Espor‘un,  dünyada ilk defa 1980 yılında ‘Atari’ tarafından düzenlenen ve konsol oyunu olan “Space Invaders” için hazırlanan turnuva ile adı duyulmuştur. Ardından, PC oyunculuğunun artması ve yerel ağ üstünden oynanan çok oyunculu oyunların gelişmesi üzerine turnuvaları çeşitlendirmiş, ayrıca verilen ödüller ile ilgiyi üstüne çekmeyi başarmıştır. Elektronik sporların en büyük atılımı şüphesiz ki 2005’ten sonra olmuş ve Counter-Strike 1.6 önderliğinde adeta yepyeni bir dünyanın kapılarını bizler için aralamıştır. Kısaca Espor için, oyunların profesyonel sahnesi denilebilir.

Şimdilerde dünyanın birçok yerinde kurumsal organizasyonların, şirketlerin finanse ettiği liglerin ve oyunların resmi etkinlikleriyle karşımıza çıkan elektronik sporlar,  Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Asya Olimpiyat Konseyi tarafından denetlenmekte olan ve 11 Güneydoğu Asya ülkesinin katılımıyla gerçekleşen, Güneydoğu Asya Oyunları‘nın resmi dalı oldu. Filipinler Güneydoğu Asya Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Emeritus Alan Peter Cayetano, düzenlenen basın toplantısında konu ile ilgili, Güneydoğu Asya Oyunları’nda, Espora yer vermekten gurur duyuyoruz  ve son derece heyecanlıyız. Oyuncuların, topluluğumuzun önemli bir parçasını oluşturduğunu biliyoruz.” açıklamasında bulundu. 

Asya Elektronik Sporlar Federasyonu tarafından resmen kabul edilen, Güneydoğu Asya Oyunları’nın Espor ayağı, konsol için iki, PC için iki ve mobil oyunlar için ise iki olmak üzere, üç oyun platformunda toplam altı altın madalya dağıtacak.  Multiplayer bir mobil MOBA oyunu olan Mobile Legends: Bang Bang, Güneydoğu Asya Oyunları’nın resmileşen ilk oyunu olurken, 2018 Asya Oyunları’nda bir demo spor olarak yer alan Espor, hayatımızda daha önemli bir yere sahip olacak gibi duruyor.