Steam’in Türk Lirası ile alışverişlerini işleyen ve süreçte katkısı olan BoaCompra’nın iş geliştirme müdürü Mario Baumann ile bir röportaj yaparak merak ediyor olabileceğiniz soruları ilettik. İşte yanıtları:

1) Merhabalar ve röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkürler. Öncelikle bize kendinizi tanıtabilir misiniz?

Sizlere de Türkiye’ye yaptığımız girişle ilgili konuşma fırsatı için teşekkür ederiz. Adım Mario Baumann, UOL Boa Compra adına Türkiye pazarını geliştirmek ve finansal düzenlemelerini sağlamak adına iş geliştirmeyi yürütüyorum.

2) BoaCompra nedir? Ne iş yapar? Kimlerle çalışır?

BoaCompra, Brezilya’nın bir numaralı internet servis sağlayıcısı ve medya şirketinin dijital ödeme koludur. Türkiye gibi gelişmekte olan pazarlar için dijital ödeme yöntemleri geliştiriyoruz. Şu anda 190’ın üzerinde geliştirici ve yayımcıdan 4500’ün üzerinde online oyun için hizmet veriyoruz. Bu firmalar arasında Valve, Electronic Arts, Riot, Ubisoft ve Smilegate gibi büyük firmalar da var.

3) Steam’deki ödeme yöntemlerinden hangileri BoaCompra tarafından işleniyor?

Bütün yerel kredi kartlarını, banka transferlerini, mobil ödemeleri, PTT ödemelerini ve BoaCompra’nın online para birimi olan BoaCompra Gold ile yapılan ödemeleri işliyoruz.

4) Türk kullanıcılar arasında en popüler ödeme yöntemi hangisi?

Mobil ödemeler ve kredi kartı ile ödemeler %60’lık pazar payı ile en popüler ödeme yöntemlerini oluşturuyor. ePin ile ödeme oldukça yaygındı ama onlar için gelecek olan pazar yaptırımlarının arefesinde ePin kullanımında ciddi bir düşüş görüyoruz.

Steam

Steam

5) Valve’ın Türk Lirası için belirlediği kur, Türk oyuncuları oldukça memnun etti. Bu süreçte Valve ile fikir alışverişinde bulundunuz mu? Türk insanının alım gücüne daha uygun oyun fiyatları gelmesinin Türk oyun sektörünün gelişimi açısından faydalı olacağını düşünüyor musunuz?

Tabii ki düşünüyorum. Örneğin bugüne kadar Türk oyuncular uluslararası promosyonlardan yararlanamıyordu, çünkü bunlar Dolar ve Euro için özel yapılan uygulamalardı. Bu konularda Valve da dahil olmak üzere tüm müşterilerimize danışmanlık yapıyoruz, ancak nihai kararı geliştiriciler ve yayımcılar veriyor.

6) Steam’e Türk Lirası gelişinden sonra Ubisoft ve 2K gibi bazı firmalar fiyatlarını ciddi biçimde yükseltti. Ürün fiyatlandırması nasıl işliyor? Sizin bu konuda söz hakkınız oluyor mu?

Günün sonunda kararı veren taraf yayımcı firma oluyor. Fiyatı etkileyen pek çok faktör var. Oyunun geliştirme bütçesi, farklı pazarlarda erişilebilirliği, döviz kurları, yaygın ödeme yöntemlerinin yayımcıya maliyeti gibi. Latin Amerika ve benzeri nakit bazlı pazarlarda firmalara oyun fiyatlarını yuvarlayarak nakit ödemede müşterilere kolaylık sağlamalarını tavsiye ediyoruz, ama bunun ötesinde son karar firmanındır. Biz sadece hedef alınan pazardaki trendlere göre firmaya danışmanlık yaparız.

7) Türk Steam kullanıcılarını 2015’te ne gibi sürprizler bekliyor?

Şu anda detayını veremeyeceğimiz bazı yeni ödeme yöntemleri getireceğiz ve bu yöntemler de Türk oyunculara büyük kolaylık sağlayacak yöntemler olacak.

8) Türkiye için X-Fire’ın lisans hakları da sizde bulunuyor. Türkiye’deki X-Fire kullanımından memnun musunuz? X-Fire oyunculara neler sunuyor?

Turnuvalara katılıp puan tutmalarını sağlayacak olan X-Fire Battleground hizmeti 2015 içinde açılacak, ancak henüz kesin bir zaman dilimimiz yok. Açılış için Türk oyuncuları arasında en popüler olan oyunlardan resmi turnuva serileri düzenleyeceğiz. Oyuncular bu turnuvalarda BoaCompra Gold kazanabilecek ve bu para birimini oyun alırken kullanabilecekler.

Mario Baumann

Mario Baumann