Öldüğünüz zaman e-postanıza, Facebook, Twitter ve diğer dijital hesaplarınıza ne olacağı, uzun süredir teknoloji dünyasında bir soru işareti olarak dolaşmakta. Hatta bu konuda endişe duyan bazı teknoloji bağımlıları, şimdiden internet şifrelerini bir ‘vasi’ye ya da ‘yediemin’e transfer etmek için dijital vasiyetler yaratmaya başlamış.
Oysa Google, bu durumu kafanıza takıyorsanız eğer, vefatınızdan sonra dijital verilerinize ne olacağı konusunda işinizi kolaylaştıracak birşeyler düşünmeye başlamış. Firma, “Inactive Account Manager” (Etkin Olmayan Hesap Yöneticisi) hizmetini duyurdu bile.
Bu hizmet kullanıcılarına, Gmail, Blogger, Google Drive, Google+, Picasa Web Albums, Google Voice ve YouTube gibi Google hizmetlerindeki verilerine ne olacağına karar vermeye yardımcı oluyor. Bahse konu hesapları ister arkadaşlarınızla, ister aile üyeleriyle paylaşmaya karar verebilir ya da basitçe hesabın silinmesini sağlayabilirsiniz.
Hizmetin ürün müdürü Andreas Tuerk, dünkü Google blogunda, “hesabınız bir şekilde ‘hareketsiz’ hale gelirse, Gmail mesajlarınız ve diğer Google hizmetlerinizdeki verilerinizle ilgili ne yapmak istediğinizi bize bildirebilirsiniz,” diye yazmış.
Bir yakınınızın vefatınızla ilgili Google’ı bilgilendirmesinden ziyade hizmet, hesabın hareketsizliğini bir barometre gibi kullanıyor. Hareketsizliğin süresini siz ayarlıyorsunuz (üç, dokuz ya da on iki ay gibi) ve bu süre zarfında hesabınıza girmezseniz, Google iki şeyden birini yapıyor. İsterseniz hizmet, güvendiğiniz maksimum 10 arkadaşınızı konuyla ilgili uyarıyor ve verileri onlarla paylaşıyor veya tüm hesabınızı sistemden siliyor.
Gerçi sistem, bütün bu hareketi yapmadan önce, bir metin mesajı ya da önceden verdiğiniz ikinci bir e-posta hesabınız vasıtasıyla sizi uyarıyor. Doğal olarak, eğer öldüyseniz bu uyarıyı alamıyorsunuz ve sistem de harekete geçiyor.
Hüzünlü ve kasvetli bir hizmet gibi görünse de iş vefatınız sonrasını planlamaya geldiğinde Google, artık dijital platformda size diğer birçok hizmet sağlayıcıdan çok daha kolay bir yol sunmuş oluyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 eyalet, kişinin vefatından sonra dijital alandaki verilerinin ne olacağı konusunda yasal mevzuat düzenleme çalışmaları yapmaya başlamış.
Facebook’un da benzer bir uygulaması var. “Ifidie” adı verilen bu uygulama, öldükten sonra ölüm haberinizi Facebook arkadaşlarınıza bildiriyor. Tabii bu uygulamayı ölmeden önce aktif hale getirmeniz gerekecek.
Twitter’ın bu konudaki çalışması “_LivesOn” da öldükten sonra sizin yerinize tweet atıyor.