Oyun oynayan her insanın öyle ya da böyle kendisini içinde bulduğu bir tartışma varsa o da “PC mi daha iyi, konsol mu?” tartışmasıdır. Biz de ofiste bu tartışmayı sık sık yaşasak da, peşin peşin söyleyeyim, bunu tartışmaya harcadığımız her saniye boşa harcanmış zaman.

Özünde “Seferoğulları mı döver, Tellioğulları mı?” -Bence Tellioğulları kesin döver!- tartışmasından daha mantıklı değil.

Biliyorum ki bu yazıyı ne PC kullanıcıları ne de Konsol kullanıcıları beğenmeyecek ve bolca kulağımı çınlatacak. Ancak en minik kıvılcımdan bile en alevli PC vs Konsol tartışmalarının çıkmasına dayanamadığım için böyle bir yazıya girişmeye karar verdim.

Bu yazıda kısa kısa, hızlı hızlı bir takım meselelere değinip bu tartışmayı sona erdireceğim. Tabi hiç kimse bana kulak asmayacağından ötürü bu lüzumsuz tartışmalar son hızıyla devam edecek. 🙂

1. “PC’nin Grafikleri Daha İyi!”

Doğru… Eğer evinizde 35 bin liraya topladığınız bir bilgisayar varsa PC’nin grafikleri kat kat iyi. Ancak birbirimizi kandırmayalım, böyle bir PC’niz yok. Bizim Teknik’te bile yok 🙂

Yeni nesil konsola geliştirilen oyunların -en azından benim gördüklerim kadarıyla- grafik açısından hiçbir sıkıntısı yok. Assassin’s Creed Unity (Performans problemi vardı elbet, ona sonra değineceğim) başta olmak üzere, The Order 1886, Shadow of Mordor, GTA 5, Forza Horizon 2 ve daha unuttuğum pek çok oyun grafik açısından gayet tatmin edici seviyedeydi. “PC’de daha iyi” diyebileceğiniz durumlar başta belirttiğim gibi “high-end” bir bilgisayara sahipseniz tabiki olabilir. Ancak bizim (Tüm oyuncuların) kriteri sizce bu olabilir mi?

Bununla beraber, grafik deyince sadece aklımıza piksellerin, anti-aliasing’in ve bilimum ne olduğunu bilmediğimiz terimlerin gelmesi de beni üzüyor.

Bu terimlerden bağımsız, görsel tasarımı şahane oyunları niye öteliyoruz? Ori and the Blind Forest, Chariot ve şöyle yakın geçmişe baktığımızda pek çok platform oyunu tam bir görsel şölen sunuyor. Objektif bir gözle baktığınızda “Borderlands serisi, Call of Duty serisinden daha kötü gözüküyor.” diyebilir misiniz?

PC vs Konsol

2. “Konsolda 30 fps ile oyun falan oynanmaz…”

30 fps ile 60 fps arasında bariz bir fark olduğunu benden daha sıkı savunan insan bulamazsınız. Ancak fps söz konusu olduğunda konuya farklı noktalardan yaklaşmak gerekiyor.

Bir kere The Order 1886, 30 fps çıkacağını duyurduğunda yarattığı tartışmaları, çıkışının ardından yerle bir etti. Oyun hem harika bir görselliğe sahipti hem de 30 fps olmasına rağmen gayet akıcı ilerliyordu. 30 fps oluşu, oyunun, oyuncu komutlarına tepki süresine etki etmemiş gözüküyordu. Bu da kanıtladı ki, bazı türdeki oyunlarda, iyi uygulandığı zaman 30 fps öyle çok da oyun keyfini bozan bir şey değil. Oyun keyfinizi kaçırmıyorsa, orada 30 veya 60 yazması da bizi ilgilendiren bir şey değil…

Öte yandan, oyunların 60 fps olamaması sadece konsolların problemi değil. Yeni nesil konsollarda tıkır tıkır 60 fps oynanabilen oyunları PC’sinde slayt gösterisi olarak oynayan çok sayıda insan var. PC kullanıcıları için her zaman güncel donanıma sahip olmak mümkün olmayınca, böyle problemler de yaşayabiliyorsunuz.

Bu kısma sonuç olarak ekleyeceğim kişisel fikrim, istisnasız her oyunun 60 fps’yi hedeflemesi gerektiği. Oyunun cevap süresine etki etmesi gibi teknik meseleler bir yana bırakılsa dahi, 30 fps ve 60 fps arasındaki görsel akıcılık farkı bile 60 fps’yi tercih etmek için bir sebeptir.

3. Klavye Mouse > Kontrolör

Bence de 1.000 klavye mouse, 10.000 kontrolörü yok eder… Ama tabi o iş öyle değil. Olay tamamen alışkanlıkta bitiyor.

Kişisel olarak kontrolörlerle FPS oynayamadığım için uzunca bir süre konsolda FPS oynanmayacağı fikrindeydim. Ancak gördüm ki alışkın olan insan gayet de oynayabiliyor. Tabi burada auto aim gibi bir meselenin de altını çizmek gerekiyor. Kontrolör ile FPS oynamak bir güçlük yaratmıyor olsa, böyle bir mekaniğe ihtiyaç duyulmazdı. Auto aim’in varlığı (Bazı FPS oyunlarında auto aim desteği olmadığını da ekleyelim) FPS oyunların konsolda oynanamayacağı anlamına gelmiyor olsa da rekabetçi multiplayer oyunların çehresini değiştirdiği de bir gerçek.

Klavye ve mouse’a değinecek olursak, çok da derinlemesine söyleyeceğim bir şey yok. Kontrolör’ün platform ve spor oyunlarındaki rahatlığı sebebiyle çoğu zaman bilgisayara bağlı bir kontrolör kullanmayı tercih edebiliyoruz.

PC vs Konsol Savaşları

4. eSpor ve Exclusive Oyunlar ve Online Oyun…

Az evvel bahsettiğim kontrolör ve klavye mouse farkından ötürü eSpor alanında konsol geride kalıyor ve bu durum muhtemelen uzunca bir süre değişmeyecek. Tabi bu konsolda eSpor müsabakası yapılamayacağı anlamına gelmiyor. ABD’de konsollarda CoD turnuvaları yapılıyor. Ancak sergilenen oyun seviyesinin henüz bir CS:GO seviyesinde olduğunu söylemek mümkün değil. E tabi ortaya konan maçlar da şov tadında olmayınca bu alandaki büyümenin hızlı olmaması ortaya çıkıyor. Bu durum tabiki değişebilir, ancak şimdilik böyle.

Öte yandan League of Legends, Dota 2, Starcraft gibi oyunların varlığı hem eSpor alanında hem de strateji oyunları açısından konsolu bir adım geride bırakıyor.

Ama PC’cilerin hâlâ Red Dead Redemption oynamamış olduğu düşünüldüğünde Konsol arayı bir nebze olsun kapatıyor 🙂

Özetle, konsolda ve PC’deki exclusive oyunlar hangi türü sevdiğinize bağlı olarak, tercih yapmanıza sebep oluyor. Sayıca bakıldığı zaman PC’nin hem RPG hem de Strateji oyunları sebebiyle üstünlüğünü görmek mümkün. Kalite olarak bakıldığı zaman konsol tarafından ilk akla gelen iki oyun Red Dead Redemption ve Halo… Olay sizin zevkinizde bitiyor yani.

Online oynama konusuna gelirsek konsolun bir eksisi aylık üyelik ücretler gösterilebilir. Tabiki bu ücretleri hava parası olarak vermiyorsunuz, verdiğiniz paranın karşılığını kâh özel indirimler kâh bedava oyunlar olarak alıyorsunuz. Ama yine de bu aylık ücret olayına pek çok oyuncu alışamadı… PC’lerin şimdilik böyle bir problemi yok.

5. Bağımsız Geliştiriciler ve Modlar

Bağımsız yapımcıların büyük ses getiren oyunları ve mod olarak başlayıp başını alıp giden oyunlar, PC’nin oyun dünyasına kazandırdıklarının başında geliyor. Bu durum oyun sektörü açısından öylesine büyük bir gelişme oldu ki, Xbox kendi bağımsız oyun girişimini başlatarak bağımsız geliştiricilere kol kanat germeye karar verdi.

Modları hiçbir zaman konsollarda göremeyeceğiz belki ve bu konsollar için büyük kayıp. Ancak bağımsız oyunlar konusundaki girişimler göz önüne alındığında PC’nin önde oluşu bir gerçek olsa da konsolların da arayı kapatması uzun sürmeyecektir. Ancak, PC’nin daha açık bir sistem olması, yetenekli geliştiriciler açısından bir tercih sebebi oldukça kendini belli eden yapımlar ilk patlamasını PC’de yapmaya da devam edecek gibi gözüküyor.

PC Konsol Kardeşliği

Sonuç

Neyde oynuyorsanız oynayın, oyun oynayın…

Yazıya başlarken kafamda olan şeylerin hiçbiri şu anda yok, mevzu derin olunca unutup atladığım pek çok örnek ve konu olduğundan da eminim. Ancak isterseniz sabaha kadar tartışalım, gelebileceğimiz tek bir nokta var o da şudur:

“PC ve Konsol, farklı tercihlere ve alışkanlıklara yanıt veren iki farklı üründür. Hangisi sizin tercih ve alışkanlıklarınıza yanıt veriyorsa onu kullanın.”

Ha bir de ünlü filozof ve gamer Marilyn Monroe’nun bir sözüyle yazımı tamamlayayım “PC’nin Konsoldan ya da Konsolun PC’den iyi olduğunu iddia etmek ahmaklıktır. Öyle insanlarla arkadaşlık etmeyin.”