Yazı dizimizde bugün A grubunu sonlandırıyoruz. ROX Tigers, G2 Esports, CLG’den sonra A grubunun son takımı Albus NoX Luna ile karşınızdayız. Albus Nox, IWC bölgesi CIS ligi olan LCL takımı. CIS ligini yıllardır domine eden Hard Random takımı Yaz sezonunda değişikliğe giderek Albus NoX Luna oluşuma dahil oldu.

Albus NoX Luna, Vega Squadron, Natus Vincere, TORNADO ROX gibi takımların arasından sıyrılarak her sezon olduğu gibi bu sezon da şampiyonluğa ulaşmayı başardı ve IWCQ 2016’ya katılım hakkı elde etti. IWCQ’da dört beş karşılaşmadan galibiyet ile ayrılmayı başaran Albus NoX, Final’de Lyon Gaming’i 3-2’lik skorla devirdi ve Worlds 2016 biletini elde etti. Bu Albus Nox Luna’nın ilk Worlds deneyimi olacak.

Albus NoX Luna

Albus NoX Luna

Albus NoX Luna’nın ilk ikiye girme şansı oldukça zor olduğu bir grupta yer aldığı söylemek yanlış olmaz. Ancak G2 Esports’un da ilk Worlds deneyimi olacak olması, CLG’nin de IWC bölgelerine karşı şansızlığı karşısında Albus çok az bir ihtimal olsa da gruptan çıkmayı başarabilir.

Takımı kadrosuna baktığımızda üç Ukraynalı iki de Rus isim görüyoruz. Takımın üst koridorunda Rus Dmitri “Smurf” Ivanov, ormanda Ukraynalı Alexander “PvPStejos” Glazkov, orta koridorunda Ukraynalı Michael “Kira” Garmash, nişancı rolünde Ukraynalı Vladislav “AMiracle” Scherbyna ve destek rolünde Rus Kirill “Likkrit” Malofeev yer alıyor. Yedek oyuncu kontenjanında Rus nişancı Oleksandr “Unho1y” Sevostianov bulunmakta.

2016 yılının Bahar mevsiminde Hard Random olarak yer alan bu kadro on iki galibiyet alırken, yalnızca iki kez sahadan yenik ayrıldı. LCL’de ilk dört sırayı alan takımlar doğrudan Yarı Final’e yükseldiği için normal sezonu lider olarak tamamlayan Hard Random Yarı Final’de Vega Squadron ile karşılaştı. 3-0’lık net bir skorla Final’e kalmayı başaran ekip, Final’de de Team Empire’yı 3-1 yenerek Bahar mevsimi şampiyonluğuna ulaştı. Aynı zamanda MSI 2016 için, IWCI 2016’ya katılma hakkı elde etti.

Meksika’da düzenlenen IWCI2016’da beş galibiyet, iki yenilgi alan Hard Random ikinci olarak tamamladığı turnuvada Yarı Final’e yükselmeyi başardı. Yarı Final’de INTZ eSports ile eşleşen Hard Random rakibini 3-0 yenerek Final’e yükseldi. Final mücadelesinde temsilcimiz SuperMassive ile eşleşen Hard Random, karşılaşmadan 3-1 yenik ayrıldı ve MSI 2016’ya katılamadı.

Yaz sezonu öncesinde Hard Random, farklı bir organizasyona dahil olma kararı aldı. Tüm ekip Albus NoX Luna’ya transfer oldu. Daha geniş çaplı ve büyük bir oluşum ile yola devam kararı alan Rus takımı Yaz mevsimini de domine etmeyi başardı. Yeni sezonda daha istekli bir görüntü çizen takım yalnızca bir kez kaybetti ve yine lider olarak Yarı Final’e yükselmeyi başardı.

Yarı Final’de sezonun flaş takımlarından TORNADO ROX’u 3-0’lık net skorla deviren Albus NoX, Final’de Vega Squadron’u 3-2 devirerek bir kez daha LCL’in şampiyonu olurken, IWCQ 2016’ya da katılma hakkını elde etti.

IWCQ 2016’da da IWCI 2016’da olduğu gibi beş galibiyet iki yenilgi alan ekip, temsilcimiz Dark Passage’ın ardından dördüncü olarak Finaller’e kalmayı başardı. Finaller’de grup lideri olan Lyon Gaming ile eşleşen Rus takımı, çekişmeli geçen eşleşmede 3-2’lik skorla galip ayrılmayı başardı ve ilk defa Worlds’e katılma hakkı elde etti. Takımdaki oyuncuların yıl içerisinde performansları incelersek;

Albus NoX Luna Kadrosu

Albus NoX Luna Kadrosu

Dmitri “Smurf” Ivanov: Takımın üst koridor oyuncusu olan Smurf, metaya çabuk alışabilen bir oyuncu olarak göze çarpıyor. IWCQ’da da gördüğümüz gibi bazen takımı için işler kötü de gitse, risk ve sorumluluk alarak takımını taşıyabilme kapasitesine sahip olduğu kadar, çok kötü işler çıkaracak kararlar da alabiliyor. Smurf’un en büyük eksikliği oyunun erken aşamasında çok etkili bir oyuncu değil.

Smurf’ün oyuna dahil olmak için daha çok geç aşamayı bekliyor. Yani eşyalarına çok fazla ihtiyaç duyan bir oyuncu. Bu da ondan agresiflik, yaratcılık ve oyun yapmasının beklemememiz gerektiğini gösteriyor. Metaya uyum sağlayabilen bir oyuncu olsa da Smurf’ün şampiyon havuzu çok geniş değil. Etkili olduğu seçimler dışına pek çıkmayan Smurf’un sezon boyunca oynadığı şampiyonlar Moakai, Gankplank ve Shen.

Bunların yanı sıra Trundle, Gnar ve Fizz tercihleri de yapabiliyor. Takımın skor yükünü almaktan çekinmeyen Smurf, fazla asist almasıyla da ön plana çıkan bir isim. Ancak baskı altında çok refleksler göstermediği de bir gerçek. Smurf’un potansiyeline tam olarak ulaşması bile Albus NoX Luna için yeterli olmayabilir. Çünkü karşısında çok iyi üst koridorlar yer alacak.

Alexander “PvPStejos” Glazkov: Takımın ormancısı olan PvP, aynı zamanda takımı yönlendiren karar alıcı kişi konumunda. Erken aşamada pek etkili olamayan PvP, ne zaman takım savaşları ve mücadeleler başlar ve rakip takıma odaklanırsa o zaman en iyi performansını ortaya koymaya başlar. Koridor aşamasında ve mikro oyunlarda sıkınıtı olan oyuncu, makro oyunlarda daha başarılı.

PvP’nin kötü yönlerinden birisi de şampiyon havuzunun oldukça dar olması. Sene boyunca Gragas ve Rek’Sai gibi işlevsel ormancılarla oynayan oyuncu, bunların dışında Graves, Elise ve Nidalee terchih yapabilir. Albus Nox’a karşı orman yasaklaması yapılacaksa Gragas’ı PvP’nin ellerinden almak, Albus Nox’un zaten kötü olan erken aşama sıkıntısını iyiden iyiye zora sokacaktır.

Skor’dan çok asist katkısı ile takımına faydalı olmaya çalışan PvP, baskı altında karar alma yetenekleri de zayıflıyor. Koridor aşamasında fazla agresif olmadısını beklemediğimiz oyuncunun asıl yetenekleri takım savaşları sırasında orataya çıkacaktır.

Michael “Kira” Garmash: Takımın ve LCL’in yıldız isimlerinden biri olan orta koridor oyuncusu Kira, takımın skor yükünü üstlenen oyunculardan. Bire birdeki yeteneklerini iyi kullanabilen oyuncunun en büyük problemi, iyi beslenmiş olsa da takımı sırtlayabilecek kapasitede olamaması. Takım oyununa çok yatkın olamayan Kira’nın geniş bir şampiyon havuzu bulunuyor. Ancak hepsinde hemen hemen aynı standarta sahip değil.

Minyon biçme konusunda da rakiplerine göre geri planda kalan Kira, hata yapmaya meyilli olan orta koridor oyuncusunun, yaratıcı özelliği de pek bulunmuyor. Baskı altında fazla düşüş yaşamayan Kira sezon boyunca Anivia, Viktor ve Vladimir oynadı. Bu seçimlerin yanı sıra Malzahar, LeBlanc ve Kassadin ile de iyi işler çıkaran oyuncu Varus, Jhin ve Ezreal gibi süpriz tercihler de yapabiliyor.

Ancak demin de dediğim gibi hepsinde aynı standarta sahip değil. Worlds 2016’da Kira’dan Lulu, Twisted Fate ve Taliyah göremeyebiliriz. Çünkü bu şampiyonlarla çok galibiyetten çok yenilgi görmüş bir isim.

Vladislav “AMiracle” Scherbyna: Albus NoX’ın umut bağladığı isim nişancıları AMiracle. Takımın skor yükünü üstlenen oyuncu, daha çok sakinliği ile biliniyor. Önemli maçlarda sorumluluk alabilen bir oyuncu olan AMiracle’ın en önemli özelliği takım savaşlarında ne yapacağını iyi bilmesi. Desteği Likkrit ile birlikte takım savaşına şuursuzca girmek yerine, mesafesini koruyarak, savaş alanından kaçanları ve üzerine gelen düşmanları yok etmek için pozisyon alan bir isim.

Tüm Albus Nox Luna ekibinin yaşamış olduğu problem AMiracle’da da var. Oyunun erken aşamasında etkisiz olan isim daha çok oyunun sonunu bekliyor ve her şeyiyle oyunun sonunda mücadele ediyor. Bu yüzden oyuncunun erken aşamada hata yapması ve saçma yerlerde yakalanmasına tanıklık edebiliriz.

AMiracle’ın oynadığı şampiyonları ele alırsak bu sezon, Jhin, Sivir ve Kalista ile vadiye sıkça inmiş. Bunların yanı sıra Lucian ve Ashe seçimleri de yapabilecek bir isim. Ancak Ashe ve Sivir’i Worlds 2016’da kullanmaya bilir. Çünkü sezon boyunca ne kadar çok bu sampiyonları seçerse seçsin bu şampiyonlarla oynadığı her üç karşılaşmadan ikisini kaybetmiş.

Kirill “Likkrit” Malofeev: Takımın en iyi oyuncularından biri dersek yanlış olmaz. Bir destek oyuncusu olmasına rağmen bir ormancı kadar sürpriz baskınlar yapan ve sık sık haritayı gezen bir oyuncu Likkrit. Bu da onu özel yapan bir yetenek. Ancak Likkrit’in en kötü yanı biraz pervasız olması. Evet takımının çoğunlukla galibiyete ulaşması onun oyun tarzından dolayı olabilir, ancak takımının kaybettiği maçların çoğu da yine Likkrit yüzünden.

Oldukça agresif bir oyun tarzına sahip olan Likkrit, odaklığı şeyi yapmaktan vazgeçmeyen bir oyuncu. Bu yüzden kötü bir karar aldığında onu bu karardan döndürmek zor. Takımın iyi durumda olduğu anlarda bile hataya yatkın olan yapısı nedeniyle bir anda maç kaybettirebiliyor.

Takımın alığı skorların %80’nin de yer alması, taşıyıcı destek şampiyonları tercih etmesi onu tehlikeli yapan özellikleri. Oynadığı şampiyonlara bakacak olursak, Bard ve Taric ön plana çıkarken, Zyra, Soraka ve Brand gibi hasar bakımından da yüksek potansiyele sahip seçimler de yapabilen bir isim.

Bu seçimler nedeniyle sıkça skor aldığını da söylemek gerek. Skor bırakan bir isim değil. Tahm Kench, Braum ve Thresh seçimleri de az da olsa yapan bir isim. Bu seçimler onun oyunda nasıl bir tarza sahip olacağını da gösteriyor.

Albus NoX Luna Oyun Anlayışı: Rus ekibinin oyuncularında da bahsettiğim gibi koridor aşamasında oldukça pasif bir takım Albus NoX. Oyunun son aşamasını bekleyen ve bu yüzden stabil bir minyon biçerek kendilerini beslemeye çalışan takımın erken aşamayı kaybetmesi, maçları da kaybetmesine neden oluyor. Hata yapmaya oldukça meyilli olan takım, mikro oyunlarda ne kadar kötülerse makro oyunda da o kadar iyiler.

Albus NoX’u durdurmak için alacağı kaynakları sömürmekte fayda var. Yani onları oyunun son aşamasına ne kadar geç ulaşmasını sağlarsanız, oyunlara ortak olmasından uzaklaştırırsanız, geri dönmeleri oldukça zor olacak. Albus NoX’ın bu grupta ilk iki için pek şansı yok.

Özellikle ilk defa böyle bir arenada yer alacaklarını da düşünürsek heyecana kapılma olasılıkları da var. Belki üçüncü sıraya yükselmek için bir iki galibiyet çıkarmaya çalışacaklardır. Ancak rakiplerin potansiyelleri çok yüksek.

Ama dediğim gibi Worlds tecrübesi olmayan G2’yu ve IWC ekiplerine karşı şansı tutmayan CLG’yi istedikleri gibi yakalarlarsa, kazanmak için ellerinden geleni ardına koymayacakları da bir gerçek. Yarın ki yazı dizimizin yeni bölümde B Grubuna giriş yapacağız. İlk konuğumuz LMS 2016 şampiyonu Flash Wolves.

Tüm A grubu takımları ile ilgili incelemelerimizi yaptık. Gelelim A grubu için benim düşündüğüm sıralamaya;

1. ROX Tigers.

2. G2 Esports.

3. Counter Logic Gaming.

4. Albus NoX Luna.