Her sene sayısız oyunun çıktığı günümüzdeki bu hızlı ilerleyişe çoğu insanın sistemi ayak uyduramıyor. Artık oyunlar da bir yarış içinde oldukları için optimizasyon sorunlarını da düzgün şekilde çözemiyorlar işte bu yüzden eski, düşük sistem veya yani halk ağzında ki adıyla çöp bilgisayarların bile kaldırabileceği 10 oyun isimli bir konsept hazırlamak boynumun borcu oldu.
Postal 2
İlk oyunumuz 1997’de çıkış yapmış Postal oyunun devam oyunu olan Postal 2. Bu oyun 2003 senesinde çıkış yaptı. Çıktığı yıllarda ağır eleştiriler aldı ve kimi ülkede kalıcı olarak kimi ülkedeyse belli bir süreliğine yasaklandı. Oyun ağırlıklı olarak size ”Git postayı getir, anahtarları bul” tarzında görevler verir ve sizde bunları yerine getirmeye çalışırsınız tabi bunları yerine getirme yolunuz tamamen size özgü, yolda insanları dövebilir, onları kışkırtabilir, veya üstlerine tuvaletinizi bile yapabilirsiniz.
Plants vs Zombies
Listedeki diğer oyunlara nazaran daha basit bir mantığa ve mekaniğe sahip olan Plants vs Zombies oyunu 2009 senesinde çıkış yapmıştır ve oyun birçok dalda ödül kazanmıştır. Palnts vs Zombies yaygın ismiyle bir Tower Defense yani üs savunma oyunudur. Oyun hikaye olarak da şöyle ilerler: Çok sevdiğiniz bahçenize saldırmaya çalışan bir yığın zombi vardır ve sizde bu zombilere karşı kendinizi her birinin farklı özelliği olan bitkilerle savunursunuz. Bu bitkilerden bazıları zombileri yavaşlatırken, bazıları çoklu saldırılar yapabilir.
Papers, Please
İsmini bir dönem sıkça duyduğumuz oyunlardan birisi olan Pappers, Please’de 1982 yılında Arstotzka isimli komünist bir ülkede çalışan vize memuru rolündeyiz. Amacımız ülkeye geçiş yapacak olan insanların evraklarını kontrol etmek, fotoğrafları ile yüzleri kıyas etmek ve bir çok şey. Oyun gayet başarılı bir atmosfere sahip bütün yük sanki gerçekten omuzlarınızda gibi hissediyorsunuz. Oyunun karmaşık ama kolay öğrenebilen bir oynanışı yapısı var. Ayrıca oyun ilerleyen bölümlerde monotonluğu bozarak farklı konulara da yelken açıyor. Bunun yanı sıra da kaliteli şakalarıyla yüzümüzü güldürmeyi unutmuyor.
Hulk 2003
Listenin içinde tek süper kahraman oyunumuzsa 2003 yapım olan Hulk oyunu. İşin aslında bu oyunun normal ismi sadece ”Hulk” ama bu isimde çıkmış olan bir kaç oyun daha olduğu için isim karmaşası yaşanmaması adına böyle yazmaya karar verdim. Oyunumuz her ne kadar çizgi roman alt yapılı olduğu söylense de, aynı yılda yani 2003’te çıkmış olan Hulk filminden esinlendiği bariz. Oyun bize farklı bir kamera açısı sunuyor. Oynanış olarak oldukça çeşitli kombolar yapıp görevleri farklı yollarda çözebileceğimiz bir havaya sahip.
Prince of Persia: The Forgotten Sands
Prince of Persia: The Forgotten Sands 2010 senesinde çıkmış bir aksiyon-macera oyunudur. Seri çok köklü bir seri olmakla beraber The Forgotten Sands oyunuyla birlikte önceki oyunların üstüne bir çok şey koymuş ve oldukça akıcı bir hikaye eklemişlerdir. Ek olarak oyunda bol bol tuzaklarda kaçmaca ve çeşitli bulmacalar mevcut. Üzücü bir haberdir ki Assasin’s Creed serisinin popülerliği yüzünden artık Prince of Persia oyunları kelimenin tam anlamıyla tarihe karıştır denebilir.
Stardew Valley
Sıradaki oyunsa listenin en yeni oyunlarından olan Stardew Valley. Bu oyun 2016 senesinde çıkış yapan bir simülasyon, RPG karışımı oyundur. Herkes illa bir dönem şehir hayatından bunalıp, kalabalıktan kaçmak ister. İşte Stardew Valley bu konuyu ele alıyor. Oyunda çiftliğiniz ile uğraşabilir, balıkçılık yapabilirsiniz. Üstelik çevre bölgelerinizde oturan insanlarla iletişim halinde de olabilirsiniz ve davranışlarınıza göre onlarla aranız bozulabilir veya çok sıkı olabilirsiniz.
Deus Ex: Human Revolution
Eğer devrim niteliği taşıyan bir oyun arayışındaysanız Deus Ex: Human Revolution aradığınız oyun olabilir. İlk Deus Ex oyunundan öncesinde geçen hikayede, o zamanlara nasıl gelindiğini Adam Jensen’ın gözünden anlatıyor. Özellikle oynanış şeklindeki seçim şansı oyuncuların bir anlamda kendi stillerini oyuna yansıtmalarını sağlıyor. Ayrıca oyunun tekrardan oynanma potansiyeli oldukça yüksek, hikayenin atmosferi oldukça başarılı aktarılmış ve oyuna eklenen ince detaylar oyunun kalitesini arttırmakta büyük rol oynamış.
Mafia
Mafia oyunu temel olarak bir taksicinin hikayesi ve attığı her adımda başına gelen olayları anlatıyor. Bu oyun her ne kadar 2002 senesinde de çıkış yapmış olsa günümüzde özensizce çıkan bir çok oyundan daha iyi olduğu aşikar. Hatta buna en büyük örnek kendi serisinin oyunu olan Mafia III. Oyunda hız kesmeyen aksiyonunu yanı sıra bir taksicinin nasıl bir Mafia olayının içine karıştığını takip etmek oldukça sürükleyici oluyor.
Terraria
Terraria, 2011 yılında çıkış yapmış olan bir hayatta kalma oyunudur ayrıca listedeki tek özgür açık dünyaya sahip oyundur. Şöyle bir bakmak gerekirse Terraria, Minecraft’ın 2D hali denebilir ama Minecraft’tan çok daha geniş bir maden yapısına ve çok daha özgür bir craft sistemine sahiptir. Ayrıca Terraria Co-Op ve multiplayer oynanışa tamamen açık bir oyundur.
Half-Life
Listenin son oyunu ise bir jenerasyonun ömrünün bilgisayar başında çürümesine sebep olan Half-Life. Half-Life oldukça köklü ve uzun soluklu bir hikayeyi temel alır. Bu oyun 1998 yılında çıkmış olmasına rağmen popülerliğini asla kaybetmemiştir. Günümüzde de hala oyuna girdiğinizde aktif bir şekilde oynan sunucular görmeniz muhtemel.