Yazı dizimizin yeni bölümünde B grubunu noktalıyoruz. Bu bölümde B grubuna son torbadan katılan, NA LCS 2016 Regional Qualifiers şampiyonu Cloud9’ı ele alacağız. Cloud9, Worlds 2015’te de olduğu gibi, bu sezon da Worlds’e Regional Qualifiers şampiyonu olarak katılma hakkı elde etti.

Yaz sezonunda kadro değişikliğine giren Cloud9, geçen seneye nazaran daha iyi bir performans sergiledi ve NA LCS 2016 Yaz sezonun’da Final oynama başarısı gösterdi. Ancak Bahar sezonunda topladığı puanın düşük olası nedeniyle Regional Qualifiers oynamak zorunda kaldı.

cloud9

Cloud9

Cloud9, Bahar sezonunda, üst koridorda Balls, ormanda Rush, orta koridorda Jensen, nişancı rolünde Sneaky ve destek de Hai ile başladı. Geçen seneden beridir destek rolünde oynayan Hai’nin oyun içi liderlik özelliğine bağlı kalan Cloud9, Bahar sezonunda da Hai’nin bu rolü üstlenmesiyle maçlara çıktı.

İlk haftalarda hem galibiyet hem de mağlubiyetlerle seri çizen Cloud9, son haftalarda kendini toparlamayı başardı. Sezonu on iki galibiyet ve altı yenilgi ile kapatan Cloud9 sıralamada üçüncü sırayı elde etti. PlayOfflar’a Çeyrek Final’den katılan Cloud9, Bahar sezonunu altıncı sırada tamamlayan TSM’e 3-1 kaybetti ve PlayOff aşamasında fazla ilerleyemedi.

Bu durum sonrasında Cloud9, yeni bir yapılanma sürecine girdi. Takım Balls, Hai ve Rush’ı yedek takıma monte etti. Ayrıca yükselme ligi için kurulan takımda oynamaları da sağlandı böylece performansları her daim yüksel tutulacaktı. Bu oyuncuların yerlerine üst koridora Jung “Impact” Eon-yeong, ormana yeniden William “Meteos” Hartman ve destek rolüne de Michael “Bunny FuFuu” Kurylo dahil oldu. Bu oyunculara orta koridorda Nicolaj “Jensen” Jensen ve nişancı rolünde Zachary “Sneaky” Scuderi eşlik etti.

Yeni kadrosuyla daha iyi işler yapması beklenen Cloud9’da hala bir şeylerin eksik olduğu izlenimi vardı. Destek rolündei görüntüsünden memnun olunmayan Bunny FuFuu, kendi isteğiyle yedek konuma geçti ve kadroya Team Liquid’in genç yeteneği Andy “Smoothie” Ta dahil oldu. Yedekte ise orman oyuncusu Thomas “ThinkCard”Slotkin yer alıyor.

Bu değişiklik sonrasında nişancı Sneaky’nin de gösterdiği performansta artış sağlandı. Yaz sezonunda da on iki galibiyet ve altı yenilgi alan Cloud9 bu maçların yirmi sekizinden zaferle ayrılırken, on altısında bozgun ekranı ile karşılaştı. Sıralamada yine üçüncü olan Cloud9, bu kez PlayOfflar’da sonuna kadar gitmeyi başardı.

Çeyrek Final’de Team EnVyUs’ı 3-1 ile deviren Cloud9, Yarı Final’de Immortals’ın rakibi oldu. İki sezona da damga vuran ve sezonun en az yenilen takımı olan Immortals’ı 3-2 ile geçmeyi başaran Cloud9, Final’de TSM’in rakibi oldu. Kuzey Amerika LCS’in en büyük rekabeti olan derbi karşılaşmasından TSM, 3-1 galip ayrılmayı başardı. Bu sonuçla ikinci olan Cloud9, CLG’nin puan lideri olması sonrasında Regional Qualifiers 2016’ya katılmak zorunda kaldı.

Elde ettiği puan nedeniyle Yarı Final aşamasından turnuvaya katılan Cloud9, Team EnVyUs’ı 3-0 devirdi ve adını Final’e yazdırdı. Final’de en yüksek puana sahip takım olan Immortals ile karşılaşan Cloud9, PlayOff Yarı Finalleri’nde de devirdiği rakibini, bir kez daha, bu sefer 3-1’lik skorla devirmeyi başardı ve Worlds biletini cebine koydu.

Gelelim Cloud9 oyuncularının 2016 yılındaki bireysel performanslarına;

Cloud9 Kadrosu

Cloud9 Kadrosu

Jung “Impact” Eon-yeong: NRG eSports takımından transfer edilen Worlds şampiyonluğu tecrübesi tatmış Koreli üst koridor, Yaz sezonunda takıma dahil oldu. Dönemin başında skora katkısı düşük olan Impact, sezon sonuna doğru kendisini bulmaya başladı. Agresif ve ağır hasar çıkaran şampiyonlarla daha rahat olan isim, Cloud9 için iyi bir transfer olarak nitelendirebiliriz.

Takım skoruna sezon boyunca %65 oranında katkı sağlayan isim, koridor aşamasını iyi oynayan biri. Potansiyeline oyunun geç aşamasında ulaşan Koreli, takım savaşlarında yapması gerekenin hakkını fazlasıyla veriyor.

Agresif, ani hasar çıkaran, oyun yapma becerisi olan Impact’in neden bu kullanıcı adını seçtiğini de anlamış oluyoruz. Oyun sürekliliği konusunda da başarılı olan ismin, sıkınıtı olduğu yanlar ise büyük maçlarda kaybolması, bir Koreliye göre oldukça dar bir şampiyon havuzuna sahip olması. Rakibi cezalandırma konusunda da oldukça inatçı biri.

Impact’in bu sezon en iyi olduğu şampiyonlar; Irelia, Fizz, Lissandra, Fiora ve imzası Jax. Orta seviye olarak Shen, Gnar, Maokai, Trundle, Ekko ve Gangplank oynayabiliyor. Ancak bu şampiyonlardan Ekko, Trundle, Gnar ve ekstra olarak Gragas ile standart yakalayabilmiş biri değil.

William “Meteos” Hartman: 2013 yılında kısa süreli bir ayrılık yaşayan ve yeniden Cloud9’a dönen ve o günden bu yana Cloud9 forması terleten isim, yedek olarak kariyerine devam ediyordu. Bir dönemin metaya yön veren isimlerinden biri olan Meteos, yaz sezonu ile birlikte yeniden takıma döndü. Hem de ne dönüş.

Meteos, her takımın kadrosunda görmek isteyeceği tam bir ormancı oyuncusu. Skoru kendinden çok takım arkadaşlarına paylaşmayı seven Meteos, bir ormancı olmasına rağmen nadir skor veren bir isim. Az ölmesiyle bilinen Meteos, oyunun geç aşamasında ve takım savaşlarında yüzde yüzünü ortaya koyan bir ormancı.

Erken baskın konusunda da yetenekli olan Meteos, oyun yapan, agresif, tutarlı, önemli maçlarda daha motive çıkan ve kötü durumlar karşısında moralini bozmayan bir isim. Harita farkındalığının en usta ormancılarından biri olan Meteos’un en büyük sıkıntısının dar bir şampiyon havuzuna sahip olması.

Bu sezon en iyi olduğu şampiyonlar Gragas ve Rek’Sai. Kindred ve Elise ile güzel oyunlar ortaya koyan Meteos, sezonun en iyi ormancılarından biri olan Nidalee ile hiç bir karşılaşmaya çıkmış değil. Graves performansı zayıf olan ismin cebinde sürpriz olarak Olaf tercihi var.

Nicolaj “Jensen” Jensen: Cloud9’nın umut bağladığı isim orta koridorda yer alan Jensen. Jensen’in en büyük şansızlığı, vatandaşı Bjergsen ile aynı döneme denk gelmek. Belki de Kuzey Amerika’nın en iyi orta koridor oyuncusu olacak yetenek sahip olmasına rağmen Jensen, Bjergsen gibi güçlü bir isimden sonra gelmek zorunda kalıyor. Belki de Bjergsen’in bu denli güçlü olması, Jensen’in bugün ulaştığı seviyeye gelmesinde etkili olmuştur.

Jensen, takım skorlarının %70’nde yer alan bir oyuncu. Şampiyon havuzunun geniş olması, hem erken aşamada hem de geç aşamada aynı seviyede oynayan, oyundan kopmayan, yaratıcı, oyun yapabilen, önemli maçlarda da performansından ödün vermeyen, takım savaşlarında oldukça etkili, büyük bir infazcı. Taşıyıcı kelimesinin karşılığı olan Jensen’in zayıf olduğu fazla hızlı karar veren bir isim olmaması.

Biraz ağır bir oyuncu olan Jensen’in bu durumu onu pek etkilediğini söyleyemeyiz. Oyuna etkisini her şekilde koymayı başaran Jensen, Cloud9’ı gruplardan çıkaracak isim. Jensen’in performansı belirleyici olacak. Şampiyon havuzuna baktığımızda LB, Malzahar, Vel’Koz, Zilean, Cassiopeia, Azir, Viktor gibi olduça geniş bir havuza sahip. Orta seviye ya da düşük seviyede performans sergilediği şampiyonlar, Taliyah, Ryze, Lissandra, Vladimir, Twisted Fate ve Syndra. Özellikle Vladimir ve Lissandra konusunda oldukça şansız bir isim.

Zachary “Sneaky” Scuderi: 2013 yılından beridir Cloud9’nın aktif nişancısı olarak takımda yer alan Sneaky, Kuzey Amerika’nın yetiştirdiği en iyi nişancılardan biri. Koridor aşaması sıkıntılı olan Sneaky, takım savaşları sırasında kendinisi bulan bir oyunda. Pozisyon alma konusunda iyi bir oyuncu olan Sneaky, kullanıcı adından da anlaşılacağı gibi kendisini hissettirmeden işini yapan nişancılardan.

Üzerindeki odaktan kurtulmasını çok iyi bilen oyuncunun bir diğer eksikliğini de şampiyon havuzunun dar olması. Minyon biçme konusunda da sıkınıtı olan Amerikalı oyuncu genellikle ani hasarı yüksek olan şampiyonları tercih ediyor. Önemli maçlarda kaybolmayan, Sneaky’nin hızlı karar alma konusunda da sıkıntısı var. Sıkça karar değiştirebilen oyuncu bu yüzden koridor aşamasını fazla kazanan biri değil.

Oynadığı şampiyonları inceleyecek olursak, 2016’nın ilk yarısında Caitlyn ve Lucian ile etkili olan Sneaky, ikinci yarıda bu şampiyonlarla oldukça vasattı. Bunların yerine Ashe ve Jhin ikilisi ile daha iyi oyunlar ortaya koydu. Cebinde farklı seçimler olarak Ezreal, Corki, Sivir gibi seçimler de bulunduran ismin, şampiyonlarda süreklilik sağlayamadığı da görülüyor.

Skor yükünü üstlenmekten çekinmeyen nişancı, takım skorlarına %70 oranında katkı sağladığını görüyoruz. Sezon boyunca 6.26, PlayOfflar’da da 6.50KDA’ya ulaştı. Regional Qualifiers’ta bu rakam 8’i aştı.

Andy “Smoothie” Ta: Takıma sezon başladıktan sonra dahil olan on dokuz yaşındaki oyuncu, Sneaky’nin iyi bir çıkış yakalamasında da büyük bir etken. Sneaky’nin koridor aşamasında zayıf olmasından dolayı koridorda fazla etkli olamayan Smoothie, takım savaşlarında ve oyunun geç aşamasında yüksek performans sergileyen bir destek. Kötü durumlar karşısında odağını biran olsun kaybetmeyen destek oyuncusu yüksek sayıda sağladığı asistlerle ön plana çıkıyor.

Takımın en tutarlı oyuncularından biri olan Smoothie, oldukça agresif bir oyuncu. Yakaladığı oyuncuyu cezalandırma konusunda da inatçı olan Smoothie’nin zayıf yanları ise, biraz pervasız olabilmesi. Gezgin olarak haritada fazla dolaşabilen Smoothie, kaybedilen karşılaşmaların genelinde fazla skor verdiği görülebiliyor. Maç ayırt etmeyen bir oyuncu olan Smoothie için her maç aynı derecede.

Bu normal bir özellik olarak görülse de önemli maçlarda bazen oyuncuların ekstra motiveye ihtiyacı olur. Evet hata yapmama konusunda bu özellik olabilir. Ancak büyük maçları kazandıran şeyler ekstra alınan risklerdir ve Smoothie’den bunu göremeyiz maalesef. Bu da büyük maçlarda da normal oynamasından kaynaklanıyor. Erken aşamada da çok etkli olamayan Smothie’nin şampiyon havuzu oldukça geniş.

Smoothie’nin bu sezon oynadığı şampiyonlara bakarsak, Nami ve Alistar ile yer aldığı her karşılaşmadan galip ayırldığını görebiliriz. Bu ikilinin yanı sıra Thresh, Bard, Braum, Tahm ve Trundle seçimleri de yapabiliyor. Soraka, Karma ve Janna gibi rakibi dürtmeye dayalı desteklerde ise çok iyi olmadığını söyleyebiliriz.

Cloud9 Oyun Anlayışı: Cloud9’nın maçlarda göstereceği performans doğrudan Jensen ve Meteos’un ortaya koyduğu performanslara bağlı.  Cloud9’nın takım savaşlarını seven bir takım. Bu yüzden hemen rakiplerini bu savaşlara sürüklemeye çalışacaktır. Alt koridor ikilisinin koridor aşamasında zayıf olmasından dolayı, Cloud9, koridor aşamasının uzun olmasını istemeyen bir takım.

Meteos, alt koridor ve orta koridorun biran önce beslenmesini sağlamak için bu bölgelere odaklanacaktır. Meteos’u oyundan düşürmek birinci adım olabilir. Ancak unutulmaması gereken bir şey de Meteos’un haritaya hakim bir oyuncu olduğu. Yani ava giderken avlanan rakip takım olabilir. Sinerji olarak kendini yeniden bulan C9, son dönemlerdeki performansları ile birlikte gruptan çıkmak için büyük favori.

Impact’in de takıma uyum sorununu atlatması ve son karşılaşmalarda skorlara sağladığı katkı çok yüksek. Jensen’in zaten tam bir taşıyıcı olduğunu biliyoruz. Eğer Cloud9, bu arada oyunlarından çok geri kalmamışsa, bence SKT T1’dan sonra grup için en önemli favori.

Benim B grubundaki sıralama için düşündüğüm tahminler şu şekilde;

  1. SK Telecom T1.
  2. Cloud9.
  3. Flash Wolves.
  4. I May.

Böylelikle B grubunun analizini de bitirmiş olduk. Yarın C grubu ile sizlerle olacağız. Yarınki konuğumuz LPL 2016 Yaz sezonu şampiyon EDward Gaming olacak. Keyifle okumanız dileğiyle iyi günler dilerim.