Beşinci sezonu bugün başlayacak olan son yılların en çok ses getiren TV dizisi Game of Thrones’la ilgili bilmiyor olabileceğiniz birkaç detayı bir liste halinde paylaşmak istiyoruz. Bu detayların büyük bölümü IMDb sitesinden alıntıdır.

Joffrey-Baratheon-3Dizinin uyarlandığı A Song of Ice and Fire roman serisinin yazarı George R. R. Martin, dizinin muhtemelen en gıcık karakteri Joffrey’i canlandıran Jack Gleeson’a bir mektup yazmış. Mektuptaki şu ibare dikkat çekiyor: “Tebrikler, herkes senden nefret ediyor!”

Night Watch ekibinden Maester Aemon Targaryen’ın görme engelli olduğunu bilirsiniz; peki, bu rolü oynayan Peter Vaughan’ın de gerçek hayatta görme engelli olduğunu biliyor muydunuz?

Game of Thrones’un şu ana kadar yayımlanan 40 bölümünün herbirinde görünen bir tane bile karakter bulunmamakta.

2012 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde doğan 160 kız bebeğe “Khaleesi” adı konmuş. Üstelik bu, dizide Emilia Clarke’ın canlandırdığı karakterin adı (Daenerys) değil, sadece ünvanıdır.

468px-Game_of_thrones_season_4_the_mountain_gregor_clegane_2GoT’da “The Mountain” karakterini canlandıran Hafþór Júlíus Björnsson geçenlerde, İzlanda’da Vikingler zamanından beri düzenlenen ağırlık kaldırma yarışmasında bin senelik bir rekoru yerle bir etmiş.

Yazar George R. R. Martin, bugün başlayacak 5. sezon için tek bir bölüm bile yazmamış. Zira A Song of Ice and Fire serisinin altıncı kitabını bitirmeye çalışıyormuş.

Joffrey Baratheon karakteri hazırlanırken aşırı savurganlığı, tuhaflığı, ahlaksızlığı ve acımasızlığıyla tanınan Roma imparatoru Caligula lakaplı Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus (MS 12 – 41) model alınmış.

05148-12370

Demir tahttaki kılıçların arasında Gandalf’ın (LOTR) kılıcı Glamdring de bulunuyor.

13 yaşında bir çocuk olan Jojen Reed karakterini canlandıran Thomas Brodie-Sangster, bu rol için seçildiğinde 22 (1990 doğumlu) yaşındaymış.

Game of Thrones’un geçtiği sanal ülke Westeros’da “bastards” olarak nitelenen gayrı meşru çocuklar, babalarınınkiler yerine doğdukları bölgeye göre farklı birer soyadı alıyorlar. Bu soyadları da genellikle o bölgenin coğrafi konumuna göre seçiliyor. Örneğin, Reach’de doğan “piçler” Flowers, Westerlands’de doğanlar Hill, Iron Islands’da doğanlar Pyke, Riverlands’dekiler Rivers, Dorn’dakiler Sand, North’da doğanlar Snow, Vale’dekiler Stone, Stormlands’dekiler Storm, Crownlands’de doğanlar ise Waters soyadlarını alıyor.

Bitmez tükenmez bir karmaşaya dönen bu hikaye için bir son hazırlayıp hazırlamadığı sorulan Martin, esprili bir şekilde yanıt veriyor; yazarın bir sonraki kitabı, tam anlamıyla mezar taşlarıyla dolu devasa bir mezarlıktan esen rüzgarın önüne kattığı bir toz ya da kar bulutunun tasviri gibi olacakmış! Ne demekse artık?

house-lannister-lion-hear-me_1600x1200_696-standardLannister Hanesinin resmi sloganı “Hear Me Roar!” (Kükrememi Duy!) olmasına rağmen bunu dizi içinde pek duymuşluğumuz yoktur. Biz daha çok “Lannisterlar her zaman borçlarını öder” lafınının edildiğini biliriz ki bu da genelde negatif anlamda kullanılmaktadır; Lannisterlar kendilerine yapılan kötülükleri asla cevapsız bırakmazlar gibi.

Yapımcı David Benioff, dizinin şarkısının Lannisterların şarkısı “The Rains of Castamere” olmasını istemiş ama yardımcı yapımcı D. B. Weiss olmaması gerektiği konusunda onu ikna etmiş.

Doğal bir esmer olan Emilia Clarke dizi için saçlarının rengini açtırmamış. Yapımda gördüğümüz o güzelim sarı saçlar, özenle hazırlanmış bir peruktan başka bir şey değil.

Dizideki birçok karakterin kendilerine has lakapları var. Bu lakaplar genellikle yaptıkları işlere, fiziksel yapılarına göre belirlenmiş. Bazıları ise onurkırıcı ya da aşağılayıcı bir tarzda olabiliyor. Örnek mi? Buyrun:

Eddard Stark: Ned (Aşağı Sınıftan Gelen Genç)

Jaime Lannister: the Kingslayer (Kral Katili)

Tyrion Lannister: the Imp / Halfman (Afacan Velet / Yarım Adam)

Varys: the Spider (Örümcek)

Sandor Clegane: the Hound (Av Köpeği)

Gregor Clegane: the Mountain (Dağ)

Petyr Baelish: Littlefinger (Serçe Parmağı)

Jeor Mormont: the Old Bear (İhtiyar Ayı)

Loras Tyrell: Knight of Flowers (Çiçeklerin Şovalyesi)

Olenna Tyrell: Queen of Thorns (Dikenlerin Kraliçesi)

Roose Bolton: Leech Lord (Sülük Lordu)

Aerys Targaryen: the Mad King (Deli Kral)

Viserys Targaryen: the Beggar King (Dilenci Kral)

Theon Greyjoy: the Turncloak (Dönek)

Melisandre: the Red Woman (Kızıl Kadın)

Vargo Hoat: the Goat (Keçi)

Robb Stark: the Young Wolf (Genç Kurt)

Brienne: the Beauty (Güzellik)

Qhorin: Halfhand (Yarım El)

Mance Rayder: the King Beyond the Wall (Duvarın Ötesindeki Kral)

Davos Seaworth: the Onion Knight (Soğan Şovalye)

Jon Umber Sr.: Greatjon (Büyük Jon)

Jon Umber Jr.: Smalljon (Küçük Jon)

Eddison Tollett: Dolorous Edd (Efkarlı Edd)

Samwell Tarly: the Slayer (Katil)

Gerold Hightower: the White Bull (Beyaz Öküz)

Arthur Dayne: Sword of the Morning (Sabah Kılıcı)

Brynden Tully: Blackfish (Kara Balık)

Oberyn Martell: the Red Viper (Kızıl Engerek)

Oberyn Martell’in piç kızları: the Sand Snakes (Kum Yılanları)

Game of Thrones’da Harry Potter filmlerinde de rol almış 9 oyuncu bulunmakta: Bronson Webb, Natalia Tena, David Bradley, Julian Glover, Michelle Fairley, Ciarán Hinds, Ralph Ineson, Edward Tudor-Pole, Ian Whyte.

cersei-and-tyrion-cersei-lannister-34187691-935-518Cersei Lannister her ne kadar erkek kardeşi Tyrion’dan nefret etse de, Lena Headey ve Peter Dinklage  gerçek hayatta çok iyi arkadaşlarmış. Öyle ki dizi çekimleri sırasında aynı evi paylaşıyorlarmış.

Game of Thrones, The Walking Dead ve The Big Bang Theory’yi geçerek üç yıl üstüste korsan yayınları en çok izlenilen dizi olarak da tarihe geçmiş durumda.

The Mountain (Gregor Clegane) karakteri üç farklı oyuncu tarafından canlandırılmış. İlk sezonda Conan Stevens, ikinci sezonda Ian Whyte tarafından alınan The Mountain rolü en nihayetinde İzlandalı aktör ve sporcu Hafþór Júlíus Björnsson’a verilmiş. Unutmadan Björnsson ile de ilginç bir detay var, arkadaşın boyu The Mountain’ın namına yaraşır bir şekilde, tam tamına 2.06m!

Westeros adı, İsveç’teki Västerås şehrinden gelmekte.

2011 Winter TCA Tour - Day 3George R.R. Martin, A song of Fire and Ice kitap serisini yazarken Lord of the Rings’den etkilendiğini saklamıyor.

İlk sezonun premiyeri, Ned Stark karakterine can veren Sean Bean’in doğum günü olan 17 Nisan’da yayımlanmış.

Charles Dance, Tywin Lannister’ın ilk sahnesinde gerçek bir geyiği parçalara ayırmış. Kesim yöntemi için de bir gün öncesinden bir kasaptan özel ders almış.

Game of Thrones’la ilgili yazılacak daha çok enteresan detay mevcut ama maalesef yerimiz de bu kadar. Arzu eden okurlarımız bizim gözümüzden kaçan ilginç detayları okuyucu yorumları başlığı altında paylaşabilir.