Dün yayımladığımız yazıda B grunu tamamlamıştık. Bugün EDward Gaming ile birlikte C grubuna girişimizi yapıyor. EDG, LPL 2016 Yaz sezonunda şampiyonluğa ulaşarak Worlds 2016’ya ilk torbadan katılma hakkını elde etmişti.
Çekilen kura sonrasında C grubunda yer alan EDG, LMS 2016’dan ikinci torba temsilcisi olarak katılan Ahq, Avrupa LCS puan lideri olan H2k ve IWCQ 2016 şampiyonlarından bir diğeri olan INTZ eSports ile Çeyrek Finaller’e kalma mücadelesi verecek.
MSI 2015’te SKT T1 gibi dev bir ekibi yenerek şampiyon olan EDG, Worlds 2015’te ise tam bir hayal kırıklığı yaşadı. Çeyrek Finaller’de Fnatic’e kaybederek elenen EDG, 2016’ya daha istekli hazırlanmaya başladı. Bu yüzden kadrosuna bir çok oyuncu katan EDG bol rotasyonlu bir kadroya sahip oldu. Bahar sezonunda üst koridorda Koro1, ormanda Clearlove, orta koridorda PawN, nişancı rolünde Deft ve destekte de Meiko yer alıyordu. Yedek olarak Ever ile büyük bir çıkış yakalayan Athena takıma kazandırılmıştı.
Ancak Çin’in en iyisi olmak Edward Gaming’te yer alan oyuncuların rehavete kapılmasına neden oldu. Herkes en iyisi olduğunu düşündüğü için diğer fikirlere kapalı olan oyuncular, eleştirileri kaldıramıyordu. Bu durum EDG’nin Bahar sezonunu ikinci olarak tamamlamasına neden oldu. Grup maçlarında on iki galibiyet- dört yenilgi alan ve tüm karşılaşmalardan yirmi beş galibiyet on yenilgi çıkaran EDG, grubu RNG’nin ardından ikinci sırada tamamladı.
Playofflar’a Çeyrek Final’den katılan ilk olarak Snake Esports’u 3-0 devirmeyi başardı ve Yarı Final’de Qiao Gu Reapers ile eşleşti. O dönemin belki de en iyi takımlarından biri olan QGR’ın kadro ayarlamadaki sıkıntıları nedeniyle Yarı Final’e çıkamaması sonrasında hükmen galip gelen EDG, Final’de RNG’nin rakibi oldu. Rehavetten yakasını koparamayan EDG, RNG’ye 3-1 kaybetti ve MSI 2016’ya katılamadı.
Bu durum EGD’nin şapkasını önüne koymasına neden oldu. Kadroda radikal kararlar alınarak değişikliğe gidildi. Takımın üst koridor oyuncusu Koro1 yedeğe çekildi ve altyapıdan yetiştirdikleri Chen “Mouse” Yu-Hao kadroya dahil edildi. Bir değişiklik de orta koridora geldi.
Takımın şampiyon yüzüğü bulunan oyuncularından Koreli isim PawN, şampiyonluktan sonra düşüşe geçen bir grafiğe sahipti. Bu durum en sondan yedeğe çekilmesine sebep oldu ve Faker’ın veliahtı olarak gösterilen SKT T1’da forma şansı bulamadığı için ayrılan Lee “Scout” Ye-chan kadroya monte edildi. Scout sonunda aradığı fırsatı bulmuştu.
Yeni sezona “Sonuçlarına Katlan” mottosu ile hazırlanan ve egolarından tamamen arınarak giren EDG, Çin’in en iyi takımı olduklarını bir kez daha kanıtlamayı başardı. İlk olarak normal sezonu yenilgisiz kapatan ve on altı galibiyet elde eden EGD, karşılaşmaların hepsinden otuz iki zafer, beş bozgun ile grubunu lider olarak tamamladı.
PlayOfflar’da Yarı Final’den dahil olan EGD, Team WE’yi 3-2’lik zor bir eşleşme ile devirmeyi başararak Final’e kaldı. Team WE karşısında verilen iki maç onları daha da hırslandırdı ve Final’de yeniden karşılaştıkları RNG’yi 3-0’lık net bir skorla devirerek, Worlds 2016’ya ilk torbadan katılma hakkını elde etti. EGD, LPL gibi bir ligde yenilgisiz olarak her karşılaşmayı tamamlası onların gerçekten Worlds 2016 için çok hırslandıklarının bir göstergesi.
Gelelim EDG oyuncuların 2016 yılındaki bireysel performanslarına:
Chen “Mouse” Yu-Hao: Yaz sezonuyla as takımda forma şansı bulan üst koridor oyuncusu, bu şansı çok iyi kullandı. Bireysel olarak çok yetenekli bir oyuncu olmayan Mouse, daha çok takım dayanışmasında iyi bir performans ortaya koyuyor. Şampiyon havuzu bulunduğu seviyeye göre dar olan oyuncunun, cezalandırma, takım savaşları, kötü durumlar karşısındaki reaksiyonu ve tutarlılığı oldukça üst düzey.
Oynadığı şampiyonları ele alırsak, oynanacak olan metanın en güçlü şampiyonlarından Irelia, Gangplank ve Fizz ile çok etkili bir oyuncu. Bu üç şampiyonun hepsine yasaklama aldırabilecek kalitede biri. Bunların yanı sıra Ekko, Maokai, Trundle ve Gnar seçimleri de yapabiliyor. KDA olarak düşük kaldığı şampiyonlar, Rumble, Ekko ve Gnar.
Takıma skor olarak katkısı, hasar veren şampiyonlarla daha da fazla olan oyuncunun, tank rollere büründüğünde bu katkı oldukça düştüğünü belirtelim. Yani tank şampiyonlarla hem skor hem de asist üretebilen biri değil.
Ming “Clearlove” Kai: Takımın orman oyuncusu olan Clearlove, Çin’in en iyi ormancısı. Yetenekleri çok üst seviyede olan oyuncunun bu zamana kadar ki en büyük hayali, dünyaya en iyisi olduğunu kanıtlamak. Bu yüzden içindeki tutku ile birlikte yıllardır bunun mücadelesini veren Clearlove, Worlds 2016’da en iyisi olmak için tüm çabasını gösterecektir. EDG’nin karar mekanizması olan Clearlove’ın performansı EDG’nin de kaderini belirleyecek.
Şampiyon havuzunu geniş tutan, metaya ayk uydurmak için sürekli çalışan, oyun taşıyabilme özelliği, kamp temizleme hızı, erken ve geç aşamalarda yüksek performans sergilemesi, cezalandırma, harita kontrolü ve takım savaşlarında tavan yapan performans sağlaması, yüksek hasar çıkaran, oldukça agresif, önemli maçlarda daa iyi oyun ortaya koyan, yılmak bilmeyen enerjiye sahip, kötü durumlar karşısında odağını koruyabilen Clearlove, oldukça yaratıcı ve oyun yapma yeteneğine sahip biri.
Oynadığı şampiyonlara bakacak olursak, Kha’Zix, Kindred, Gragas, Rek’Sai, Graves, Elise gibi şampiyonları çok tercih ettiğini görüyoruz. Bunların yanı sıra Eve, Rengar, Nocturne, Skarner, Nunu, Nidalee şampiyonları ile de oldukça etkili olabiliyor. Clearlove’un bu sene oynadığı şampiyonlardan Sejuani ve Hecarim ile çok iyi perforans sergileyemediğini de söylemek gerek. Claerlove’a yasaklama strateji yapmak oldukça mantıksız. Çünkü görüldüğü gibi şampiyon havuzu çok geniş.
Lee “Scout” Ye-chan: Ana kadrodaki iki Koreli’den biri olan Scout, SKT T1 altyapısından yetişen bir isim. Faker gibi bir tecrübe ile oyununu geliştiren Scout, artık kendi ayaklarının üstünde durma vaktinin geldiğini düşünerek takımdan ayrıldı ve Çin’in yolunu tuttu. Yine Koreli bir yıldız olan PawN’ın düşük performansı sonrasında formayı kapan ve bir daha da kaptırmayan Scout, EDG’nin en etkili silahlarından biri oldu.
Yaz sezonunda takıma dahil olan Scout, oldukça geniş bir şampiyon havuzuna sahip. oyun yapma becerisi üst düzey olan ismin, karşılaşmalarda kararlılık göstermesi, sorumluluk alabilme yeteneği daha zayıf. Çünkü ilk kez böyle bir platformda oynuyor ve tecrübe eksiği bulunan oyuncunun, sorumluluk almaktan çekinmesi normal. Bu yüzden koridor aşamasında da zayıf olan Scout’un takım savaşlarında ve oyunun geç aşamasında potansiyeline ulaştığını görebiliriz.
Bu dakikalarda eşyalarının da olmasıyla birlikte daha rahat bir performans sergileyen Scout, agresif bir yapıya bürünüyor. Skor almaktan çekinmeyen ve skor toplamayı seven oyuncunun harita farkındalığı da oldukça yüksek. Önemli maçlarda motivasyonunu ve odağını kaybetmeyen Koreli, minyon biçme konusunda da rakiplerine oranla geride kalabiliyor.
Oynadığı şampiyonlar Twisted Fate, LB, Ryze, Taliyah, Azir, Viktor, Zed, Lissandra, Vladimir. Karma ve Syndra ile ortalama bir oyuncu. Worlds 2016’da tercih etmeyeceğini düşündüğüm şampiyon ise Lulu. Çünkü LCK’da ilk maçında Lulu oynadı ve kaybedilen karşılaşma sonrasında bir daha forma giyme şansı bulamadı.
Kim “Deft” Hyuk-kyu: Takımın bir diğer Koreli oyuncusu Deft, iki senedir takımla birlikte. 2016 yılı için Çin’in en iyi nişancısı konumunda bulunan oyuncunun sayabileceğimiz tek eksik yanı minyon biçme konusunda sıkıntılı olması. Bu da koridorda oldkuça agresif bir yapıda olmasından kaynaklanıyor. Sürekli olarak rakibini darlayarak oynayan Deft, çok agresif bir oyuncu.
Taşıyıcı adının sonuna kadar hakkını veren Deft, EDG’nin Clearlove’la birlikte en büyük ümidi. Deft ile Clearlove’un iyi geçireceği bir Worlds, şampiyonlukla taçladırılması muhtemel. Hızlı kararlar alabilen, oyun yapabilen, yaratıcı, taşıyıcı, takım savaşlarında iyi pozisyon alan, önemli maçlarda yüksek motive ile oynayan Deft, bölgesinin en iyi oyuncusu olma ünvanını almasına şaşmamalı.
Şampiyon havuzunu açıklayacak olursak oyunda arama kısmına Nişancı (Marksman) yazdığımızda çıkan tüm şampiyonlarla aynı derecede etkili olabilen bir isim. O yüzden tüm nişancılarla arası iyi diyebiliriz. Deft’i yasaklama ekranında durdurmak gibi bir strateji Clearlove’daki durumla aynı kapıya çıkıyor.
Tian “meiko” Ye: Takımın destek rolünde yer alan ismi meiko, Çin LPL’de Mata’dan sonra en iyi destek oyuncusu. Meiko’nun takım arkadaşlarına nazaran daha darbir şampiyon havuzu bulunmakta. Koridor aşamasında çok iyi bir destek oyuncusu olan Meiko, erken aşamada farkını hissettiren bir oyuncu. Özellikle EDG’nin erken aşamadaki rolünü meiko üstleniyor.
Önemli maçlarda fazla ortaya çıkmayan oyuncunun performansı her zaman aynı standartlarda devam ediyor. Bu yüzden de hep aynı şampiyonlarla oynuyor. Oyun yapma becerisi olan meiko, bir desteğe nazaran oldukça agresif bir oyuncu.
Bu yüzden Deft’in oyunlarına hızlı tepkiler verebilen Meiko, Deft’in de sağlam performans ortaya koymasında büyük bir etken. Meiko’nun bir diğer zayıf olduğu yanlar ise, mikro hataları çok yapan bir isim. Küçük hatalara fazlasıyla yer veren meiko bu yüzden EGD’nin en zayıf halkası. Oynadığı şampiyonlar Alistar, Thresh, Bard ve Tahm Kench. Nami ve Karma seçimlerini de beklemediğim seçimler olarak söyleyebilirim.
EDward Gaming Oyun Anlayışı: EDG, bu yeni kadro ile birlikte kendilerine ait yeni bir oyun tarzı geliştirdi. Genellikle takımlar mikro oyunlarda agresif olarak avantaj yakalamaya çalışırlar. Bu avantajlarla kartopu etkisine girmek için diğer koridorlara taşımaya çalışırlar. Ancak EDG, makro oyunlarda oldukça agresif olarak her oyuncunun tüm kaynaklardan beslenmesini sağlıyor. Bu da oyunun başından sonuna kadar büyük bir eforla agresif olmalarını gerektiriyor.
Clearlove, Meiko ve Deft’in bu tarza çok yatkın olması onları Yaz sezonunun başlangıcından Worlds 2016’ya kadar yenilgisiz gelmelerine neden oldu. EDG’nin bu tarzını sürdürmesi kaynaklarını bu üç oyuncu üzerine yıkması ve bu oyuncuların da görevlerini yerine getirip oyunu taşıması gerekli.
EDG, maçlarda Clearlove’un da yardımıyla orta ve üst koridorlarını erken aşamada ayakta tutmaya çalışacaktır. Bu durum da rakip orta ve üst koridorların, alt koridorlara rotasyon yapmasını engelleyecek ve EDG’nin alt koridor ikilisinin rahat maçlar çıkarmasına neden olacak. Ayrıca Clearlove’un rakip ormanda kuracağı hakimiyet, EDG’nin bir diğer stratejisi.
EDG’yi devirmenin yolları ise Mouse’dan geçiyor. Henüz uluslararası bir tecrübesi olmayan oyuncunun, rakip üst koridor oyuncuları karşısında sıkışmasına neden olacaktır. Başka bir etken de Clearlove’un oyundan düşmesini sağlamak. Eğer Clearlove’ın kendi performansının altına düşürmeyi başarabilirlerse takımlar, diğer koridorlara da sızmayı başarabilirler.
Geçen seneki hataların tekrarlanması yeniden EDG’ye hayal kırıklığı yaşatabilir. EDG geçen sene diğer bölgelerin takımlarıyla çok çalışmamış, değişen metaya ayak uyduramamış ve hezimetle karşılaşmıştı. Koridor değişikliklerine de alışık olmayan Çinli takımlar geçen sezonu kötü geçirmişti.
Ancak bu sezon aynı hataları pek göreceğimizi sanmıyorum. Çünkü EDG bu sene antrenman için doğrudan Kore’ye geçti ve diğer bölgelerin takımlarıyla çalışmaya başladı. Ayrıca Çin takımlarının panzehiri gibi olan koridor değişikliği şuan ki metada pek mümkün değil.
Yarın ki bölümümüzde LMS 2016 Regional Qualifiers şampiyonu ahq e-Sports Club takımını konuk edeceğiz. Keyifle okumanız dileğiyle. İyi günler…