Yolculuğumuzun sonuna geldi. Yeni güncellemeler sonrasında metanın kabadayılarını işlediğimiz yazı dizimizin son durağında destek rolünü ele alıyoruz. Bir sonraki büyük değişikliklerden sonra tekrar beş koridoru ele alacağız.
Destek rolünde, yazı dizimize yön veren etkenleri biraz değiştirdik. Normalde hasar, işlevsellik ve rakibin oyununu bozma üzerine olan etkenleri destek rolünde hasar yerine kolay oynanabilirlik olarak değiştiriyoruz. Destek rolü için bize gerekli olan şampiyonumuzun çıkaracağı hasardan çok, sağladığı işlevsellik ve rakip takım üzerinde sağlayacağı baskı olacaktır. Bunun için dengelemeler sonrasında destek rolü için tercih ettiğim beş tercih; Alistar, Janna, Thresh, Tahm Kench ve Braum oldu. Bliztcrank’i de onur üyesi olarak listeye dahil edebiliriz.
Alistar: Yapılan dengelemeler sonrasında Alistar’ın sahip olduğu W-Q kombosunu gerçekleştirmek artık çok kolay olduğundan dolayı bu boynuzlu boğa ile uğraşmak pek isteyeceğiniz bir durum olmayacaktır. Destek rolü için sahip olduğu alan ve kalabalık kontrolünün yanı sıra ultimate yeteneği sayesinde rakip takımın çıkarabileceğini hasarı tutabilmesi ve son olarak da takımına sağladığı iyileştirici etkisi onu tercihlerimiz arasına aldı.
Anahtar kabiliyetlerdeki güncellemeler sonrasında Rüzgara Fısıldayanın Hediyesi anahtar kabiliyeti ile Alistar’ın E yeteneğinin sağladığı can yenilemeyi güçlendirebiliriz. Bu durum pek Alistar’ın boyuna posuna yakıştırmasak da Healer görevi(Can yenileyici) ve takım arkadaşları için ekstra zırh ve büyü direnci sağlıyor. İşlevsellik yönünün ağır olduğu Alistar, kombosuna gelen dengeleme ile birlikte rakibin üzerin sağladığı baskıda, rakibin pozisyon almasını zorlaştırıyor.
Janna: Alistar için bahsettiğimiz Rüzgara Fısıldayanın Hediyesi anahtar kabiliyeti, Janna’yı da önemli destek rolü oyuncuları arasına soktu. E yeteneğinin vermiş olduğu kalkan etkisini ve ultimate yeteneğinin sağlamış olduğu can yenilemeyi attıran ve bu yeteneğin tüm takıma sağlanacak olmasından dolayı artan zırh ve büyü direnci ile Janna bu dönemin en önemli tercihleri arasında yer almasını sağlıyor.
Q yeteneği sayesinde rakibin mesafe kapatma yeteneklerini engelleyebilen Janna, ultimate yeteneği ile birlikte istenmeyen savaşlara da son verebiliyor. Bilmeyenleriniz için Janna’nın Q yeteneği ile engelleyebileceğiniz yetenekler şu şekilde; Akali (R), Alistar (W), Amumu (Q), Azir (E), Corki (W), Diana (R), Fiora (Q), Fizz (Q), Gnar (E), Gragas (E), Graves (E), Irelia (Q), Jax (Q), Jayce (Q), Kha’Zix (E), Leblanc (W), Lee Sin (Q), Jarvan E – Q kombo, Leona (E), Lucian (E, R), Nautilus (Q), Nidalee (W), Pantheon (W), Rengar Passive, Renekton (E), Riven (Q+E), Sejuani (Q), Shen (E), Shyvana (R), Thresh (Q,W), Tristana (W), Tryndamere (E), Vi (Q), Wukong (E), Xin Zhao (E), Zac (E), Ziggs (W).
Bunların yanı sıra pasif yeteneği sayesinde takım arkadaşlarına sağlamış olduğu hareket hızı ki son dönemlerde en ihtiyaç duyulan özelliklerden biri Janna’yı listemize dahil etmemize neden oldu.
Thresh: Meta her ne duruma gelsin Thresh, bu oyunun belki de en işlevsel destek rolü şampiyonundan biri. Q yeteneği ile pozisyon dışındaki rakibi yakalaması, W yeteneği ile sağladığı kalkan ve mesafe kapatma özelliği, E yeteneği ile rakiplerini gafil avlayıp, ultimate yeteneği ile oyunun en yavaşlatıcı etkisine sahip olması Thresh’in yetenek setinin tam anlamıyla bu rol için biçilmiş kaftan olmasını sağlıyor.
Janna için desteklerin kraliçesi dersek, Thresh’i de kral olarak nitelendirebiliriz. Janna’nın Q yeteneği ile sahip olduğu bloklamaya özelliğini, Thresh E yeteneği ile de sağlayabiliyor. Mesafe kapatmaya çalışan şampiyonları takımından uzaklaştırabiliyor. Oyunun en işlevsel desteklerinden biri olan Thresh, aynı zamanda rakibini pozisyon almaya zorlamasıyla da bu dönemin ya da herhangi bir dönemin tercih edilmesi gereken destek şampiyonu olması onu özel kılıyor.
Tahm Kench: Sahip olduğu yeteneklerin bir destek rolü şampiyonuna göre bekleme süresinin düşük olması, Tahm Kench’i bu listeye almamızda en büyük etken. W yeteneğini ile birlikte Tahm Kench, oyunun en işlevsel destekleri arasında yer alıyor. Rakip takımdan bir oyuncuyu içlerine almasına olanak sağladığı gibi, pozisyon dışında yakalanan takım arkadaşını kurtarma özelliği sayesinde rakip takımı çıldırtabiliyor.
E yeteneği onu bir tank destek haline getiriyor. Rakibin odağını üzerine çekip, onları kendisinin düşeceğine inandırdıktan sonra aktif edeceği E yeteneği ile aldığı hasar kadar yeni bir kalkan elde eden Tahm Kench, rakiplerini bu şekilde tuzağa çekip, takımı için gerekli zamanı elde etmesini de sağlayabiliyor. Q yeteneğinin yavaşlatma etkisi ve rakibin üstünde biriktirdiği pasiflerle birlikte onu sersemletebilme özelliğine sahip olmasının yanı sıra, ultimate yeteneği ile birlikte bir takım arkadaşını yanına alarak mesafe kapatıp, bir anda rakibini gafil avlayabilir. Tüm bu özellikleri ele aldığımızda Tahm Kench, bu dönemin tercih edilmesi gereken destekleri listemize giriyor.
Braum: Braum, oyunun en tank desteklerinden biri. Sahip olduğu can miktarı yükseldikçe Q yeteneğinin vermiş olduğu hasarın artması, rakibine uyguladığı yavaşlatma etkisi sayesinde rahat bir şekilde pasiflerinin birikmesine olanak sağlıyor. Braum’un başlattığı pasifleri, takım arkadaşlarının normal vuruşları ile artması ve tetiklenmesi Braum’u güçlü kılan özelliklerden.
W yeteneği ile pozisyon dışı kalan takım arkadaşına yetişip, ona zırh ve büyü direnci sağlamasının yanı sıra, E yeteneği ile açtığı duvar, rakibin yeteneklerinin arkasına ulaşmaması sağlıyor. Böylece dürtme kompozisyonu olan takımların ilacı da olabiliyor. Ultimate yeteneği ile sağladığı zıplatma efekti sayesinde rakibin oyununu bozabilen Braum, takım arkadaşlarının ihtiyacı olan zamanı sağlaması onu bu dönemin önemli tercihleri arasına sokuyor.
Onur Üyesi Blitzcrank: Bu listeye girmezse üzüleceğim bir şampiyon Blitzcrank. Kabiliyetler ve Atiklik Çizmesi’nin sağlamış olduğu yavaşlatmalara karşı direnç sayesinde W’dan gelen yavaşlatma etkisini en aza indiren Blitzcrank, rakibini pozisyon almasına zorlayan bir destek olarak karşımıza çıkarıyor. Q-E-R kombosu ile rakip takımdan yakaladığı kırılgan şampiyonları bir anda haritadan silenecek pozisyona getiren Bliztcrank, oyunun belki de karşı takımda olması istenilmeyen destek rolü şampiyonu.
Blitzcrank oynamak biraz maharet gerektirse de rakip takımın üzerinde oluşturduğu o baskı bile bazen tek başına yeterli oluyor. Rakip takımın haritada rahat rahat dolaşamaması ve sürekli pozisyonunu kontrol etmek zorunda kalması ister istemez, bir baskı oluşturuyor ve kombosunu gerçekleştiremese de bile takımının haritada daha rahat hareket etmesine olanak sağlıyor. Oyunda her ne kadar kombo kaçırmış olursanız olun, rakibin bu durumdan dolayı rahatlaması üzerine yapacağınız tek bir kombo, oyunu size geri getirebilir. Bu da Blitzcrank’ın ne kadar geriye düşerse düşsün, takımına işlevsel olarak daima katkı sağlayabileceğini gösteriyor. Bu yüzden onu onur üyesi olarak seçtim.
Bir yazı dizimizin sonuna geldik. Bu süreç boyunca yazdıklarımda bir sürc-ü lisan ettiysem affola. Okuduğunuz için hepinize teşekkür ederim. İyi günler dilerim. Yorumlarınızı yazmayı unutmayın…