğunu söylemek pek mümkün değil.
Oyun ile ilgili aklıma gelen tüm artı ve eksileri sıraladım sanıyorum… Son olarak, oyun tamamıyla ücretsiz ve sıra tabanlı strateji oyunu severleri kesinlikle tatmin edebilecek yapıda.
Warframe
Tür: Online, Co-op, TPS
Son olarak bahsedeceğimiz oyun da Warframe. Steam üzerinden indirip oynayabileceğiniz ücretsiz bir oyun olan Warframe bir TPS oyunu.
Oyunda cyborg askerleri yönetiyoruz ve güneş sistemindeki gezegenlerde bize verilen görevleri ister solo olarak ister arkadaşlarımızla beraber tamamlayarak karakterimizi geliştiriyoruz. Oyun, oyunculara çok çeşitli seçenekler sunuyor.
Öncelikle Warframe denilen çok sayıda cyborg var ve bu cyborgların arasındaki farklar sayesinde ortaya farklı oyun stilleri ve karakter sınıfları çıkıyor. Ancak malesef bu Warframelerin hepsi açık değil ve bunlara gerçek para harcayarak ulaşmak mümkün. Bunun dışında çok çeşitli silah seçenekleri de mevcut ve bu sayede oyuncular hem karakterlerini hem de silah seçimlerini oyun stillerine göre yaparak oyun tecrübelerini kendi istedikleri gibi şekillendirebiliyorlar.
Bu seçeneklerin arasından özellikle bahsetmek istediğim ise kılıçlar. Oyunu ilk oynadığımda ilginç bulduğum bir özelliği, oyunculara yakın dövüşte kılıç kullanma olanağı vermesiydi. Bu durumun şaşırtıcı olan kısmı ise oyunculara yakın dövüş tercihinin oldukça kullanışlı ve başarılı bir biçimde sunulması. Yani eğer isterseniz her yerden kurşunlar yağarken dahi kılıcınızla oldukça başarılı bir biçimde savaşabiliyorsunuz. Star Wars Jedi Knight Jedi Academy serisindekine benzer bir oyun tarzı yok elbette, ancak yine de takdiri hak eden bir oynanış sunuyor Warframe.
Bununla birlikte karakter gelişimi biraz yavaş olsa da dengeli ve güneş sistemi içindeki gezegenlerde ilerliyorken yaptığınız görevler makul bir süre boyunca sıkılmadan oynamaya devam etmenize olanak sağlıyor.
Warframe de free to play bir oyun; ancak yazıda bahsettiğimiz diğer üç oyundan farklı olarak gerçek para karşılığı eşyalar satın alabileceğiniz bir oyun içi dükkan bulunmakta. Bu eşyalar oyun içinde etkisi olan eşyalar olsa da, oyun co-op ve rakibiniz yapay zeka olduğundan oyuncularda çok ciddi bir haksızlık hissi uyandırmıyor.
Yazının Sonuna Gelirken…
Her oyuncunun başına gelen en kötü şey, yaşlanmak ve zamanımızı oyun oynamaktan çok sorumluluklarımıza ayırmak zorunda olmak… Biliyorum ki her birimizin vakti oldukça kıymetli.
Dolayısıyla bu oyunları seçerken, elimden geldiğince zamanınızı boşa harcadığınızı hissetmeyeceğinizi düşündüğüm oyunları seçmeye çalıştım. Umarım keyifle oynayacağınız oyunlara dikkatinizi çekmeyi başarabilmişimdir. Bir önceki yazıda olduğu gibi tekrarlayayım, eğer göz atmamı / bahsetmemi istediğiniz bir oyunlar varsa yorum olarak iletebilirsiniz.