Futbolsever oyuncuların en gözde oyunlarından olan FIFA serisinin yeni üyesi olacak FIFA 19’un çıkmasına az bir süre kaldı. Biz de ülkemizde çok sevilen ve FIFA serisinin yeni oyunu olacak FIFA 19 adına Türkiye lokalizasyonunu gerçekleştiren Ozan Mullaoğlu’yla bir röportaj gerçekleştirdik. 

Şimdilik Ozan’ın FIFA 19 ile ilgili bize verebileceği tüyolar şu şekilde;

*Merhaba Ozan, seni tanıyabilir miyiz?

Geçtiğimiz yıl FIFA 18’in Türkiye lokalizasyonu için Electronic Arts Madrid ofisinde görev yapmıştım. Bu yıl FIFA 19 için tekrar çağırıldım ve Haziran ayından itibaren Ağustos ortasına kadar bu ofiste 2 ay gibi bir süre 19 farklı dil ve milletten arkadaşlarımızla birlikte FIFA oyununun lokalizasyon projesini tamamlamak üzere buradayız. Oyunun en iyi şekilde Türkçeleştirilmesi, Türkiye spor medyası, kültürü ve futbol ile ilgili halk arasında kullandığımız terminoloji ile yerelleştirilmesi ve dil ile ilgili bug’ların test edilip raporlanması ile ilgili çalışıyorum. Kariyer modu oynarken transfer yaptığınızda takımınızın yeni “çileğine” kavuşması buna bir örnek. Türkçe ile ilgili en çok karşılaştığımız oyun hatası özellikle küçük/büyük İ I başta olmak üzere Türkçe karakterler, veya örnek olarak Fenerbahçe’nin ç harfinin altındaki çentiğin oyunun içindeki bir kutudan taşması gibi bug’ları raporluyoruz.

*Bu sene oyuna gelecek olan yeni mekanikler nelerdir? FIFA 18’de yerden şutlar çok etkiliydi ve durdurulamıyordu. Bu seneki oyunda bu duruma bir dengeleme gelecek mi?

Bu sene topu alma ve vurma deneyimi bence oyunu daha akıcı ve oyuncuyu yaratıcı kılıyor. Yapay zeka seviyesi, mücadeleleri ve farkındalığı daha önemli hale getirmiş diyebilirim. Yeni taktiksel yaklaşımlar da bunun bir parçası. Bu sene şutların isabeti, gücü, zamanlaması üzerinde daha fazla kontrolümüz olacak gibi.

*FIFA 18’deki duran toplar çok tutarsızdı. Aynı pozisyonda aynı hareketleri yapsak da şutlar aynı gitmiyor farklı farklı durumlara giriliyordu. 19’da duran top kullanımı ve frikikten elde edilen gollerde bir dengeleme olacak mı?

Gerçek hayatta futbol oynarken de aynı noktadan aynı hareketler ile çektiğimiz şutlar her zaman aynı yere gitmediğine göre bunu oyunun gerçekçiliğine yorabiliriz 🙂 Genelde oyuncular direkt maç yaparak oyuna başlıyorlar ama Beceri Oyunları ve Antrenman Arenası bölümlerinde duran toplarla ilgili antrenman yapmanın faydası var.

*FIFA 18’de önüne geçilemeyen durumlar vardı. Bunlardan biri de Kick-Off’tan hızlı atakla atılan goller. Espor turnuvasında da oyuncular tarafından göz önüne getirilen durum FIFA 19’da düzeltilecek mi?

Geriye doğru santra yaparak bunun önüne geçmenin ilk adımı FIFA 18’de atılmıştı diye hatırlıyorum.

*FIFA 18’in ilk dönemlerinde Pro Clubs modunda bir çok hata vardı ve oyuna etkisi çok oluyordu. Bu seneki Pro Clubs modunda ne gibi yenilikler olacak?

Belirttiğiniz gibi FIFA 18 ilk piyasaya çıktığında çeşitli hatalar vardı ve ilk birkaç hafta yapılan güncellemelerle birçok sorun hızlıca giderildi. FIFA çok büyük bir proje ve çok fazla fonksiyona sahip olduğundan çevrimiçi modlarda bunlar olabiliyor. Pro Clubs modu online bir mod olduğu için bu bölümdeki hatalar genellikle bağlantı sorunları ve işlevsellik ile ilgili oluyor. 

*FIFA 18’de sırtı dönüp paslar çok zorlaştırılmıştı. FIFA 19’da bu durumla ilgili bir gelişme var mı?

Bunu da duran toplar gibi cevaplayacağım, aynı zamanda sıkı bir FIFA oyuncusu olduğum ve futbol da oynadığım için sırtı dönük pasların görüş, pas şiddeti, teknik yeterlilik ve bunun gibi birçok dinamiğin bir araya gelmesiyle olduğunu biliyorum. FIFA oynarken de bu özelliklere sahip bir futbolcu ve oyuncu ile her şey doğru yapıldığında sırtı dönük pasların zor olduğunu düşünmüyorum.

FIFA 18’deki penaltı atışları kullanan oyuncunun baktığı yön çok belli oluyor ve penaltı atışlarında gole çevirme oranı düşüktü. FIFA 19’da buna bir düzenleme gelecek mi?

“The main factor in a penalty shootout is luck again. You need to stay calm and focused but the biggest thing you need is luck”

Peter Shilton – Former English Goalkeeper

FIFA 19’daki diğer tüm yenilikler nedir? Oyuncular nelerle karşılaşacak diğer modlardaki yenilikler vb.

Bu seneki en büyük yenilik UEFA Champions League, UEFA Europa League, UEFA Super Cup lisanslarının EA Sports’a geçmesi diyebiliriz. Journey modu yine güzel bir hikaye, biraz nostaljik futbol ve 3 farklı karakter ile eşzamanlı devam edebilme özelliği taşıyor. FUT modunda ise bizleri birçok eski ve yeni ikon oyuncu bekliyor.

FIFA 19 için lokalizasyon görevini yürüten Ozan Mullaoğlu’na bu samimi röportaj için teşekkür ediyor, kendisine başarılar diliyoruz.

FIFA 19; PC, PS4, Xbox One ve Nintendo Switch platformları için 25 Eylül 2018 tarihinde beğenimize sunulacak, iyi oyunlar.