Haftasonu arasından sonra yazı dizimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Hafta sonu arasına girmeden önce sizlere orta koridorun kabadayılarını anlatmıştık. Yazı dizimizde bugün ele alacağımız rol Nişancı.

Yazı dizimize yön veren etkenleri tekrar hatırlatmak gerekirse, güncellemelerin oyuna kattıklarıyla birlikte şampiyonun hasarı, işlevselliği ve rakibin düzenini bozan oyun dediğimiz outplay potansiyellerini inceleyerek beş önemli tercih seçiyoruz. Benim nişancı rolü için belirlediğim beş şampiyon şu şekilde; Kog’Maw, Vayne, Caitlyn, Ezreal ve Lucian. Yanında oynanan destek şampiyonlarına da bağlı olsa bu seçimler tek başlarına bile rakip takım için oldukça tehlikeli.

Kog’Maw: Uzun bir aradan sonra 6.3 güncellemesi ile birlikte oyunun metasına geri dönüş yapan Kog’Maw, Guinsoo’nun Hiddeti’nin yeni haliyle birlikte müthiş bir sinerji yakalıyor. Tüm yetenek setinin yetenek gücü hasarı da çıkarması nedeniyle Guinsoo’unu Hiddeti’ni tam potansiyeli ile kullanabilmesi, W’sunun vermiş olduğu ekstra saldırı hızı ve Q’sundan aldığı zırh kırma rakipleri için Kog’Maw’ı ölüm makinesi olarak görmesine neden oluyor.

Eğer Kog’Maw, takımı tarafından iyi bir şekilde korunabilirse, çıkardığı hasar ile rakip takımı eritmek konusunda en önemli nişancı şampiyonu. W’su ile birlikte çıkardığı ani hasar inanılmaz bir boyutta. Eskiden oyunun erken aşamasında sıkıntı yaşayan Kog’Maw, erken safhada çıkardığı inanılmaz hasar ile onu günümüzün en çok tercih edilen nişancısı haline getiriyor.

Bu kadar yüksek derecede hasar çıkaran bir şampiyonun elbette zayıf noktaları da var. Sihirdar büyüsü dışında kaçış mekaniği olmayan Kog’Maw’ın defansif yönü zayıf. Mesafe kapatabilen ve kalabalık kontrolü yüksek olan şampiyonlar sayesinde Kog’Maw’ı kıstırıp, hasarını veremeden öldürmek rakip takımların stratejisi olmalı. Tabi Kog’Maw tercih edildiğinde de takım kompozisyonunuzu onu korumaya ve hayatta kalmasını sağlamaya üzerine olmalı. Yoksa Kog’Maw , rakip için tehlikeli bir seçimken, sizin için tehlikeli bir seçim haline gelebilir.

Vayne: Vayne, oyunun outplay potansiyeli en güçlü nişancılarından biri ayrıca W’sunun vermiş olduğu gerçek hasar ile birlikte erken aşamayı iyi geçiren bir Vayne, hasar konusunda takımını sırtlayabilecek bir şampiyon haline geliyor.Rakip yetenek atışlarından sıyrılabilmesi ve tank ağırlıklı komplara ilaç olması Vayne’i bu dönemde tercih edilen nişancılar arasına sokuyor.

Hiper taşıyıcı olan Vayne, Kog’Maw gibi korunması gereken nişancılardan. Kog’Maw’a nazaran daha çok kaçış mekaniği bulunan Vayne, herhangi bir kalabalık kontrolüne yakalanması sonucunda işler onun için oldukça kötüye gidebiliyor. E yeteneğinin duvara çarptırmada vermiş olduğu sersemletme etkisi ile işlevsel yönü de bulunuyor.

Herhangi bir yetenek atışı ihtiyacı da duymayan Vayne’in tek yapması gereken doğru zamanda, doğru taklayı atması ve rakibine gümüş oklarını yedirmesi. Vayne oynamanın en can alıcı noktası doğru pozisyon almak. Çünkü Vayne oynayan oyuncuların yaşadığı en büyük problem, Vayne’in çıkardığı hasarı ve mekaniklerinin ona sağladığı avantajı hesaplamadan oynamak. Bire bir de çok güçlü bir şampiyon olsa da Vayne, doğru pozisyon dışında yakalandığı zaman rahatlıka ortadan kaldırılabilecek bir şampiyon. Her zaman söylerim, oyunu akıl ile oynamak, hırs ile oynamaktan çok daha iyidir. Çünkü skor almak için yaptığın yanlış hareket, ekranda Bozgun yazısını görmene sebebiyet verebilir. Vayne de bu potansiyeli olan nişancılardan.

Caitlyn: Uzun saldırı menzili ile rakiplerini dürtebilen bir nişancı olan Caitlyn, zaman zaman metanın dışında kalsa da, her zaman tercih edilebilecek güvenli seçimlerden biri. Çünkü koridor aşamasında sahip olduğu menzil avantajı sayesinde oldukça güvenli bir koridor aşaması geçirirken, rakibine baskı da kurabiliyor. Caitlyn ani hasar olarak diğer nişancıların gerisinde kalsa da onu listeye sokan durum sağladığı işlevsellik.

Kuşatma takım kompozisyonları için önemli bir tercih olan Caitlyn, kapanlarını kule kuşatmalarında alan kontrolünü sağlayacak şekilde yerleştirmesi, rakip takımın hamle olanaklarını kısırlatırıyor. Bu da ya rahat bir kule kuşatması sağlıyor ya da rakibin yanlış pozisyon alıp kapana yakalanmasıyla iyi bir takım savaşı. Uzak menzili sayesinde arka saflardan rahat rahat hasar çıkarabilmesi ve koridor dalgalarını hızlı bir şekilde temizleyebilmesi Caitlyn’i işlevsel nişancı rolünde bir numaraya taşıyor.

Ultimate yeteneği sayesinde de kaçabilecek muhtemel rakip oyuncuları avlayan Caitlyn, W ve E yeteneğinin pasifini tetiklemesi sayesinde, rakibi farkında olmadan hasar da çıkarabiliyor.

Ezreal: Bir dönemin vazgeçilemeyen nişancısı Blue Ezreal, son güncellemelerle birlikte yeniden aramıza katıldı. Ezreal oyunun erken aşamasında tam bir kış uykusu geçirirken, orta ve son aşamada yaşadığı güç patlaması ile tam bir vahşi hayvan gücüne sahip oluyor.

Ezreal oyunun erken aşamasını, yüklerini biriktirmek ve eşya ihtiyacını karşılamak için kullanmak zorunda. Bu yüzden oyuncular Ezreal ile erken aşamada agresif değil pasif bir oyun sergilemeliler. Yoksa Ezreal’in ulaşması gerektiği güç patlaması için geç olabiliyor.

Blue Ezreal, Ezreal’ın hem bekleme süresinde en tepe noktasına ulaşmasına olanak sağlıyor. Hem de fiziksel saldırı gücünün yanında, mana ve büyü hasarı da çıkarmasına neden oluyor. Bu da rakip oyuncuları yanıltan başka bir unsur. Çünkü rakip nişancılar genel de oyunu saldırı gücü odaklı okudukları için Ezreal’ın düşük saldırı gücü onları yanılgıya düşürüyor. Ezreal’ı etkin kılan unsur saldırı gücünü besleyen yan unsurlar ve bekleme süresinin oldukça düşük olması nedeniyle Q yeteneğini, normal saldırı gibi kullanabilmesi.

Buzdoğan eldiveninin sağlamış olduğu yavaşlatma etkisi ile vur-kaç mekaniği de kazanan Ezreal, günümüz nişancıları arasında hem işlevsel, hem hasar hem de E yeteneği sayesinde Outplay potansiyeli olan nişancılar arasında yer alıyor.

Lucian: Yıldırımların Efendisinin Hükmü anahtar kabiliyetini, en verimli kullanan nişancı olarak Lucian göze çarpıyor. Ultimate yeteneğinin mesafesinin düşürülmesinden sonra Lucian’ın bu anahtar kabiliyetini kullanması önem kazandı. Pasifi sayesinde üç vuruşu çok kısa bir sürede veren Lucian, rakibinin canını bir combo ile önemli bir ölçüde azaltabilir. Bu da onu erken aşamada gerçekleştirilecek olan takaslardan önde çıkmasına olanak sağlıyor.

Ultimate yeteneğinin uğradığı değişiklik sonrasında Lucian için saldırı hızı geliştirmek pek mantıklı olmaz. Mesafesinin düşmesiyle birlikte rakip takıma daha yakın olması gereken Lucian’a bence kritik hasar yüklemek daha doğru bir hareket olur. Bunun gereğini Canbiçen eşyası ile birlikte açıklayabilirim.

Çanbiçen eşyası tam Lucian için yaratılmış gibi. Lucian diğer eşyalardan elde ettiği kritik vuruş  Canbiçen’nin sahip olduğu pasifler ile birlikte Lucian’ın yetenek seti için ihtiyacı olduğu bekleme süresinde azalma ve vurduğu her kritik vuruş için %3 mana kazanması sağlıyor. Bu durum da Lucian’ın eksik olduğu noktaları kapatmasına yardımcı oluyor. Böylelikle saldırı hızına odaklanıp tehlikeli ultimate kullanımının devamlılığını sağlamaktansa, Canbiçen’in pasifini güçlendirmek, Lucian’ı günümüz oyun metasında tercih edilen bir nişancı haline getiriyor.

Yazı dizimizin bugünkü bölümünün sonuna geldik. Yarınki bölümümüzde destek rolünü ele alacağınız. Okuduğunuz için teşekkür ederim. İyi günler…