Merhabalar sevgili Multiplayer takipçileri, yine bir simülasyon köşemizde daha beraberiz. Bu yazımızda sizler için en beğenilen bir kaç şehir kurma simülasyonuna kısaca göz atıyoruz. Her zaman ki gibi sözü fazla uzatmadan son zamanların en dikkat çeken şehir simülasyon oyunlarından 6 tanesini bir görelim, keyifli okumalar.
Cities: Skylines:
Colossal Order’ın geliştirdiği şehir kurma simülasyonu olan Cities: Skylines 2015 yılında PC ve Xbox One için beğenimize sunulmuştu. Oyunculara Residential, Commercial, Industrial ve Office olmak üzere 4 çeşit bölge sunan yapımda elbette bir şehri baştan kurup duble yollar yapmaya çalışıyordunuz! Biliyorsunuz duble yol her şey demektir! İlk çıktığında gündüz-gece döngüsünün olmamasıyla eleştirilen daha sonra ek içeriklerle gece ve karlı havalara da kavuşmuştu. Sonuçta Cities: Skylines akıllarda en fazla yer eden şehir simülasyon oyunlarından birisi olmayı başarmıştı. Cities: Skylines an itibariyle Steam’de 49 TL’ye satılmakta.
Cities in Motion:
Cities: Skylines’ın geliştiricisi olan Colossal Order’ın bir diğer şehir simülasyon oyunu olan Cities in Motion, 2011 yılında sadece PC platformunda çıkışını gerçekleştirmişti. Bir şehrin ulaşım altyapısı üzerine odaklanan yapımda çeşit çeşit otobüs, tramvay, deniz araçları ve metro gibi araçlara sahiptiniz. Şehrinizde yaşayan insanların gidecekleri yerlere rahatça ulaşmalarını sağlamak sizin göreviniz. 1900’lü yılların ortalarından 2020’lere kadar olan bir zaman dilimini seçme şansınızın olduğu oyunda ulaşım araçları için bilet fiyatları da belirleyebiliyor ve ekenomiyi de yönetmek durumunda kalıyordunuz. Paris, Viyana, Amsterdam, Berlin gibi büyük şehirleri yönetebildiğiniz ve 12 adet senaryoyu içinde barındıran oyunda en temel göreviniz ulaşım ağını düzgün işletmek. Cities in Motion şu an Steam üzerinde 31 TL’den satılmakta.
Cities XL Platinum:
Monte Cristo tarafından geliştirilen Cities XL ilk olarak 2009 yılında sadece PC için çıkışını gerçekleştirmişti. Daha sonra Cities XL 2011 ve Cities XL 2012 oyunları beğenimize sunuldu. Cities XL Platinum ise Şubat 2013’te Cities XL 2012’nin devamı olarak 50 yeni bina çeşidi ile çıkış yaptı. Cities XL diğer şehir kurma oyunlarıyla pek çok açıdan benzer yönlere sahipse de özünde ekonomiyi de içine alan stratejik bir şehir kurma ve yönetme oyunu. Cities XL Platinum an itibariyle Steam’de 40 TL’den satılıyor.
Cities XXL :
Kardeşi Cities XL’dan sonra gelen şehir kurma simülasyon oyunu Cities XXL oluyor. Focus Home Interactive tarafından geliştirilen oyun Şubat 2015’de beğenimize sunulmuştu. Daha büyük haritalar (isminin hakkını verircesine) ve geliştirilmiş yapısıyla dikkatleri çeken yapım görsel geliştirmelere rağman oyunun aşırı kolay yapıldığı yönünde eleştirilere maruz kalmıştı. Yine bir şehri yaratmanın zevkini yaşatan oyunda planlamacılık yeteneklerinizi göstermeniz gerekliydi. Cities XXL Steam üzerinde 70 TL’den satılmakta.
Cities in Motion 2
Colossal Order’ın geliştridiği Cities in Motion serisinin 2. oyunu olan Cities in Motion 2; Nisan 2013’te beğenimize sunuldu. Yine bir şehrin ulaşım altyapısına odaklanan oyun; gündüz-gece döngüsünün olması, grafiklerin geliştirilmiş olması ve pek çok ulaşım aracının varlığıyla sevilmişti. Arayüzün karmaşık olması nedeniyle bazı eleştiriler de alan yapım yine de akılda kalan şehir simülasyon oyularından olmayı başardı. Elbette ulaşım ağımızı geliştirmeye çalıştığımız oyunda duble yollar yine en önemli mevzumuzdu. Bir şehirde yaşayan insanların güvenliği ve mutluluğundan çok daha önemli olan duble yollar emrinize amade! Cities in Motion 2’yi Steam’de 31 TL’den satın alabilirsiniz.
SimCity (2013)
Şehir Simülasyonu denilince akla gelen ilk isimlerden birisi o. Bizim listemizde kendisi sonda yer alsa da bunun iyi-kötü sıralaması olmadığını hatırlatalım. SimCity köklü bir şehir simülasyon oyunu olarak 80’lerin sonundan beri hayatımızda. 2013 yapımı yeni SimCity ilk çıktığında sürekli online olma zorunluluğu , server sıkıntılar, çökmelerin yaşanması gibi nedenlerle olumsuz eleştiriler almıştı. Daha sonra offline olarak da oynayabildiğimiz (biraz da mecbur kaldılar) yapım yine serinin diğer oyunları gibi ayrıntılı bir şehir simülasyon oyunu olduğunu gösterdi. Geleceğin şehirleri gibi ilgi çekici ek paketleri de çıkan yapımı 4 saatliğine ücretsiz olarak denemek isterseniz buradan indirebilirsiniz. Şimdiye dek çıkan tüm ek paketleri de içeren SimCity Comple Edition EA üzerinde 30 Euro’dan satılmakta.
Simülasyon dünyasından şimdilik bu kadar. Bu hafta en dikkat çeken şehir simülasyonlarını kısaca gördük, bakalım haftaya hangi Sim oyunlar bizi bekliyor? Görüşmek üzere Sim severler.