Yazı dizimize B grubu ile devam ediyoruz. B grubunda ikinci olarak inceleyeceğimiz takım LCK 2016 Yaz mevsimi puan lideri SKT T1 olacak. 2013 ve 2015’te Worlds şampiyonluğu yaşayarak bu arenada ilk kez ikinci şampiyonluk yaşayan tek takım olan SKT T1, aynı zamanda League of Legends adına yer aldıkları her turnuvada şampiyonluk yaşayan tek takım.

SKT T1, B grubunda LSM 2016 Yaz sezonu şampiyonu Flash Wolves, LPL 2016 Regional Qualifiers şampiyonu I May ve NA LCS 2016 Regional Qualifiers şampiyonu Cloud9 ile Çeyrek Finaller’e kalma mücadelesi verecek.

SK Telecom T1

SK Telecom T1

Geçen sene EDward Gaming, H2k Gaming ve Bangkok Titans’ın yer aldığı gruptan yenilgisiz lider olarak çıkmayı başaran SKT T1, Çeyrek Final’de ahq’yu 3-0, Yarı Final’de Origen’i 3-0 ile geçerek Final’de de KOO Tigers’ı 3-1 yenerek ikinci şampiyonluklarına ulaşmışlardı.

Geçen sene Worlds’e LCK şampiyonu olarak ilk torbadan katılmayı başaran SKT T1, bu sezon ise ikinci torbadan LCK puan lideri olarak Worlds vizesini kaptı. Aslında SKT T1 için bu sezon pek bir dalgalı geçti.

İlk olarak Worlds 2015 şampiyonluğundan sonra turnuvanın en iyi oyuncularından olan üst koridor oyuncusu olan Jang “MaRin” Gyeong-Hwan ve süper yedek Lee “Easyhoon” Ji-hoon takımdan ayrılma kararı alarak Çin ligi LPL’in yolunu tuttular. Ancak iki oyuncu da bu sene takımlarıyla iyi bir performans ortaya koyamadı ve Worlds’e katılım sağlayamadılar.

SKT T1 üst koridorun yanı sıra ormanda da değişikliğe gitti. Üst koridora Najin e-mFire’dan transfer edilen Lee “Duke” Ho-Seong getirilirken, ormancı rolünde yer alan ve iki kez şampiyonluk yaşayan Bae “bengi” Seong-ung yedeğe çekilerek takıma Çin LPL’den Koreli oyuncu Kang “Blank” Sun-gu dahil edildi. Orta koridorda vazgeçilmez isim olan Lee “Faker” Sang-hyeok, nişancı rolünde Bae “Bang” Jun-sik ve destek rolünde Lee “Wolf” Jae-wan ile SKT T1 yeni sezona başladı.

SKT T1, ROX Tigers’ın domine ettiği ve onları takip eden KT Rolster’ın arkasında üçüncü sırada tamamladığı Bahar sezonununda on iki galibiyet ve altı yenilgi aldı. On sekiz karşılaşma için yirmi dokuz galibiyet alan SKT, on dört karşılaşmadan da yenik ayrıldı. Ancak SKT T1, PlayOfflar’da yüksek bir grafik çizerek önce Çeyrek Final’de Jin Air’i 3-1, Yarı Final’de KT Rolster’ı 3-0 ve son olarak Final’de ROX Tigers’ı 3-1 devirerek şampiyonlukla tamamlamayı başardı. Böylece MSI 2016’ya katılma hakkını da elde ettiler.

2015’te EDwarg Gaming’e kaybeden SKT T1, müzesinde tek eksik kupa olan MSI’ı bu kez almak istiyordu. Ancak grup karşılaşmaları pek de SKT T1’nın umduğu gibi gitmedi. CLG ve RNG’ye birer maç kaybeden SKT, LMS temsilcisi Flash Wolves’a iki kez yenilerek dört mağlubiyet aldı. Geri kalan karşılaşmalardan galibiyet ile ayrılan SKT T1, altı galibiyet, dört mağlubiyet ile dördüncü sıradan Yarı Finaller’e kalmayı başardı.

SKT T1, yine PlayOff aşamasında farklı bir performans ortaya koydu ve Yarı Final’de RNG’yi 3-1, Final’de de CLG’yi 3-0 devirerek MSI 2016’da şampiyonluğa ulaştı ve böylece yer aldığı her turnuda şampiyon olan tek takım olma başarısını gösterdi.

MSI 2016 sonrası LCK 2016 Yaz sezonunda daha iyi bir grafik çizen SKT T1, yine ROX Tigers’ın domine ettiği sezonu ikinci sırada on üç galibiyet beş yenilgi ile kapatmış, karşılaşmalar boyunca çıktığı yirmi sekiz maçtan galibiyet ile ayrılırken, on üç karşılaşmadan yenik ayrıldı. Ancak SKT T1, bu sefer de PlayOfflar’da tökezledi. Yarı Finaller’de oldukça çekişmeli geçen bir eşleşme yaşayan SKT T1, KT Rolster’a 3-2 kaybetti ve Final’e kalamadı. Ancak Final’de ROX Tigers, KT Rolster’ı 3-2 yenmesiyle birlikte puan sıralamasında liderliğe yükseldi ve Worlds 2016 vizesi aldı.

Gelelim SKT T1 takımında yer alan oyuncuların 2016 yılı bireysel performanslarına;

SK Telecom T1 Kadrosu

SK Telecom T1 Kadrosu

Lee “Duke” Ho-Seong: Takımın üst koridorunda Marin’in yerine gelen isim ilk sezonunda ROX Tigers’a karşı oynanan Final maçının MVP’si seçilmeyi başarmıştı. Takımının MSI 2016’ya katılmasında büyük bir pay sahibi olan Duke, koridor aşamasını çok iyi oynayan bir oyuncu. Minyon biçme konusunda tam bir usta olan oyuncu, oyunun her aşamasında aynı performansa sahip.

Oyun yapabilen yaratıcı bir oyuncu olan Duke, takım savaşlarında da iyi performans ortaya koyuyor. Sürekliliği yüksek olan, oyuncunun tek sıkıntısının büyük maçlarda biraz performans düşüklüğü yaşaması. Evet ilk sezonunda Final’de MVP seçilse de sonraki dönemlerde stresli maçlarda yaptığı hatalarla ön plana çıktı. Oldukça agresif bir oyun tarzına sahip olan Duke’ün şampiyon havuzu geniş olsa da, her şampiyonla aynı standarta sahip bir oyuncu değil.

Sezon boyunca en iyi olduğu şampiyonlar, Maokai, Ekko ve Trundle oldu. Bunların dışında Shen, Gangplank, Poppy ve Irelia tercihleri yapabiliyor. Duke’ün zayıf olduğu şampiyonlara bakacak olursak; Gnar, Fiora ve Rumble göze çarpıyor.

Kang “Blank” Sun-gu: Bengi’den sonra üstünde büyük bir baskıya sahip olan Blank, ilk uluslararası turnuvası MSI 2016’da grup aşamasında iyi bir performans ortaya koyamasa da, Yarı Final ve Final karşılaşmalarında oldukça iyi bir performans ortaya koydu. Ancak hala bazı kesim Bengi’nin geri dönmesi gerektiğini düşünüyor.

Blank, oynadığı şampiyonların karakterine bürünen bir yapıya sahip. Her şampiyonla tek bir standart oyun tarzı yerine, seçtiği şampiyonların tarzlarına göre oynayan bir oyuncu. Bu yüzden Graves, Kindred ve Lee Sin gibi agresif seçimler yaparken, skor yükünü üstlenen, daha çok orman kaynakları ile kendini besleyip rakip ormana giren, takım savaşlarına kendisini hazırlayan ve koridorları beslemekten çok kendini beslemeye yönelik bir oyun tarzına sahip.

Gragas, Elise, Sejuani ve Rek’Sai gibi şampiyonları aldığında ise daha çok baskın yapan, koridorları besleyen ve takım savaşlarında takımını koruyan bir rol üstelenebiliyor. Agresif olan ve oyun yapabilme yeteneğine sahip olan Blank, önemli ve stresli maçlarda performansı düşmeyen bir oyuncu. Blank’ten çok sürpriz olmadıkça Nidalee ve Jarvan IV tercihlerini beklemiyorum.

Lee “Faker” Sang-hyeok: Faker için sayfalarca methiyeler dizsek de onu anlatmaya yeterli değil. Kimi zaman kendisinden beklenmeyecek hatalar da yapsa Faker, tam bir League of Legends duayeni. Öyle bir anda, hiç kimsenin farkedemeyeceği sırada, öyle dahice bir hamle yapıyor ki, bir anda işlerin seyri değişebiliyor.

Koridor aşamasında çok güçlü olan Faker, dünyanın en iyi oyun yapan oyuncularından biri. Şampiyon havuzu oldukça geniş olan oyuncunun, tek sıkıntısı ilerleyen oyunda odağını kaybetmesi. Yıllar ilerledikçe taşıyıcı özelliği de zayıflayan Faker’ın takımından yardıma ihtiyaç duyduğu görülüyor. Bu sezon Faker’ın takımın aldığı skorların sadece %65’inde yer alması bunu gösteriyor. Skor aldıkça güçlenen oyuncu, skor alamadıkça tarzını vadiye pek yansıtamıyor.

Orta koridorda Corki metasını başlayan efsane ismin şampiyonlarını incelemeye zaman yetmez. Azir, LB, Ryze, Fizz, Twisted Fate, Zilean, Cassi, Vel’koz, Ekko, Anivia, Viktor, Taliyah, Malzahar ve Jayce ile iyi performans ortaya koyduğunu söyleyebiliriz.

Faker’ın Lulu, Vladimir, Karma, Gangplank ve Quinn ile pek arası yok. Lulu ile Bahar sezonunda iyi bir KDA2Ya sahip olsa da, Yaz sezonunda oldukça düşük istatistiklere sahip. Ancak Faker’a yasaklama yapmanın sonu yok. Üç yasaklamayı Faker’a da yapsanız, Faker’ın havuzu o kadar geniş ki, aklında her zaman yedek planına sahip bir isim.

Faker’ın bu sezon önünde tek bir hedef var. League of Legends’ın en iyi oyuncusu olmak. Bengi ile beraber iki şampiyonluğa sahip olan Faker, eğer bu sene de Worlds’ü kazanırsa, dünyada League of Legends Worlds yüzüğünü üç kez kazanan tek oyuncu olacak. Bu da onun en başından beridir hayalini kurduğu tek şey. Dünyanın en iyisi olmak.

Bae “Bang” Jun-sik: Nişancı rolündeki Bang, takımın en iyi oyuncularından biri. Takımın skor yükünü üstlenen Bang, koridor aşamasında da oldukça iyi bir oyuncu. Oldukça agresif bir oyuncu olan Bang, bu sebepten minyon biçme konusunda biraz sıkıntılı. Oyunun her aşamasında aynı seviyede kalmayı başaran oyuncu, geriye düşse bile, dönüş yapabilen biri.

Takım savaşlarında iyi pozisyon alan, harita farkındalığı üst düzey olan, karar almakta sıkıntı yaşamayan, oyun yapabilen, şampiyon havuzu oldukça geniş olan oyuncunun tek sıkıntısı, stres seviyesi yüksek olan maçlarda performanslarda biraz düşüş yaşaması.

Bang’in iyi olduğu şampiyonlara bakacak olursak, Sivir, Ezreal ve Ashe’i görüyoruz. Bunların yanı sıra, Kalista, Tristana, Miss Fortune, Twitch ve Kog’Maw gibi seçimler de yapabiliyor. Sürpriz seçimler olarak Tahm Kench ve Nautilus gibi seçimler de yapabilen Bang, Lucian ile ortalama bir performansa sahipken, Jhin, Corki ve Vayne ile istediği seviyede değil. SKT T1’nın umut bağladığı isim olan Bang’in performansı SKT T1’nın kaderini belirleyecek.

Lee “Wolf” Jae-wan: Geçen seneden beridir Bang ile uyumlu bir performansa sahip olan Wolf, destek rolünde oldukça agresif olan bir oyuncu. Destek olmasına rağmen, skorun alınması için agresif olan Wolf, korumacı olmaktan çok skor üretmek için oynayan bir destek.

Şampiyon havuzu geniş olan, tutarlı performans sergileyen, süreklilik konusunda sıkıntı yaşamayan, kötü durumlar karşısında iyi kararlar alan ve oyun döndürme konusunda iştahlı olmayı başaran Wolf’un kötü olan yanları ise, önemli maçlarda potansiyeline ulaşamaması. Makro ve mikro oyunlarda haya yapmaktan çok uzakta olan Wolf, Bang’in potansiyelini oyuna yansıtmasında çok iyi bir destek sağlıyor.

Wolf’un iyi olduğu şampiyonlara bakacak olursak, Kennen, Annie, Janna, Thresh, Trundle, Alistar, Nami ve Taric olarak söyleyebiliriz. Bunların dışında Bard, Soraka ve Tahm Kench seçimleri de yapabilir. Wolf’un potansiyelini gösteremediği şampiyonlar ise Braum ve Karma olarak söyleyebiliriz. Wolf, çok agresif bir oyuncu olsa da skoru kendi üstüne alan bir oyuncu değil. Daha çok asist alan bir oyuncu.

SK Telecom T1 Oyun Anlayışı: Alt koridor ikilisinin göstereceği performans SKT T1 için oldukça belirleyici olacak. Tabi bir de Faker’ın gününde olması SKT T1’ı bir kaç adım öne taşıyacaktır. Bunun yanı sıra Blank’ın sergileyeci oyun tarzı da SKT T1 için önemli.

Blank eğer agresif şampiyonlar seçerse, erken aşamada kendini beslemek için koridorlara uğramayan ve oyunun son safhasında doru noktasına ulaşmaya çalışan bir SKT izleyeceğiz. Eğer Blank işlevsel ormancılara yönelirse SKT’nin maçları erken aşamada oldukça hareketli geçecektir. Koridorlarını kaybetmeyen bir tarza sahip olan SKT T1, tipik bir Koreli takımı olarak sete set oyunlarda geriye düşmeyen bir takım.

Takım savaşlarında gerçek potansiyeline ulaşan SKT T1’nın karşısında yapılması gereken. Blank’ın sergileyeceği tarzı karşı atak ile savurmak ve SKT T1 koridorlarının oyundan düşmesin sağlamak. Güvenli bir koridor aşaması geçiren SKT T1 karşısında takım savaşlarında durmak oldukça zor olacaktır. O yüzden oyunun geç aşamasına kalmadan, SKT T1’nın oyununu bozup, Faker’ın kaynaklarını tüketip, orta oyunda takım savaşlarına kalmadan oyunu bitirmek izlenmesi gereken yok.

SKT T1’nın, bu gruptan lider olarak çıkması bekleniyor. Ancak son dönemlerdeki formsuzluk sonrası ikinci sırada bitirmeleri de muhtemel. Cloud9 ya da I May takımları sürpriz performanslar ortaya koymazsa SKT T1’nın grup aşamasında turnuvaya veda etmesi zor. Ancak imkansız da değil. Bakalım Faker ve arkadaşları nasıl bir grup aşaması geçirecek? Yorumlarınızı merakla bekliyoruz.

Yarın ki yazımızda LPL Regional Qualifiers Şampiyonı I May’i ağırlayacağız.