B grubunu incelemeye devam ettiğiiz yazı dizimizde bugün LPL 2016 Regional Qualifiers şampiyonu olan I May’i ele alıyoruz. Yaz sezonunda kurulan I May, aslında Bahar sezonunda LPL’e Yükselme Ligi olan LSPL’de mücadele edip şampiyon olan EDward Esports’u satın alan bir oluşum.
Riot Games’in kuralları gereği kardeş takımların aynı ligde mücadele edemeyecek olmasından dolan EDG’nin kardeş takımı EDE, I May tarafından satın alındı ve ilk kez mücadele ettikleri LPL’de PlayOfflar’a kalma başarısı gösterdi. PlayOfflar’da başarılı olan ancak Yarı Final’de elenen I May, Regional Qualifiers 2016’da yaptığı çıkışla Worlds 2016 biletini kapan taraf oldu.
Bahar sezonunda LSPL’de EDward Esports olarak mücadele eden kadro yirmi beş galibiyet, beş yenilgi ile sezonu lider olarak tamamlamış ve Yükselme Serileri’ne katılmıştı. Yükselme Serileri’ne doğrudan Final’den katılan EDE, Young Miracles’ı 3-2 devirerek şampiyonluğa ulaştı ve 2016 LPL Yaz sezonuna katılmaya hak kazandı.
Takımın kadrosuna baktığımızda üst koridorda; Shek “AmazingJ” Wai Ho, ormanda Fan “Avoidless” Zeon Wai, orta koridorda Ha-woon “Athena” Kang, nişancı rolünde Xie “Jinjiao” Jin-Shan, destekte Yun “Road” Han-Gil ve son olarak yedek oyuncu Kang “BaeMe” Yang-hyun bulunuyor. Takımın büyük bir çoğunluğu zaten EDG’de yedek olarak bulunan rotasyon oyuncularıydı. EDE’nin kurulmasıyla bu tarafa gönderilen oyuncular en az EDG’dekiler kadar başarılı olabileceklerini gösterdi.
LPL 2016 Yaz sezonunda B grubunda yer alan I May, RNG, Team WE, Vici Gaming, LGD Gaming ve OMG gibi zorlu rakiplerin arasında kaldı. Team WE ve Vici haricinde tüm takımların Worlds deneyimleri mevcuttu. Ancak buna rağmen I May, on altı karşılaşmadan dokuz galibiyet, yedi mağlubiyet alarak grubu üçüncü sırada tamamladı. Toplamda yirmi bir galibiyet, on altı yenilgi alan I May PlayOff’lara katılım elde etti.
PlayOfflar’da, ilk turda Invictus Gaming’i 3-0, Çeyrek Final’de Snake Esports’u 3-1 mağlup eden I May, Yarı Final’de RNG’nin rakibi oldu. Zor anlar yaşattığı RNG’ye 3-2 mağlup olan I May, üçüncülük maçında Team WE’yi 3-1 devirdi ve sezonu üçüncü olarak tamamladı. Şampiyonluğa ulaşan EDG ve puan sıralamasında lider olan RNG’den sonra Regional Qualifiers’a katılan I May, doğrudan Final aşamasından dahil oldu.
Final’de yeniden Team WE ile eşleşen I May, rakibi 3-2 yenmeyi başardı ve ilk sezonunda Worlds’e katılma başarısı göstermeyi başardı. Gelelim oyuncuların 2016’daki bireysel performanslarına;
Shek “AmazingJ” Wai Ho: Takımın üst koridorunda yer alan Amazingj, Worlds tecrübesi olan bir isim. Geçen yıl hayal kırıklığı yaşayan Çin takımlarından biri olan EDG’nin yedek üst koridor oyuncusu olan AmazingJ, Koro1’in göstermiş olduğu zayıf performans sonrası takımda şans buldu. Altı karşılaşmaya çıkan AmazingJ, dört galibiyet, iki mağlubiyet tatmıştı.
Kazanılan karşılaşmalar da dahil olmak üzere oyuna ağırlık koyamayan AmazingJ, World dönüşü sonrasında zaten kardeş takıma gönderilmişti. AmazingJ, IMay kadrosunda sergilediği performanslara bakacak olursak şapiyon havuzunun darlığı büyük bir sıkıntı yaratacak gibi. Agresif olmasına rağmen, çok skor katkısı sağlayan bir isim olmayan AmazingJ, takım skorlarına %69 oranında katkı sağlayan bir isim. Bunların çoğunluğu da asist.
Genellikle takım savaşlarını ve oyun sonuna seven isim, Ekko, Vladimir, Trundle gibi şampiyonlarla etkili olabiliyor. Nautilus ve Shen gibi seçimler de yapabilen isim, oynamış olduğu Darius ve Gangplank karşılaşmalarında vasatı aşamadı.
Fan “Avoidless” Zeon Wai: Orman rolündeki Avoidless, bireysel konuda başarılı bir oyuncu olsa da, takım oyununda sınıfta kalan bir ormancı. Takım skoruna %62 gibi düşük bir oranda katkı sağlayan isim, AmazingJ gibi takım savaşlarında ve oyunun sonlarında iyi performans sergileyen biri. Oyun yapmaya yeteneğine sahip olan oyuncunun, birebir karşılaşmalarda pek kaybetmediğini görebiliyoruz.
Ancak Avoidless’ın bir ormancı için sahip olması gereken, kazandığı avantajı takımına kar topu etkisi olarak yansıtmayı beceremiyor. Yaratıcılık konusunda sıkıntılı olan isim, şampiyon havuzu konusunda da sıkıntılı. Önemli karşılaşmalarda daha bir motive olan Avoidless, geri dönme konusunda ve kötü durumlar karşısında olumlu işlere sahip.
Avoidless’ın iyi performans ortaya koyduğu şampiyonlar Graves, Elise ve Rek’Sai. Bunların yanı sıra ortalama bir Gragas ve Hecarim performansına sahip. Oynamasını beklemediğimi şampiyonlar ise Nidalee ve Kindred. Bu seçimlerin dışında bu sene başka şampiyon seçmeyen oyuncunun havuzunun zaten dar olduğundan bahsetmiştik. Avoidless’I I May’in zayıf karnı olarak görebiliriz.
Ha-woon “Athena” Kang: Kendimi ilk olarak Ever ile IEM X Cologne’da gösteren ve takımı ile şampiyonluk yaşayan Athena, bir anda tüm takımların ilgisini çekti. Edward Gaming’e transfer olan oyuncu, yetersiz bulundu ve kardeş takıma aktarıldı. Oradan da I May’e dahil olan Athena, takımda koridor aşamasını en başarılı oynayan oyuncu olarak göze çarpıyor.
Diğer yönlerden hemen hemen diğer takım arkadaşları gibi aynı niteliklere sahip Athena’nın takım skoruna katkısı %65. Athena’nın bir diğer farklı yanı geniş bir şampiyon havuzuna sahip olması. Her oyun aynı standartı yakalamayı başaran Koreli oyuncu, oldukça agresif biri. Oyun yapma kabiliyetine sahip isim, önemli maçlara ekstra motive olabiliyor.
Şampiyonlarına bakacak olursak, Karma, Malzahar, Vladimir, Swain ve Twisted Fate seçimlerini ile iyi işler çıkarmış. Ortalama olarak Lissandra ve Kassadin de oynayan isim, Ryze, Xerath, Varus, Viktor ile kendi performansının altında kalmış.
Xie “Jinjiao” Jin-Shan: Nişancı rolündeki isim olan Jinjiao, klasik Çinli nişancıların aksine çok skora yüklenen bir isim değil. Ani hasar veren şampiyonları seven isim, buna rağmen çok agresif bir oyun tarzına sahip değil ve takım skoruna katkısı %66.
Takım savaşlarında pozisyon almasını iyi bilen, oyuncunun en büyük sıkıntısı erken aşamada oldukça pasif oluşu. Minton biçme konusunda da sıkıntılı olan Çinli nişancı, önemli maçlarda ekstra ortaya koyanlardan.
Şampiyon seçimlerine bakacak olursak, oldukça dar bir havuza sahip. En iyi oynadığı şampiyon Jhin. Twitch ve Sivir’le de iyi performans sergileyen isim, ortalama olarak Lucina, Caitlyn, Kog’Maw ve Ashe oynayabiliyor. Ezreal ile bir iyi bir kötü olan oyuncunun belli bir standartı olmaması da büyük bir sorun.
Yun “Road” Han-Gil: Takımın bir diğer Koreli ismi olan Road, destek rolünde yer alıyor. Nişancısından fazla agresif olan Road, tipik bir Koreli destek. Gezgin olarak oynayan bir destek oyuncusu olan Road, takımına en çok skor katkısı sağlayan isim. %70 oranında skor katkısı olsa da Road, takımın en çok ölen üyesi. Bu da oldukça düşük bir KDA’ya sahip olmasına neden oluyor.
Hem maç kazandıran hem de maç kaybettiren bir oyuncu olabilen Road’un gezgin olmasının bir diğer sebebi de düşük bir koridor oyuncusu olması. Takım savaşlarında da çok etkili olamayan Road, bu eksikliklerini ormancı gibi yaptığı sürpriz baskınlarla kapatmayı düşünüyor.
Şampiyonlara bakacak olursak, Bard, Braum, Alistar ve Thresh oynayabiliyor. Diğer seçimleri Trundle, Nautilus diyebiliriz. Tahm Kench, Karma ve Taric’le oldukça kötü performanslar ortaya koyduğunu söyleyebiliriz.
I May Oyun Anlayışı: Çinli ekip, bir LPL takımı olmasına rağmen, oyunun erken aşamasında sakin oynayan bir takım. Erken ve orta aşamada bireysel yeteneklerin ön planda olduğu I May’de, takım olma olgusu ancak takım savaşlarında ortaya çıkıyor.
Oyun başında düşürülmüş bir I May, dk 25-30 arasına gelmeden bozgun ekranına bakması gerekiyor. Yoksa bu dakkikalardan sonra eşya farkını kapatmaya başlayacak olan I May, geç aşamada küllerinden doğan ve geridönüşler yapabilen bir takım. Takım savaşlarında da iyi pozisyon alan oyunculara sahip olan takımı geç aşamada devirmek oldukça güç olacaktır. O yüzden rakip takımların önceliği oyunu 25-30. dakikalarda bitirmeye çalışmak olacak.
I May’in bulunduğu grupta ilk ikiye girme şansı var. Ancak C9, SKT ve Flash Wolves takımlarının bu sıralar için aşırı agresif olacaklarını düşünürsek I May için en iyi senaryo grubu üçüncü bitirmek olacak gibi. Beklentiler I May’in ilk sezonunda Worlds’e katılmasının bile büyük bir başarı sayılacağından, grubu dördüncü sırada tamamlayacakları üzerine. Bakalım I May, sadece deneyim kazanmak için mi burada, yoksa büyük bir süprize imza atmak için mi? Yorumlarınızı merakla bekliyoruz.
Yarın ki bölümde, NA LCS 2016 Regional Qualifiers şampiyonu Cloud9’ı ele alacağız. Böylece B grubu da bitmiş olacak. Ayrıca B grubu için sıralama tahminim de yarın ki yazıda yer alacak. Keyifle okumanız dileğiyle. İyi günler…