Fallout serisine bu oyunla mı başlıyorsunuz? Yoksa yeni oyundaki pek çok mekanikle kafası karışan veteran bir Fallout hayranı mısınız? Ne olursa olsun, bu ipuçları oyunda çok işinize yarayacak. Hem genel oynanışla ilgili hem de savaş, eşya yapma, üs kurma gibi ayrı mekaniklerle ilgili önemli ipuçlarını sizler için derledik. Lafı uzatmadan sizleri bu ipuçlarıyla başbaşa bırakıyoruz:
- Locksmith ve Hacking perk’lerinden en az birini erkenden alın. Wasteland’de bol bol kilitli kapı, kasa vb. bulacaksınız. Bunları bulduğunuzda açamıyor olursanız ileride perk’ü alınca gelmeyi unutmanız olası. Ayrıca keşfin en güçlü his olduğu bir Bethesda oyununda “o kapının arkasında ne vardı acaba?” diye düşünmeniz hoş olmaz. İleride companion’larınız bu konuda yardım edebilecek olsa da yalnız gezmek istiyorsanız ya da oyunun başında hızlı gelişmek istiyorsanız Locksmith şart.
- Gizlilik ve yakın dövüş silahı kullanmak istiyorsanız Sneak perk’üne puan basmanızda fayda var. İlerledikçe özellikle yakın dövüş saldırılarında inanılmaz katsayıda bonus hasar verirken gözden çabucak kaybolmanıza da imkan tanıyor. Son seviyesinde köşeyi dönüp çömelirseniz kaybolabiliyorsunuz ve Ninja perk’üyle desteklerseniz yakın dövüşte 10x hasar veriyor ki bu da iyi geliştirilmiş legendary bir yakın dövüş silahıyla legendary düşmanları bile tekte almanız anlamına gelebilir.
- Eğer karakterinizin 6. seviye Strength’i varsa Strong Back perk’ü ile %25 ve %50 ekstra ağırlık alanı kazanabilirsiniz. Son seviyesinde ise limitinizi aştığınızda bile koşabilmenizi sağlıyor. Yakın dövüş odaklı karakterler dışında Strength’e çok puan vermek tercih edilmese de ilerledikçe atladığınız seviyelerde birer puanı Strength’e basarak yine bu perk’e ulaşabilirsiniz.
- Yalnızlığı seviyorsanız Lone Wanderer perk’ünü kullanın. Bu size ekstra taşıma kapasitesi verip düşmandan aldığınız hasarı azaltıyor. Son seviyesinde de sizin verdiğiniz hasarı artırıyor. Oyunun roleplay yönüyle daha ilgiliyseniz ve companion’larınızın hikayelerini keşfetmek, görevlerini yapmak ve onlarla romantizm yaşayıp ekstra perk’lerini açmak istiyorsanız bu perk’ten uzak durabilirsiniz. Ayrıca muhtemelen bug da olsa şu anda bu perk Dogmeat ile çalışıyor. Yani köpeğinizle dolaşırken de Lone Wanderer’dan yararlanabilirsiniz.
- Eğer silahlarınızı ve zırhlarınızı geliştirmekten özellikle nefret etmiyorsanız, Gun Nut, Armorer, Science ve Scrapper perk’lerine en az birer puan vermelisiniz. Özellikle oyunun en başlarında alınabilen Gun Nut ve Armorer gelişiminizi hızlandıracak. Sonradan gelen Science daha iyi upgrade’ler yapmanızı sağlarken aynı zamanda enerji silahlarını ve power armor’ı geliştirmenize yardımcı olacak. Scrapper sayesinde de silahları ve zırhları parçalarken özellikle “screw” gibi az bulunan ve çok kullanılan malzemeleri elde edebileceksiniz. Hasar ve zırh seviyenizi maksimumda tutmak istiyorsanız bu üç perk’ü de uzun vadede son seviyeye çıkarmanız gerekiyor.
- Silah ve zırh modları çıkarılabilir. Örneğin gece görüş dürbünlü ancak hasarı düşük bir silah bulduğunuzda hemen satmak yerine o silahın geliştirme ekranından ilk sıradaki “standard sights”ı seçerseniz, çok az malzemeyle silahın en temel haline dönmüş olursunuz ve çıkarmanız gereken gece görüş dürbünü de envanterinize gelir. Böylece yapmaya malzemeniz ya da seviyeniz yetmeyen silah ve zırh modlarını esas kullandığınız silahlara ve zırhlara takabilirsiniz.
- Bir silaha veya zırha fazla bağlanmayın. Modlamak çok keyifli ve etkili olsa da zırhın veya silahın temel özellikleri de epey önemli. Daha iyi temel özellikli ve aynı aileden bir eşya bulduğunuzda hemen yukarıdaki yöntemle modlarını yenisine aktarın. Hele ki legendary eşya denk getirdiyseniz aradaki fark çok büyük olabilir.
- Survival zorluk seviyesinde oynamaya çalışın. Sneak sistemini iyi kullanarak ve çatışmalarınızı doğru seçerek bu en zor seviyede de hayatta kalmayı başarabilirsiniz. Survival’ın zorluğu, canınızın gerçekten çok yavaş dolmasında yatıyor. Çatışma sırasında stimpack bassanız ya da yemek yeseniz bile canınızın dolması 60 saniyeyi geçebiliyor ki bu saklanmak için uzun ve sıkıcı bir süre. Ancak zorluğuyla bveraber bir de güzelliği var. Survival seviyesinde daha çok legendary düşman çıkıyor, bu da daha çok legendary eşya anlamına geliyor. Legendary eşyalar da zaten çatışmalarınızı çok daha kolaylaştırıyor.
- VATS’ı etkili kullanın. Özellikle daha zor modlarda oynarken çatışmaları biraz planlı yaşamak gerekiyor. Burada da VATS devreye giriyor. Karakterinizi oluşturma şeklinize göre VATS çok zayıf bile kalsa 1-2 sıkımlık da olsa kullanmaya çalışın. Özellikle VATS modunda vurduğunuz hasarlar toplanınca asla kaçırmayan ve garanti critical vuran bir saldırı şansınız oluyor. Bu saldırıyı güçlü bir düşmanın bacağına yaptığınızda bacağının kopma ihtimali yüksek. Böylece sizi kovalayamayıp yerde sürünmeye başlar, siz de sakin sakin canınızı doldurup yerdeki düşmanın kafasına sıkabilirsiniz. Kısaca: Bacaklara sıkın!
- Koşun! Fallout 4’ün en önemli yeniliklerinden biri koşma sistemi. Boyunuzu aşan bir düşmanla karşılaştığınızda koşarak uzaklaşma şansınız var. Epey de etkili bir yöntem. Yalnız koşarken de Action Point harcıyorsunuz. Bu da VATS’la çakışıyor. Dolayısıyla ikisini dengeli kullanmanız lazım.
- Duct Tape ve Wonderglue altından daha değerli! Silah ve zırh modları yaparken en çok kullanılan ama en az bulunan malzeme “adhesive”, yani yapışkan. Bunun da en sık karşılaştığımız kaynakları Duct Tape ve Wonderglue. Bu yüzden bunları görürseniz sakın ama sakın almadan geçmeyin. Ayrıca üslerinizde doğru sebzeleri yetiştirirseniz kendi tutkalınızı da pişirebilirsiniz. Bu yüzden erkenden üslerinize o sebzeleri ekmeye dikkat edin. Yemek pişirme alanındaki ekranda en alt kategorideki ürün ev yapımı yapışkanınız.
- Yerleşim alanlarındaki hurdaları almayı unutmayın. Build moduna girdiğinizde baktığınız çoğu şeyi alıp hareket ettirebildiğiniz gibi hepsini parçalarına ayırabiliyorsunuz. Alandaki yıkık evleri parçalayarak hem inanılmaz miktarda malzemeyi tek tuşla elde ediyorsunuz hem de yeni bir şeyler inşa etmek için alan açıyorsunuz. Paslı arabalar, yıkılmış ağaçlar, çökmüş binalar… Eğer yerleşim alanı sınırlarındaysa bunların çoğu malzemeye dönüştürülebiliyor.
- Charisma’nızı biraz geliştirerek Local Leader perk’ünü alabilirsiniz. Bu sayede yerleşim yerleriniz arasında birer kişi görevlendirerek ağlar kurabiliyorsunuz. Ağ kurduğunuz yerleşim yerleri tüm malzemeleri ortak kullanıyor. Böylece tek bir workshop’a gelip malzeme bıraktığınızda hepsine iletiliyor. İkinci seviyeye çıkarırsanız da yerleşim yerlerinize tüccarlar getirebiliyorsunuz. Bu da fazla malzemeleri satıp alışveriş için paraya çevirmenizi sağlıyor.
- Yerleşim yerlerinizde güvenlik ve yemek üretimi için insanlara ihtiyacınız var. Bir insan 6 parça tarım ürünüyle ilgilenebiliyor. Bu yüzden tek tek her ürüne ayrı birini görevlendirmenize gerek yok. Eğer güvenlik için kendi kendine çalışan taretlerden kuramıyorsanız barikat ve gözetleme kulesi kurabilirsiniz. Bunları birbirine dokunacak şekilde yaparsanız tek kişiyi görevlendirdiğinizde o barikatlerin toplamı kadar defans puanını yerleşim yerinize kazandırabilirsiniz.
- Fusion Core gördüğünüz yerde kapın. Zor savaşlarda dostunuz olacak power armor’unuz fusion core ile çalışıyor ve bu az bulunan ama çok hızlı biten bir kaynak. Özellikle power armor’la koşarsanız çok hızlı bitiyor. Bu yüzden etrafı önce yaya olarak kolaçan ettikten sonra çok zorlanacağınızı düşündüğünüz bir çatışmayla karşılaşırsanız fast travel’la üssünüze gidip power armor’unuzu giyin ve çatışmaya geri dönün. Böylece şarj harcamadan power armor’dan faydalanmış olacaksınız. Ayrıca fusion core’ları boşalmadan hemen önce satarsanız çok daha fazla bottlecap alabilirsiniz.
- Oyunun başından bir silah türüne odaklanın. Farklı silah türleri için ekstra hasar ve son seviyelerde ek özellik veren perk’ler var ve bunları dengeli dağıtmak çok da faydalı olmuyor. Bu yüzden oyunun başında bir silah tipi belirleyip hasar artırmak için harcayacağınız ilk perk puanlarını onun perk’üne harcayın. Seviyeniz arttıkça diğer türlere de puan vererek çatışmalarda güçlü seçeneklerinizi artırabilirsiniz ama ilk etapta birini tamamlayıp çok yüksek hasara ve ekstra özelliğe kavuşturmak çok daha faydalı olacaktır.
- Kıyafetlerinize dikkat edin. Giydiğiniz kıyafetlerin farklı SPECIAL özelliklerine bonusları olabiliyor. Özellikle Charisma verenler çok önemli çünkü diyaloglarda ekstra seçenekleri bu özellik etkiliyor. Bu yüzden önemli bir konuşmadan önce zırhınızı çıkarıp takım elbise, güneş gözlüğü gibi Charisma veren kıyafetler giyip bir de yine Charisma artıran madde kullanırsanız işiniz çok kolaylaşacaktır.
- Oyunda açıkça belirtilmeyen bir cover sistemi var. Bir duvara dümdüz yürüdüğünüzde eğer o duvar buna müsaitse silahınız yere bakmaya başlıyor. Bu durumda nişan tuşuna basınca karakteriniz duvarın arkasından eğilip öyle ateş etmeye başlıyor. Varlığından bahsedilmeyen bu mekanik, bazı durumlarda hayat kurtarabilir. O yüzden bilmenizde fayda var.
- Pre-War Money’leri sakladığınızdan emin olun. Artık oyundaki hemen hemen her şey junk olarak sınıflandırıldığı ve malzemeye dönüştüğü için üzerinizde yükle yerleşim yerinizdeki workshop’a gelip tüm junk’ınızı aynı anda aktarma seçeneğine basarsanız “kumaş” yerine geçeceği için Pre-War Money’i de aktarıyor. Bunu engellemelisiniz çünkü tıpkı önceki Fallout oyunlarında olduğu gibi Fallout 4’te de Pre-War Money çok değerli. Önceki oyunların hemen hemen yarı fiyatına satılsa da öncekilerden neredeyse 5 kat daha fazla bulunuyor ve en önemlisi, ağırlığı yok. Dolayısıyla malzeme aktarmadan önce ayrı bir kutuda bu paraları saklarsanız daha sonra örneğin mermi almanız gerektiğinde 400-500 Pre-War Money’i ağırlıksız kapıp kendinizi mermide boğabilirsiniz.
- Başlangıçtan uzaklaştıkça zorluk artıyor. Oyuna başladığınız alandaki düşmanlar zayıfken uzaklaştıkça düşmanların seviyeleri artıyor, eşyaları gelişiyor ve daha zor düşman tipleri karşınıza çıkabiliyor. Linke tıklarsanız açılacak haritanın sağ altındaki ısı haritası genel bir fikir kazanmanıza yardımcı olacaktır.
İşte Fallout 4 ipuçlarımız bu kadar. Sizin de başka önemli ipuçlarınız varsa yorum yazmaktan çekinmeyin. İyi oyunlar!