Geldik şampiyonanın son grubu olan D grubuna. Geçen sezon olduğu gibi, bu sezon da turnuvanın ölüm grubu yine D grubu oldu. Yazı dizimize D grubuna, Kuzey Amerika LCS 2016 Yaz sezonunda şampiyonluğa uzanan Team SoloMid ile başlıyoruz.

TSM’in, D grubundaki rakipleri Çin LPL 2016 puan lideri Royal Never Give Up, Kore Regional Qualifiers 2016 şampiyonu Samsung Galaxy ve Avrupa LCS 2016 Regional Qualifiers şampiyonu Splyce olacak.

Team SoloMid

Team SoloMid

Oldukça zor bir grup düşen TSM’in 2016 sezonunda Worlds’e gelene kadar ki süreçte performanslarına gelin bir göz atalım. Geçen sene Worlds’ü hayal kırıklığı ile kapatan TSM, grup aşamasında yalnızca bir galibiyet alabilmiş ve son sırada yer alarak turnuvaya veda etmişti. Avrupa takımlarının da Kuzey Amerika takımlarına karşı üstünlük kurması, bölgedekiler tarafından ağır eleştirilere yol açmıştı.

TSM, Bahar sezonuna değişiklikler yaparak girme kararı aldı. Orta koridor oyuncuları Søren “Bjergsen” Bjerg dışında tüm takım baştan aşağıya değişti. Takımla özdeşleşen oyuncu Marcus “Dyrus” Hill’in emekli olmasından sonra üst koridora Gravity Gaming’ten Amerikalı oyuncu Kevin “Hauntzer” Yarnell transfer edildi.

Orman rolünde yer alan Lucas “Santorin” Tao Kilmer Larsen ile yollar ayrıldı ve yerine bir başka Danimarkalı oyuncu olan SK Gaming’ten transfer edilen Dennis “Svenskeren” Johnsen dahil edildi. Nişancı rolünde takımın sevilen yüzlerinden Jason “WildTurtle” Tran ile yollar ayrıldı. Bu hamle büyük eleştiri alsa da yerine CLG’den Yiliang “Doublelift” Peng’in getirilmesi taraftarı sevindirdi.

Son olarak destek rolünde yer alan Koreli oyuncu Jang-Sik “Lustboy” Ham da oyunculuk kariyerine son vererek, koç olma yoluna gitti ve Avrupa’nın starı olan Fnatic kaptanı Bora “YellOwStaR” Kim takıma dahil oldu. Yıldızlar karması kuran TSM’in sezona çok iyi giriş yapması bekleniyordu. Ancak TSM, takım olma olgusunu kaybetmiş gibiydi. TSM Bahar sezonunda dokuz galibiyet, dokuz yenilgi alarak altıncı sıradan PlayOfflar’a kalabildi.

PlayOfflar’da daha iyi bir görüntü ortaya koyan TSM, Çeyrek Final’de Cloud9’ı 3-1, Yarı Final’de de sezonun flaş takımı Immortals’ı 3-0 devirdi. Kötü geçen sezona rağmen Final’e kalmayı başaran TSM, CLG ile gerçekleştirdiği Final karşılaşmasını 3-2 kaybetti ve sezonu ikinci olarak tamamladı. Aynı zamanda MSI 2016’ya katılma şansını kaybetti.

TSM, Yaz sezonu öncesinde yapılan toplantılar sonrasında gerçek potansiyelini ortaya koymayı planlıyordu. Ancak çok geçmeden takımın destek oyuncusu olan  Bora “YellOwStaR” Kim, Kuzey Amerika macerasına ayak uyduramadığını belirterek ayrılmak istediğini bildirdi. Geçen sezon ki performansının yanına yaklaşamayan oyuncu Fnatic’e geri döndü.

Bu durum bir çok kişinin TSM’i kötü etkileyeceğini düşünmesine neden olsa da yapılan araştırmalar ve denemeler sonucunda takıma kazandırılan çaylak oyuncu Vincent “Biofrost” Wang herkese böyle olmadığını göstermesiyle TSM şuan Worlds’ün favorileri arasında yer alıyor. Yaz sezonu öncesinde transfer edilen Biorfrost, öyle bir ilaç oldu ki takıma, hem Doublelift kendini bulmayı başardı hem de TSM en iyi sezonlarından birini yaşadı.

TSM Yaz sezonunda on yedi galibiyet ve yalnızca tek yenilgi alarak liderliğe ulaştı. On sekiz karşılaşma için kırk bir karşılaşmaya çıkan TSM bunların otuz beşinden zaferle ayrılıren, altısında bozgun ekranına baktı. İlk sırada kapatılan sezon ile birlikte PlayOfflar’a Yarı Final’den katılan TSM, Yarı Final’de CLG ile eşleşti. Bahar PlayOff Finalleri’nde kaybettiği rakibine bu sefer 3-0’lık net bir skorla cevap veren TSM, Final’de Kuzey Amerika’nın özlediği Cloud9 derbisinde yer aldı.

TSM, Final’de ezeli rakibi Cloud9’u 3-1 devirmeyi başardı ve Kuzey Amerika LCS’ten birinci torbadan Worlds 2016’ya katılma başarısı gösteren takım oldu. TSM yaz sezonunda ilk beşe dört oyuncu sokmayı başardı. Ayrıca sezonun MVP’si, sezonun çaylağı ve sezonun koçu ödüllerini de topladı. TSM oyuncularının 2016 yılı bireysel performansları şu şekilde;

Team SoloMid Kadrosu.png

Team SoloMid Kadrosu

Kevin “Hauntzer” Yarnell: Bu sene takıma katılan üst koridor oyuncusu Hauntzer, TSM’in zayıf karnı dersek yanlış olmaz. Ancak bunun nedeni takım içindeki istatistikleri en düşük oyuncu olmasından. Yani yetersiz bir oyuncu değil. Ancak eksileri de yok değil. Oyuncunun sahip olduğu iyi yanlar harita farkındalığı, takım savaşlarındaki katkısı, yüksek hasar çıkarması, takımına baskın imkanları sağlaması, sürekliliği yüksek olması ve kötü durumlara adapte olabilmesi.

Oyuncunun zayıf olduğu durumlar ise, koridor aşaması, şampiyon havuzunun dar olması, takımı taşıyabilecek kapasitede olmaması, ağır olması, önemli maçlarda varlık gösterememesi, yaratıcılıktan yoksun olması, kararlılık gösterememesi olarak söyleyebiliriz.

Hauntzer’ın şampiyonlarına bakarsak, Fiora, Maokai, Ekko, Swain ve Shen ile yüksek performans ortaya koyduğunu söyleyebiliriz. Ortalama olarak oynayabildiği şampiyonlar, Fizz ve Gangplank. Kazanma oranı yüksek olsa da KDA olarak düşük performans sergilediği şampiyonlar ise Irelia, Lissandra, Gnar ve Trundle.

Dennis “Svenskeren” Johnsen: Sezon başında takıma katılan oyunculardan biri olan Svenskeren, oyun tarzı olara Hauntzer ile hemen hemen aynı seviyede. Ancak Svenskeren’in takıma sağladığı katkı istatiksel olarak daha yüksek. Rakibini cezalandırma, taım savaşlarında etkisini ortaya koyma, erken baskın demeleri yaparak koridorlara rahatlık sağlama, tutarlılık, süreklilik, kötü durumlar karşısında soğukkanlı olabilme, agresif ve baskın denemelerinde çoğunlukla istediğini alan bir ormancı.

Kötü yanlarını belirtecek olursak, dar şampiyon havuzuna sahip olması, koridor aşamasında etkisiz kalması, karar almakta ağır kalması, yaratıcılıktan yoksun olması, önemli maçlarda sorumluluk almaktan kaçması ve gereksiz yerlerde yakalanması olarak söyleyebiliriz.

Şampiyonlarına bakacak olursak Graves, Rek’Sai ve Nidalee üçlüsünü en iyi olduğu şampiyonlar olarak yazabiliriz. Bu üçlünün dışında kazanma oranı yüksek olmasına rağmen KDA konusunda geride kaldığı şampiyonlar Hecarim, Elise ve Gragas olarak belirtebiliriz. Zaten bu seçimlerin dışında Kindred ve Lee Sin oynamış ve bu seçimlerle çok fazla maça çıktığını söyleyemeyiz.

Søren “Bjergsen” Bjerg: TSM’in Worlds 2016’daki en büyük umut kaynağı. Taraftarların bel bağladığı isim. Takımın kaptanı. Yıldız oyuncu, kötü bir geçen senenin ardından, kötü geçen bir de Bahar sezonuyla birlikte olduça moralsizdi. Ancak Biofrost’un takıma dahil olmasıyla o da performansını arttıran oyunculardan.

Yaz sezonunun MVP’si seçilen isim, taşıyıcı adının hakkını veren biri. Son aşamada, takım savaşlarında, cezalandırma konusunda, şampiyon havuzunun genişliği, oyun yapabilmes yetesi, agresifliği, koridorunu baskına hazırlama ve yan koridorlara baskına gitme, önemli maçlarda sorumluluk alma, süreklilik gösteren, kötü durumlarda daha da iyi oynayan ve sabırsız davranmayıp hata yapmaktan kaçınmak gibi iyi niteliklere sahip bir oyuncu Bjergsen.

Zayıf olduğu yanlar, koridor aşaması, tepki vermekte biraz yavaş kalması ve bazı durumlarda yanlış yerlerde yakalanması olarak söyleyebiliriz. Oyuncunun bu sezon en iyi oynadığı şampiyonlar; Syndra, Zilean, Lulu, Corki, Ezreal, Zed, Azir, Vel’Koz, Vladimir, LB, Malzahar, Cassiopeia, Karma, Twisted Fate.

Bu seçimlerin yanı sıra, Taliyah, Ryze, Viktor, Orianna seçimleri yapmış ama kendi performansının altında kalmış.

Yiliang “Doublelift” Peng: TSM’in umutlarının bir diğer sahibi de Doublelift. Koridor aşaması güçlü olan oyuncu, skor konusunda da oldukça aç bir isim. Agresif tarzı ile rakiplerine korku salan Doublelift, bir nişancı için oldukça üstün yeteneklere sahip. Birebir konusunda zor devrilen biri olan Doublelift, oyun yapabilme yetisi, önemli maçlarda sorumluluk alması, süreklilik sahibi olması, takım savaşlarında iyi pozisyon alması, tam bir cezalandırıcı olması, hızlı karar veren yapısı ve geç aşamada odağını kaybetmemesi onun iyi yanları.

Zayıf olan kısmı ise minyon biçmede sıkıntılı olması, taşıyıcılık konusunda Bjergsen’in gerisinde kalması, kötü durumlara hemen ayak uyduramaması, yaratıcılık konusunda zayıf olması ve iyi pozsiyon alabilen biri olmasına rağmen sorumsuzca davranıp rakiplerine yakalanması ve şampiyon havuzunun çok da geniş olmaması olarak söyleyebiliriz.

Sezon boyunca en iyi performanslarını ortaya koyduğu şampiyonlar, Corki ve Sivir. Bunlara Lucian, Caitlyn ve Jhin eklemesi yapılabilir. Ashe, Ezreal ve Tristana uzak duracağı şampyionlar olacaktır.

Vincent “Biofrost” Wang: Yaz sezonu öncesinde takıma katılan oyuncu, kısa sürede taraftarın sevgilisi olmayı başardı. Ortaya koyduğu performans ile adından söz ettiren oyuncu, ilk sezonunda ilk beş oyuncu arasına girmeyi başardı ve sezonun çaylağı ödülünü aldı.

Biofrost’un iyi olduğu konular, şampiyon havuzunun geniş olması, erken ve geç aşamada iyi oynayabilmesi, taşıyıcı bir destek olması, hızlı karar alabilen biri olması, takım savaşlarında kusursuz olması, cezalandırıcı olması, agresifliğini iyi yönlendirmesi, baskın ortamı hazırlama ve baskın yapma konusunda başarılı olması, önemli maçlarda sorumluluktan kaçmaması, süreklilik sağlaması, tutarlı kararlar alması, kötü durumlarda odağını koruyabilmesi, yaratıcı ve karşılaşma için önem arz edecek durumlarda hata yapmaması onu Kuzey Amerika’nın en iyi desteği yapmasına yetiyor.

Biofrost’un zayıf olduğu durumlar, koridor aşaması ki bu yüzden sık sık haritayı gezen bir oyuncu, haritayı çok gezmesinden dolayı az da olsa yakalanan bir oyuncu olması. Başka sayabileceğim zayıf yönü pek yok.

Oynadığı şampiyonlar; Nami, Karma, Bard, Braum, Trundle, Alistar ve Taric. Sezon boyunca gösterdiği tek kötü performansı Tahm Kench ile gösterdi. Bu yüzden Worlds 2016’da Tahm’ı tercih edeceğini sanmıyorum.

Team SoloMid Oyun Anlayışı: TSM, yaz sezonundaki oyununu sürdürür ve hatta üstüne katmayı başarırsa turnuvanın en önemli favorilerinden biri olacaktır. TSM’in erken oyundaki baskısı, orta aşamaya geçildiğinde her üç koridordan da hemn minyon konusunda hem de altın konusunda öne geçmesiyle sezonun en iyisi olmuştu. Ayrıca ormancı Svenskeren, rakip ormana en çok giren ormancılardan biri.

Koridorlarda sağlanan avantajla birlikte rakip kaynakları daha da tüketmeyi seçen TSM, Svenkeren’in erken aşamada sağladığı baskınlardan sonra orta oyunda rakip orman kaynaklarını ele geçirmesi izliyor. Eğer aynı koridor aşaması Worlds 2016’da uluslararası düzeydeki rakiplere de sergilenebilirse, Svenskeren sonraki adım olarak rakip ormanda yer alacaktır.

TSM tüm bunların yanı sıra, Kore’ye antrenman için giden ilk takım olduğunu söylemek gerek. Eğer son metanın getirdiklerine iyi bir şekilde çalıştıklarını düşünürsek gruptan lider olarak çıkmaları mümkün. Keza haftanın altı günü ağır bir şekilde antrenman yaptıkları biliniyor. Uluslararası arenada ilk kez yer alacak oyuncuların da varlığı ile bu durum için iyi hazırlanmak bu açığı kapatacaktır.

TSM’in geriye düşmesi oyunu yönlendirme konusunda Bjergsen ve Doublelift’in kararsız kalması paniğe yol açacaktır. Bu da takımların TSM’i devirmesi için şans bulacağı anlamına geliyor. Ayrıca Hauntzer ve Biofrost’un ilk kez böyle bir arenada yer alacak olması da bir dezavantaj olabilir.

Eğer sezon boyunca gösterdiği performansların altında kalırsa TSM için zor bir sürece girilebilir. Bu durum sonrasında TSM, ilk maçlardan yenik ayrılırsa, geçmişten gelen tekerrür durumları nedeniyle kendini toplamakta zorluk yaşabilir.

Ancak ben TSM için daha pozistif düşüncelere sahibim. Hatta TSM’in sahip olduğu sinerjinin bozulmayacağını ve grubunu lider tamalayacağını düşünüyorum. Bakalım siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı eksik etmeyin. Yarın ki bölümde Çin LPL puan lideri olan Royal Never Give Up’ı ele alacağız. Keyifle okumanız dileğiyle iyi günler…