Yazı dizimizin yavaş yavaş sonuna geldik. Bugün Kore LCK 2016 Regional Qualifiers şampiyonu Samsung Galaxy’i konuk edeceğiz. D grubunda inceleyeceğimz üçüncü takım olacak Samsung Galaxy. Yarın Splyce ile beraber yazı dizimiz de son bulacak. Bugüne kadar yılmadan uzun uzun okuyanlar için şimdiden teşekkür ederim.
Samsung Galaxy, Kuzey Amerika LCS’ten Team SoloMid, Çin LPL’den Royal Never Give Up, Avrupa LCS’ten de Spylce ile aynı grupta yer alıyor ve Çeyrek Finallere çıkabilmek bu takımlarla mücadele edecek.
2014 yılında şampiyonluğa ulaşan Samsung White ve turnuvanın üçüncüsü olan Samsung Blue takımları ile birlikte 2014’ün en iyi organizasyonu olmayı başaran Samsung, geçen seneyi oldukça kötü geçirdi. 2014 sonrasında takımların yalnızca bir takımla aynı ligde yer alabilecekleri kuralından sonra Samsung White ve Samsung Blue takımları birleştirildi. Herkes daha güçlü bir kadro beklerken, oyunculara Çin’den gelen yüksek rakamlı teklifler sonrası Samsung’ın tek bir oyuncusu bile kalmadı.
Samsung Galaxy olarak yoluna devam eden takım, yeni oyuncularla birlikte yola devam etti. Ancak 2015’e KOO Tigers, SKT T1 ve KT Rolster’ın egemen olduğu Kore LCK’de varlık gösteremedi. Bu sezona da kötü başlayan Samsung, Bahar mevsiminde on galibiyet, sekiz yenilgi tattı. Oynana karşılaşmaların yirmi ikisinden zaferle ayrılan ekip, yirmi üç karşılaşmada bozgun yaşadı. İlk beşe giremeyen Samsung, PlayOfflar’a da katılamadı.
Yaz mevsimi kadro değişikliğine giden Samsung Galaxy, nişancıları Jo “Core JJ” Yong-in’i yedeğe çekti ve on yedi yaşındaki genç yetenek Park “Ruler” Jae-hyuk’u transfer etti. Böylelikle Samsung Galaxy yaz sezonunda üst koridorda Lee “CuVee” Seong-jin, ormanda Kang “Ambition” Chan-yong, orta koridorda Lee “Crown” Min-ho, nişancı rolünde Park “Ruler” Jae-hyuk ve son olarak destek rolünde Kwon “Wraith” Ji-min beşlisi ile yola devam etti.
Yaz sezonu Samsung için oldukça iyi geçti. Üç dönem yaşanan kayıp sonrasında tekrar iyi performans göstermeye başlayan Samsung, on iki galibiyet, altı mağlubiyet aldı. Toplamda yirmi dört karşılaşma kazanan takım, on altı kez bozguna uğradı. Bu sonuçla birlikte Kore’nin üç devi ROX, SKT ve KT’nin ardından dördüncü sırayı aldılar ve PlayOff’a kalmayı başardılar.
PlayOfflar’a ilk turdan başlayan Samsung, afreeca Freecs’i 2-0 devirmeyi başardı ve Çeyrek Final’e yükseldi. Çeyrek Final’de KT Rolster gibi bir dev ile eşleşen Samsung rakibine 3-0 ile boyun eğdi ve PlayOfflar’dan elendi. Ancak Samsung’un bir şansı daha vardı. PlayOfflar’a kalması nedeniyle elde ettiği puanlarla Regional Qualifiers’a Yarı Final’den katılma hakkı elde etti.
İlk turdan çıkmayı başaran afreeca Freecs ile yeniden karşılaşan ekip, Yarı Final’deki rakibini 3-1 ile geçmeyi başardı ve Final’e kaldı. Final’de yine karşısında KT Rolster bulan Samsung Galaxy, oldukça çekişmeli ve yüksek tempoda geçen eşleşmeyi 3-2 kazanmayı başardı ve hem intikamını aldı hem de Worlds 2016 biletini.
Böylelikle Samsung Galaxy, iki takımlı sistemden sonra ilk kez Worlds’e katılmaya hak kazandı. Samsung Galaxy’nin, düştüğü grupta yer alan Royal Never Give Up ile de aralarında ilginç bir duruma sahipler. Samsung şampiyonluğa ulaştığı sene Star Horn Royal Club ile Final’de karşılaşmış ve rakibini devirmişti. İki takım da sonraki sezon Worlds’e katılamazken, kimlik değiştirmek zorunda kaldılar.
Bir sene aradan sonra yeniden Worlds’e gelen iki takım, kimlik değitirmiş olsalar bile aralarındaki rekabet grup maçlarına yansıyacaktır. Bu da güzel maçlar izlememize neden olacaktır. Gelelim Samsung oyuncularının 2016 yılı bireysel performanslarına:
Lee “CuVee” Seong-jin: Takımın üst koridorunda yer alan CuVee, Bireysel olarak iyi bir oyuncu olsa da, takım oyununa uzak biri. Şampiyon havuzunun dar olması, kararlık konusunda sıkıntılı olması, takımı taşıma konusunda sorumluluk üstlenmemesi, takım savaşlardaki performansı ve ağır kararlar alması onun zayıf yanları.
İyi olduğu konular ise, koridor aşamasında çok rahat oynayan ve iyi bir minyon biçici olan oyuncu, rakibine karşı oyun yapmayı seven, skoru almaya çalışan, koridorunu rakip ve dost baskınlar için doğru pozisyonda tutmayı bilen oyuncu. Aslında tipik bir Koreli tekli dereceli sıralama oyuncusu.
Şampiyonlarına gelecek olursak, Gangplank, Maokai ve Gnar dışında pek hatrı sayılır performansı yok. Ancak son dönemlerde özellikle de Regional Qualifiers’ta Kennen ve Ekko üzerine durduğunu gördük.
Kang “Ambition” Chan-yong: CJ Entus’un yetiştirdiği başarılı ormancılardan biri olan Ambition, Worlds deneyimi yaşamasa da, uluslararası deneyime sahip bir oyuncu. 201’te takıma dahil olan Ambition’ın iyi olduğu yönler erken aşama baskınlar, orman temizleme hızı, yapacağı baskınlarda hata yapmaması olarak söyleyebiliriz.
Ambition’ın zayıf olduğu yönler, taşıyıcı rolden uzak olması, ağır davranması, dar bir şampiyon havuzuna sahip olması, takım savaşlarında ön plana çıkamaması, kararlılık konusunda eskik olması olarak sıralayabiliriz. Oynadığı şampiyonlar Graves, Elise, Gragas, Rek’Sai olarak söyleyebiliriz.
Lee “Crown” Min-ho: Takımın orta koridorunda yer alan Crown, alt koridor ikilisi ile birlikte takımın bel bağladığı isimlerden. Geniş bir şampiyon havuzuna sahip olan oyuncu, koridor aşaması, erken aşama, geç aşamada demen her aşamada oldukça iyi bir performans ortaya koyuyor. Takımın taşıyıcı rolünü üstlenen isim olan Crown’un üst düzey oyun yapma becerisi, rakiplerini gafil avlama becerisine ve tutarlılığına sahip.
Önemli karşılaşmalarda sorumluluktan kaçmayan oyuncunun zayıf olduğu yönler ağır davranması, oyunun sonunda takımını zafere götürecek kararları verememesi, pervasızca skor kovalamak, kötü durumlar karşısında soğukkanlılığını koruyamamak olarak söylenebilir.
Oynadığı şampiyonlar Zilean, LB, Ekko, Viktor, Varus, Azir, Taliyah ve Lissandra olarak sıralayabiliriz. Gangplank, Corki, Anivia, Vladimir ve Karma sezon boyunca başarısız olduğu şampiyonlar olarak göze çarpıyor.
Park “Ruler” Jae-hyuk: Yaz mevsimi öncesind takıma katılan genç nişancı, ortalama bir profesyonel oyuncu durumunda. Çok belirgin özellikleri olmadığı gibi, çok da vasat bir oyuncu değil. İyi yönlerini sayarsak, koridor aşamasını iyi oynaması, takım savaşlarında iyi pozisyon alması, koridorunu baskınlara karşı nasıl kontrol edeceğini bilmesi, hasar çıkarması ve tutarlılık sergilemesi olarak belirtebiliriz.
Zayıf olduğu yönleri, dar şampiyon havuzuna sahip olması, geç aşamada oyunan düşebilmesi, taşıyıcılık sorumluluklarını fazla üstlenmemesi, ağır karar alması ve ve karar veremeyen biri olması, yaratıcılıktan uzak olması olarak sayabiliriz.
Oynadığı şampiyonlara gelecek olursak Jhin, Sivir, Ashe ve Ezreal’ı seçtiğini görüyoruz. Tristana ve Kalista seçimlerinde de pek başarılı sonuçlar alamadığını söyleyebilirim.
Kwon “Wraith” Ji-min: Crown’dan sonra takımın güvendiği ikinci isim olan destek rolündeki Wraith, takım skoruna %70 oranında katkı sağlayan bir isim. Geç aşamada daha iyi oynayan oyuncunun iyi yanları, harita farkındalığı, rakiplerini cezalandırma konusunda inatçı olması, agresif olması, koridorlara sürpriz baskınlar yapması, zor durumlar karşısında odaığını kaybetmemesi, tutarlılık göstermesi olarak söyleyebilirim.
Oyuncunun zayıf olduğu konular, gezgin bir destek olduğu için koridor aşaması, skora katkı sağlamasına rağmen taşıyıcı olarak sorumluluk almaması, karar almakta ağır kalması, yaratıcılıktan uzak olması, önemli maçlarda sorumlulu almaması ve dar bir şampiyon havuzuna sahip olması olarak sıralayabilirim.
Oynadığı şampiyonlara bakarsak Alistar, Braum, Trundle, Nami, Tahm Kench ve Tresh olarak söyleyebiliriz. SKT T1 altyapısından yetişen bir olması Wraith’i biraz daha önemli bir oyuncu olarak dikkate almamamıza neden oluyor. Ama iki yıldır Samsung bünyesinde yer alan oyunu bakalım Worlds 2016’da bize neler sergileyecek?
Samsung Galaxy Oyun Anlayışı: CuVee’nin Regional Qualifiers’taki performansı sürdürmesi Samsung Galaxy’nin en büyük avantajı olabilir. TAkım uzun zamandır birlikte oynuyor ve ilk defa takım olma olgusun göstermeye başladı. Ancak hala eksik noktalar var.
SAmsung Galaxy, birlikte oynayan bir takım olsa da takımın kaderini oyuncuların bireysel performansları gösterecek. Ambition, erken aşamadan sonra kabuğuna çekilen bir ormancı. Ayrıca Crown’un bireysel olarak koridorda zafer kazanması gerekiyor.
Bu da daha çok oyuna etki etmesine ve diğer koridorlarına kar topunu sürüklmesine yardımcı oluyor. Ancak Crown’un kaybettiği bir aşamada Samsung Galaxy’nin pek başka stratejisi bulunmamakta. Bu yüzden rakipler Ambition ile Crown arasındaki iletişimi kesip, Crown’un üzerine baskı kurmaya çalışacaklardır. Ancak Wraith’in sürpriz baskınlarına da dikkatli olmak zorundalar. Çünkü takımdaki her koridor Crown’u beslemeye oynayacaktır.
CuVee’nin de son dönemlerde artan formu onun da dikkat edilmesi gerekli bir oyuncu olduğunu gösteriyor. Bireysel olarak çok iyi bir düzeyde olan oyuncunun, tek eksiği takım oyununa çok uyum sağlayamaması. Eğer bu açık kapatılırsa Samsung tehlikeli bir takım olabilir. ROX Tigers’ın yenilmezlik serisini sonlandırdıklarını hatırlatmam gerek burada.
Eğer Samsung, takım olma işini bir kaç kademe ileri taşır, bireysel olarak oyuncuları şampiyon havuzlarını metaya göre ayarlar ve kendileri hazırlarsa Samsung’un gruptan çıkma şansı yüksek. Ancak bu durum biraz fazla olumluluk olabilir. Benim görüşüm üçüncü sırada yer alacakları üzerine. Bakalım Samsung, Regional Qualifiers’tan sonra Worlds’te de bir sürprize imzaatabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.
Yarın yazı dizimizin son bölümünde Avrupa LCS Regional Qualifiers şampiyon Splyce’ı konuk edeceğiz. Keyifle okumanız dileğiyle. İyi günler…