Dün gece oyun dünyası üzücü bir haberle sarsıldı. SimCity ve The Sims gibi efsane oyunların 26 yıllık geliştiricisi Maxis Emeryville stüdyosu EA tarafından kapatıldı.

Maxis oyunlarına desteğin “Maxis” çatısı altındaki diğer stüdyolardaki ekipler tarafından sürdürüleceği ve ayrıca yeni, çoklu platform oyunların geliştirileceğini belirten EA, stüdyonun kapatılmasıyla beraber mağdur olan çalışanlara diğer Maxis ve EA stüdyolarında iş imkanları sunulacağını, o olmazsa da tazminat ve kariyer planlama desteği verileceğini açıkladı. Polygon’a konuşan kaynaklara göre ise The Sims üzerinde çalışan EA Redwood Shores stüdyolarında da ciddi miktarda işten çıkarma yaşanmış, ancak EA’den henüz resmi açıklama yok.

Bu gelişme aslında çok da sürpriz sayılmaz. The Sims 4’ün çıkışında tepkiler geldiğinde, Maxis yöneticileri “bu oyun başarısız olursa The Sims 5 olmayacak” demişlerdi. SimCity çıkışında korkunç sunucu sorunları yaşamış, vadedilen özellikler tam olarak oyuna aktarılamamış ve sonuç olarak korkunç bir tepkiyle karşılaşmıştı. The Sims 4 de önceki oyunlardaki pek çok temel özellikten yoksun olarak çıkmıştı ve bu da oyuncuların büyük tepkisiyle karşılaşmıştı. Yapımları yıllar süren iki dev bütçeli oyunun ikisinin de başarısız olması, Emeryville stüdyosunun kaderini belirlemiş oldu. EA şimdilik bu konuda yoğun tepki toplasa da, daha beter tepki iki senedir güzel serileri mahvettikleri gerekçesiyle Maxis’e gösteriliyordu. Böyle bir başarısızlığın ve üstüne hayran tepkilerine rağmen bazı konularda (SimCity’de aylar sonra gelen ve ilk başta “oyunun sistemine aykırı” denilen offline mod gibi) komik inadın sonucu olarak Maxis’in bir sıkıntı yaşayacağı bence belliydi. Ancak umuyorum ki The Sims ve SimCity serileri bir şekilde yaşamaya devam eder.sims 4 e3