Yazı dizimizin yeni bölümünde, D grubuna ikinci torbadan dahil olan Çin LPL 2016 puan lideri Royal Never Give Up’ı konuk ediyoruz. Geçen sene kurulan ekip, ilk sezonunda ligde kalmayı başarmış, bu sezon için gerçekleştirdikleri transferlerle birlikte Worlds 2016 biletini kapmayı başardı.

Royal Never Give Up, Star Horn Royal Club sonrasında ilk kez Worlds’te yer alıyor. D grubunda bulunan takım Kuzey Amerika’dan TSM, Avrupa’dan Spylce ve Kore’den Samsung Galaxy takımları ile Çeyrek Finaller için mücadele edecek.

Royal Never Give Up

Royal Never Give Up

2014’te Samsung White karşısında kaybedilen Final sonrası Star Horn Royal Club, 2015 Bahar sezonunu oldukça kötü geçirmiş ve ligden düşmüştü. Bu durum sonrasında Royal Club ekibi, LPL’e yükselen Vici Potential Gaming ekibini satın alma kararı aldı. Ayrıca Team King’in kadrosunu da kendi bünyesine kattı. 2015 LPL Yaz sezonunu yine düşme hattında kapatan RNG, 2016 sezonu öncesindeki PlayOff’larda başarılı oldu ve LPL’de mücadele etme hakkını kazandı.

Royal Never Give Up ekini kayıpla geçen 2015 sezonu sonrasında 2016’da LPL’e hızlı bir giriş yaptı. Ormancıları Liu “mlxg” Shi-yu’yu, orta koridor oyuncuları Li “Xiaohu” Yuan-Hao, ve yedek kadroda yer alan nişancıları Cheng “Wuxx” Wang ve Zhu “NaMei” Jia-Wen’i kadroda tutarak diğer tüm oyuncuları inaktifleştirdi. Üst koridora Samsung White ile şampiyonluk yaşayan Jang “Looper” Hyeong-seok ve destek rolüne yine Samsung White ile şampiyonluk yaşayan Cho “Mata” Se-hyeong transfer edildi.

Bahar sezonunu bu beşli ile oynayan RNG, B grubunda on üç galibiyet, üç yenilgi alarak liderliğe ulaştı. Toplamda yirmi sekiz galibiyet elde eden ekip, on kez bozgun ekranına baktı. Doğrudan Yarı Finaller’e yükselen ekip, Team WE’yi 3-2 yenmeyi başardı ve Final’e yükseldi. Final’de Çin’in en iyi takımlarından EDG ile karşılaşan RNG rakibine 3-1 üstünlük kurdu ve Bahar sezonunda şampiyonluğa ulaştı.

Bu doğrultuda MSI 2016’ya katılma hakkı da elde eden ekip, ev sahibi olduğu turnuvada sekiz galibiyet ve iki yenilgi ile tamamladı ve grup aşamasını liderlikle bitirdi. Yenilgilerin biri CLG’den biri de SKT T1’dan alan RNG, Yarı Final’de SKT T1’ın rakibi oldu. Karşılaşmayı 3-0 kaybeden RNG, ilk iki dışında kalarak geri döndü.

Yaz sezonu ile birlikte kadrosunda bir kez daha değişikliğe giden RNG, değişmeli olarak oynattığı nişancıları Cheng “Wuxx” Wang ve Zhu “NaMei” Jia-Wen’i yedek kadroya çekerek, Çin’in yetiştirdiği en iyi nişancı olarak görülen Jian “Uzi” Zi-Hao’u kadrosuna kattı.

Bir kez daha B grubunda yer alan RNG, yaz sezonunda da on üç galibiyet ve üç yenilgi alarak grubunu lider olarak tamamladı. Doğrudan Yarı Finaller’e yükselen RNG, Yarı Final’de I May’i 3-2 yenmeyi başardı ve Final’e yükseldi. Ancak bu kez karşısında daha güçlü bir EDG bulan RNG, karşılaşmadan 3-0 yenik ayrıldı ve Yaz sezonunu ikinci tamamladı.

İlk sezondan elde edilen şampiyonluk puanı ile bu sezondan elde edilen ikincilik puanı ile birlikte RNG, Final’i kaybetse de puan lideri olarak Worlds 2016’ya katılmaya hak kazandı. Böylelikle RNG ilk kez Worlds tecrübesi yaşayacak. Gelelim RNG oyuncularının 2016’daki bireysel performanslarına:

Royal Never Give Up Kadrosu

Royal Never Give Up Kadrosu

Jang “Looper” Hyeong-seok: Takımın Worlds şampiyonluğu yüzüğüne sahip üst koridor oyuncusu olan Looper, Samsung White ile ulaştığı şampiyonluk sonrasında bir bocalama dönemi yaşadı. Team WE ve Master3 takımlarında şansını deneyen Looper, RNG’ye transfer olmasıyla birlikte yeniden üst seviyeye çıkmayı başardı.

Ancak Looper hala 2014’teki performansının uzağında. Şampiyon havuzu Koreli olmasına rağmen dar olan oyuncunun, koridor ve minyon biçme konusunda tam bir usta olduğunu söylemek gerek. Takıma katkısı iyi seviyede olan oyuncunun ağır karar alması, aldığı kararda süreklilik göstermesi, yaratıcıktan uzak olması ve önemli maçlarda sorumluluk almaması zayıf yanları olarak söyleyebiliriz.

Çok olmasa da agresif bir tarza sahip oyuncunun, takım savaşlarında da iyi pozisyon aldıp ve görevini yerine getiriyor. Ancak Looper’dan takımı taşımasını beklememek gerek. Bu konuda da zayıf olan Koreli’nin oynun her aşamasında aynı performansa sahip olduğunu belirtelim.

Looper’ın sezon boyunca yaptığı seçimler Poppy, Ekko, Swain ve Trundle’ı görüyoruz. Bu şampiyonların yanı sıra Gangplank, Singed ve Quinn tercihleri yapabiliyor. Worlds 2016’da uzak durmasını beklediğim şampiyonlar ise Hecarim, Irelia ve Gnar olacağını düşünüyorum.

Liu “mlxg” Shi-yu: Takımın kuruluşuyla birlikte Team King’ten transfer edilen ve en başından beridir kadroda yer alan orman oyuncusu mlxg, takımın en güvendiği oyunculardan biri. Takımın taşıyıcılığı rolünü üstlenen ormancı, Clearlove’dan sonra Çin’in en iyi ormancısı olarak görülüyor. Mlxg’nin erken aşamada kurduğu baskı, attığı baskınlar, koridor aşaması sırasında takımına sağladığı avantajlar çok yüksek seviyede.

Oyun yapma özelliği olan, takım savaşlarını iyi yöneten, yaratıcı ve cezalandırı özelliklere sahip olan oyuncunun kötü özellikleri de yok değil. Bu kadar agresif olması nedeniyle, geç oyunda oyundan düşen oyuncu, yaptığı girişimlerden cevap alamaması sonrasında girilen kötü durumlara hemen adapte olamıyor. Pek sabırlı olmayan oyuncunun hata yapmaya da müsait olduğunu da söyleyebiliriz. Kazanmak için büyük riskler alan oyuncu, her durumda bu riski göze alan bir isim.

Mlxg’nin bir diğer zayıf özelliği de fazla şampiyon çeşitliliğine sahip değil. Sezon boyunca bahar sezonunda Nidalee, Ekko ve Gragas’tan şaşmayan oyuncu yaz sezonunda da Kindred, Hearim, Rek’Sai ve Elise’i kullandı. Şöyle bir gariplik olarak belirtmek de fayda var. Yaz sezonunda kullandığı şampiyonlarla Bahar sezonunda kötü performans ortaya koyan isim, Bahar sezonunda en iyi olduğu şampiyonlarla da Yaz sezonunda kötü performans ortaya koydu. Bakalım Worlds’te hangi tarafı seçecek.

Li “Xiaohu” Yuan-Hao: Takımın kuruluşundan bu yana takımda olan başka bir oyuncu da orta koridor oyuncusu olan Xiaohu. Takımın zayıf karnı diyebiliriz. Takımda yer alan dört oyuncuya nazaran daha az istatistiklere sahip. Taşıyıcı bir rolde oynamasına rağmen, çok sorumluluk alan biri değil. Bu yükü daha çok ormancı mlxg’nin omzuna bırakmış durumda.

Minyon biçme konusunda sıkıntı olan oyuncunun kararlılık, baskı altın oynama ve yaratıcılık gibi konularda da sıkıntıları bulunmakta. Oyuncunun iyi yaptığı konulara gelecek olursak, oyun yapma konusunda becerikli, takıma fırsat yaratma konusunda gelişmiş, takım savaşlarında ihtiyaç duyulan hasarı ortaya koyması kısmen iyi bir koridor aşaması ve şampiyon havuzuna sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Yıl boyunca oynadığı şampiyonlar, LB, Lulu, Azir, Swain, Malzahar, Ryze, Taliyah ve Syndra. Bunların yanı sıra farklı seçimler olarak Ezreal, Karma, Kassadin, Viktor, Zed seçileri yapabiliyor. Seçmesini beklemediğim şampiyonlar ise Varus, Quinn, Lissandra, Vladimir olarak düşünüyorum.

Jian “Uzi” Zi-Hao: Çin’in gözbebeği nişancısı olan Uzi, takımın Yaz sezonu öncesinde transfer edilen ismi. Taşıyıcı adının hakkını sonuna kadar veren Uzi, oldukça agresif bir oyuncu. Takımın skor ve hasar yükünü üstlenmekten çekinmeyen oyuncunun genel olarak sahip olduğu iki kötü özelik var. Bunlar sorumsuzca hareket etmesi ve dar bir şampiyon havuzu bulunması.

Bu iki özelliğin dışında, koridor aşamasında, minyon biçme konusunda, erken ve geç aşamada, taşıma konusunda, takım savaşlarında, oyun yapma mekanikleri konusunda, tutarlılık göstermesi, kararlı olması ve hızlı oynaması onun artı yönleri.

Uzi RNG’nin mlxq ile en büyük umudu. Sezon boyunca Uzi, Ashe, Lucian, Jhin, Sivir ve Caitlyn oynadı. İmza şampiyonu ise Vayne.  Ezreal, Kalista ve Kog’Maw tercihleri de yapan oyuncunun, bu şampiyonlarla belli bir standartı henüz yakalayamadığını söylemek gerek.

Cho “Mata” Se-hyeong: Samsung White’da şampiyonluk yaşayan Koreli oyuncu, sonraki sezon Çin’in yolunu tutan oyunculardan biriydi. Vici Gaming’e transfer olan oyuncu, oldukça problemi bir sezon geçirmişti. Ancak bu sene ile birlikte Looper gibi yeniden kendisini bulan oyuncu Samsung White’dan tanıdığı Looper ile RNG’ye transfer oldu.

Ancak Mata da Looper, gibi 2014’teki performansının uzağında. Koreli oyuncu, oyuna gezgin destek gibi bir rolü kazandıran oyuncuların başında geliyor. Bir ormancı gibi diğer koridorlarda beliren oyuncunun bu sezonki performasına baktığımızda koridor aşamasındaki ustalığını koruduğunu söyleyebiliriz. Erken aşamada daha etkili olan oyuncu, oyunun süresi arttıkça odaığını kaybedebiliyor.

Gezgin olmasından dolayı oldukça fazla yakalanan oyuncunun, önemli maçlarda kaybolduğunu da söyleyebiliriz. Ancak her ne olursa olsun Mata, tutarlı kararlar alan, süreklilik gösteren bir destek oyuncusu. 2014’deki MVP olmasını sağlayan performansının çok uzağında da olsa Mata, her zaman rakip takımların önlem aldığı bir destek olacaktır. Oynadığı şampiyonlara bakarsak, Bard, Braum, Alistar, Thresh ve Karma’yı görüyoruz.

Royal Never Give Up Oyun Anlayışı: Mlxg’nin erken aşamada yapacağı baskınlardan sonuç alma odaklı oynayan RNG, oyunları erken bitirmeye çalışacaktır. Oyun süresi arttıkça oyundan düşebilen takım, bu yüzden klasik bir Çin takımı gibi mikro ve makro oyunlarda baskı kurmaya çalışacak ve rakibine top yekün saldıracaktır.

RNG büyük riskler almaktan çekinmeyen bir takım. Büyük kazançlar, alının büyük risklerle sağlanır mottosuna sahip takımın, her koridorda erken aşamada üstünlük kurmaya çalışması Bahar sezonunda oldukça yararlı oldu. Ancak Yaz sezonunda bu durum biraz sekteye uğramadı değil.

Uzi’nin de takıma katılmasıyla beraber hala takımı Uzi’nin mi Mlxg’nin mi üzerinden oynayacak net karar verebilmiş değil. Bu da takım arasındaki sinerjinin büyük maçlarda bozulmasına neden oluyor. Mlxg kendi oyununu ortaya koyabilmek için erken aşamadaki skorları kendi toplamak istiyor. Aynı durum Uzi için de geçerli. İki oyuncu da skora aç olması ve skorun getirdikleri ile takımı taşıyabilmeleri RNG’nin dengesini bozabiliyor.

Bu durumda rakip takımların alacağı önemler bu ikiliyi erken aşamada beslemekten kaçınacaktır. Sakin ve soğukkanlı olmayı başaran takımlar, sabırla oyunun herkes için eşitleneceği durumu beklemeli. Böylelikle Çin ekibinde oyuncular erken aşamada üstünlük kuramadıkları için baskı altında kalacak, hata yapmaya çok müsait olacaktır.

Ancak RNG’nin bu kadar basit bir takım olmadığı da gerçek. Takım savaşlarını da oynamayı iyi başaran ekibin iki tane taşıyıcıya sahip olması büyük bir artı. Çünkü tüm yatırımları bir oyuncuya yapmak zorunda kalmıyor. Bu takım içi dengeleri bozsa da, eğer bu uyum yakalanırsa RNG’nin karşında durmayı da oldukça zorlayacaktır.

RNG’nin ölüm grubunda olmasından dolayı grup aşamasını lider olarak tamamlayabileceği gibi sonuncu sırada da tamamlayabileceğini söyleyebiliriz. TSM’in yüksek formu, Samsung’ın yeniden yükselişi ve Splyce’ın sezonun flaş ekibi olması RNG’ye zor anlar yaşatabilir. Ancak RNG bana göre TSM dışında diğer takımları kendi oyunu ile devirebilecek kalitede. Bence grubu ikinci bitireceklerdir.

Yarın ki bölümde Worlds 2016’ya ikinci torbadan giriş yapan LCK Regional Qualifiers 2016 şampiyonu Samsung Galaxy’i ele alacağız. Keyifle okumanız dileğiyle iyi günler…