Bugün yeni bölümdeki konuğumuz Kuzey Amerika LCS 2016’da puan lideri olarak Worlds 2016’ya katılım hakkı elde eden Counter Logic Gaming olacak. A grubundaki üçüncü takım olan Counter Logic Gaming, kura çekimine ikinci torbadan katılmıştı. Takımın kurucusu, aynı zamanda eski efsanevi oyuncularından Yunan asıllı Kanadalı George “HotshotGG” Georgallidis.

CLG, bu sezon MSI’da göstermiş olduğu performansla herkesin merakla beklediği takımlardan biri oldu. Geçen sene de Worlds’e katılma başarısı gösteren CLG, Bahar sezonunda da NA LCS’te kupaya uzanmış ve MSI’ya katılma başarısı göstermişti. Ancak MSI’dan sonra CLG duraklama dönemine girdi. Ligdeki yarıştan uzunca bir süre geride kalan CLG, son haftalarda topladığı puanlarla PlayOfflar’a kalma başarısı gösterdi. Bahar sezonunda elde ettiği şampiyonluk PlayOfflar’a kaldıktan sonra gelen puanla birlikte onları zirveye taşıdı ve böylece Worlds 2016’ya katılabildiler.

Counter Logic Gaming

Counter Logic Gaming

Çekilen kura sonrasında A Grubu’na düşen CLG’yi oldukça zorlu rakipler bekliyor. ROX Tigers, G2 Esports ve Albus NoX Luna takımları ile mücadele edecek olan CLG’nin işi çok zor. Geçen sene Worlds’te paiN Gaming’e, MSI’da SuperMassive’e kaybeden CLG’nin IWC bölgelerinden gelen takımlarla pek anlaşamadığını görüyoruz. Bu sene de grubunda IWC takımı bulunan CLG, Albus NoX Luna’ya karşı sürpriz bir yenilgi alabilir. Bu yenilgi onları üst tura çıkmaktan alıkoyabilir.

CLG’nin güncel kadrosuna bakacak olursak geçen seneden sonra iki değişiklik yaptılar. Orta koridorda yer alan Pobelter, Immortals’a transfer oldu. Nişancıları ünlü isim Doublelift ise TSM’e geçti. Yerlerine orta koridor için Koreli isim Choi “HuHi” Jae-hyun, nişancı rolüne de Amerikalı Trevor “Stixxay” Hayes geldi. Üst koridorda Kanadalı Darshan “Darshan” Upadhyaha, ormanda Filipinli Jake “Xmithie” Puchero ve son olarak destek rolünde Amerikalı tecrübeli isim Zaqueri “Aphromoo” Black yer alıyor. Yedekte nişancı rolünde yer alan Orlando “YoonA” Flota bulunuyor.

Sezon başında bu değişiklikler sonrasında CLG’nin 2015’teki muazzam performans sonrasında düşüş yaşacağını düşünüldü. Cloud9 ve TSM’in arasında geçen LCS şampiyonluğu yarışına 2015 yılı sonunda CLG’de katılmıştı. Özellikle yıldız oyuncuları Doublelift’in TSM’e transfer olması da taraftarları büyük hayal kırıklığına itti. TSM’in yapmış olduğu transferler beklenen sonuçları vermedi. Bir de Immortals gerçeği sonrası kimse TSM ve CLG’nin şampiyonluğa ulaşacağını düşünmüyordu. Cloud9’nın yaşadığı problemler hala çözüm bulamamıştı.

Ligi zirvede tamamlayan takım Immortals olsa da, PlayOfflar’da bambaşka bir senaryo yaşadık. Immortals’ın PlayOfflar’daki tecrübesiz görüntüsü, TSM ve Cloud9’nın yeni sezona bir türlü girmeyi başaramamaları CLG’ye bir kez daha şampiyonluk kupasını kaldırma imkanı tanıdı. TSM finale kalmayı başarsa da, CLG yeni sezona daha hazır giren takımdı ve şampiyonluğa ulaşarak MSI 2016’ya katılmayı başardılar.

MSI 2016’da yer alan şampiyonlar arasında CLG’ye çok fazla şans tanınmıyordu. Çin, Kore hatta Garena şampiyonları daha hazır ve daha güçlü durumdaydılar. Avrupa şampiyonu G2 Esporst’un da ligi domine ederek MSI 2016’ya katılması sonrasında CLG’nin NA LCS’in seri başı torbadan düşmesine yol açacağı görüşü hakimdi. Ancak CLG beklenmedik bir performans sergiledi  SKT T1 ve RNG’den maçlar kazanarak lig aşamasını ikinci sırada bitirdi. Ayrıca Final’e çıkmayı da başardılar.

Özellikle Aphromoo’nun sergilemiş olduğu hırslı ve muazzam performans, CLG’nin bu kadar ilerlemesinde büyük bir pay sahibiydi. Yarı Final’de Flash Wolves’u deviren CLG, Final’de SKT T1’a kaybederek MSI 2016’yı ikinci sırada tamamladı ve NA LCS’in seri başı torbasını korudu.

Ancak CLG’nin ihtişamlı günleri MSI’da kaldı. Yaz sezonunda lige dönen CLG, taraftarlarını oldukça şaşırtan derecede kötü maçlar çıkardı. PlayOff kotasından da uzaklaşan takım, son haftalarda toparlanmasıyla ve üst üste alınan galibiyetlerle birlikte PlayOff’lara katılma başarısı gösterdi. Çeyrek Final’de Team Liquid’i devirerek Yarı Final’e kalmayı başaran CLG, sezonun en iyi takımı TSM’e karşılık veremedi ve Yarı Final’i kaybetti.

Immortals ile üçüncülük maçına çıkan CLG, bu karşılaşmayı da kaybetti ve sezonu dördüncü tamamladı. Bu da onların Worlds 2016’ya katılması için yeterliydi. Oyuncuların bireysel performanslarını inceleyecek olursak;

Counter Logic Gaming Kadrosu

Counter Logic Gaming Kadrosu

Darshan “Darshan” Upadhyaha: Üst koridor oyuncusu Bahar sezonunda Kuzey Amerika’nın en iyi üst koridor oyuncusu olarak göze çarptı. MSI 2016’da da büyük bir sıçrama yapan Darshan, Yaz mevsiminde bu başarısının gölgesinde kaldı. Bahar sezonundan sonra oldukça gerileyen Darshan, oyununu geliştiremedi. Bahar sezonunda 3.5 KDA’yı yakalamayı başaran oyuncu, Yaz sezonunda ise 2.5KDA civarında kaldı.

Yaz sezonunda skor alamadıkça koridorunu kazanamayan Darshan, ormancı baskınına ihtiyaç duymaya başladı. Bu sezon iyi performans sergilediği şampiyonlara bakacak olursak, Gnar, Jax ve Fiora göze çarpıyor. İyi istatistiklere sahip olmasa da Shen ve Trundle tercihleri de yapabilir. Darshan’ın seçmesinin zor olduğu şampiyonlara bakacak olursak Irelia başta geliyor. Metanın geldiği durumu göze alırsak CLG maçlarında Irelia yasaklamaları görebiliriz. Ayrıca Ekko, Gangplank ve Swain’de de hiç maç kazanamayan Darshan’ın bu seçimleri tekrar yapacağını sanmıyorum.

CLG’nin ilk iki sırayı alabilmesi için Darshan’ın gerçekten Bahar sezonundaki performansını yakalaması gerekiyor. Yoksa CLG grup aşamasından ötesini göremeyecek.

Jake “Xmithie” Puchero: Filipinli oyuncu takımın umut bağladığı isim olarak göze çarpıyor. Hatta bu yüzden Kuzey Amerika’nın MVP’si olan Immortals’ın orman oyuncusu Reingnover, Xmithie için özel koç olarak kampa davet edildi.

Xmithie’nin genel sorunu oyunun erken aşamasında durağan oynaması. Worlds gibi bir sahnede erken aşamada fark yaratmanın ne kadar önemli olduğu zaten bilinen bir gerçek. Bu yüzden yeni metaya alışabilmek ve fark yaratabilmek adına Reingnover, Xmithie’ye ders veriyor. Takım savaşları konusunda yetenekli olan isim, oyun yapabilme ve karar alma konularında da ortalama bir oyuncu. Fazla tutarsız performans sergilemeyen Xmithie, CLG’nin gruptaki kaderini belirleyecek biri.

Oynadığı şampiyonları ele alacak olursak Elise, Gragas ve Kindred’a ağırlık veriyor. Rek’Sai ve Olaf tercihleri de yapabilen oyuncudan son dönemlerin önemli ormancı şampiyonlarından Nidalee tercihini beklemiyorum. Çünkü Nidalee ile Koreli oyuncuların gösterdiği performansın yüzde 10’nu bile gösteremiyor. Ekko ve Udyr gibi şampiynları da havuzunda bulunduran Xmithie’ye çok yasaklama geleceğini sanmıyorum.

Choi “HuHi” Jae-hyun: CLG’nin zayıf karnı derken yanlış olmaz. HuHi, takıma katıldığından beridir potansiyeli yüksek olan bir oyuncu olarak görüldü. Ancak iki sezon geçmesine rağmen hala beklenen patlamayı gerçekleştirebilmiş değil. Skor almak için fazla riskli oynayan HuHi, bu yüzden oldukça da skor veren bir isim. Tutarlı oyun konusunda oldukça düşük bir performansa sahip olan Koreli oyuncu belki de kendini kanıtlamak için fazladan risk alıyor da olabilir.

Ancak bu CLG’nin istediği bir şey değil. Yaratıcılık ve karar alma mekanizması zayıf olan oyuncunun koridor aşamasındaki performansı da sıradan bir oyuncu düzeyinde. Şampiyon havuzunda çeşitliliğe sahip olsa da farklı tercihler yapsa da belli bir standartı yakalayabilmiş değil. HuHi’nin en güçlü olduğu şampiyonlara bakarsak, Malzahar, Karma ve Cassiopeiayı yer alıyor.

HuHi’nin seçmesini beklemediğim şampiyonlar ise Azir, Taliyah, Vladimir ve Viktor. Farklı seçimler olarak Lissandra, LeBlanc, Varus, Zilean, Ryze, Aurelion Sol seçimleri yapabilir. HuHi’nin oynamayacağını düşünürsek Vladimir yasaklamaları görebiliriz CLG’den. HuHi’ye yapılacak yasaklamalar ise yukarıda saydığım üç şampiyondan biri olabilir. Çünkü diğerleri ile bu kadar etkili değil.

Trevor “Stixxay” Hayes: CLG’nin umut bağladığı bir diğer koridor da alt koridor ikilisi. Stixxay, oldukça agresif oynayan bir nişancı. MSI 2016’da CLG’nin bu kadar ön planda yer almasında büyük bir pay sahibi. Stixxay’ı Stixxay yapan en büyük özelliği de kanasusamışlığıdır. Tabi bu durum HuHi’de olduğu gibi Stixxay’in de çok skor vermesine sebep oluyor. Ancak Stixxay’ın daha iyi kararlar alıp, daha yaratıcı oynadığını söylemek yanlış olmaz. Bu yüzden de zaten Stixxay’ın daha ön planda olduğunu söyleyebiliriz.

Koridor aşamasını iyi oynayan Stixxay, takım savaşlarında o kadar etkili değil. Uzayan oyunda artık fazla agresif olamayan oyuncu oyundan da düşebiliyor. Şampiyon havuzu da çok geniş değil açıkcası. Böyle bir agresif oyun tarzına olan oyuncular da genelde güvendikleri seçimleri yaparlar.

Kullandığı şampiyonlara bakarsak, bahar sezonunda çok iyi Kalista performansı sergileyen oyuncu, Yaz sezonunda da bir o kadar kötü Kalista performansı ortaya koydu. Ancak Kalista yabana atılacak bir şampiyon değil. Sivir, Caitlyn ve Ezreal seçimlerinde de iyi performans ortaya koyan genç isim, Tristana ve Ashe seçimleri de yapabilir. Jhin’de henüz bir standart yakalayamamış olsa da seçimleri arasında var. Stixxay’e yasaklama yapılacak olursa bu kesinlikle Sivir olur.

Zaqueri “Aphromoo” Black: Takımın Xmithie’den sonra ikinci ağabeyi. CLG’nin kaderini belirleyecek bir diğer oyuncu da Aphromoo. Aphromoo’nun iyi gününde olduğu bir karşılaşmada CLG’nin kaybetme olasılığı oldukça düşük. Gezgin destek stilinde oynayan Aphromoo, takımın yönlendiricisi de. CLG’nin gazlanmaya çok müsait bir takım olduğunu söylemek gerek.

İyi motive edilmiş ve povpovlanmış bir CLG, SKT T1 ve RNG’yi devirebiliyor. Bu yüzden takımın moralci ağabeyi olan Aphromoo’ya çok iş düşüyor. Aphromoo’nun etkili olduğu şampiyonlar için ilk sıraya kesinlikle Thresh yazabiliriz. İmza şampiyonu olan Thresh için yasaklama aldığı da oluyor. Thresh dışında Soraka, Bard ve Alistar’la etkili olan Aphromoo, farklı olarak Karma tercihi de yapabiliyor.

Sona’da da olduça etkili olan Ahpromoo’nun Braum, Nami, Morgana şampiyonlarında da ise pek etkili olduğu söylenemez. Stixxay gibi agresif oynamayı seven Aphromoo, haritada oldukça dolaşan bir oyun tarzına sahip. Bundan dolayı asist sayısı yüksek olan oyuncunun, skor verme olasılığı da bir o kadar yüksek. Uzayan oyunlarda odağını kaybedebilen Aphromoo, takım savaşlarında görevini yapan bir destek oyuncusu.

CLG’nin Oyun Tarzı: CLG’nin oyunu kazanabilmesi için erken aşamada skorlar toplaması gerekiyor. Özellikle Stixxay, agresif oyunundan gerekli geridönüşleri almayı başarırsa CLG oyunu geç aşamaya bırakmadan bitirmeye çalışacaktır.

CLG’nin en büyük sorunu geç aşamada oyundan kopmaları olarak değerlendirebiliriz. Bir diğer problem ise HuHi’nin belli bir standarta erişememiş olması. Bu yüzden ormancı desteğine ihtiyaç duyması Xmithie’nin orta koridora yoğunluk vermesine sebep oluyor. Bu da rakip takımların üst koridor ve alt koridorda daha rahat oyun çıkarmasına olanak sağlıyor.

Darshan’ın Bahar sezonundaki performansının çok uzağında olduğunu düşünürsek CLG’nin grubu ilk iki sırada bitirmesi oldukça zor. Tabi MSI’daki gibi bir patlama yapabilmeleri de olası. Ancak ROX Tigers gibi stratejilerinden bir an olsun kopmayan bir takım ile G2 Esports gibi alt koridor ikilisinin daha tecrübeli olan takıma karşı CLG’nin MSI’da ulaştığı performansın da üstüne çıkması gerekmekte. Çünkü eğer CLG oyunun erken aşamasında istediğine kavuşamazsa maçları kazanmayı pek başaramadığını görmekteyiz. Bakalım CLG, gruplardan çıkmayı başarabilecek mi? Yorumlarınızı merakla bekliyoruz.

Yarın ki bölümde A Grubu’nun son takımı IWCQ 2016 şampiyonlarından biri olan Albus NoX Luna’yı değerlendireceğiz. Keyifli okumalar dilerim. iyi günler…