İngiltere hükümeti korsan oyun, film ve müzik meselesine karşı uygulanmaya çalışılan cezaların bir işe yaramadığını gördü ve korsancılığa cezai yaptırım uygulamaktan vazgeçti. 2015’ten itibaren korsan dosya paylaşımı yapanlara 4 kez uyarı mektubu yollanacak ve bu mektuplarda yaptıklarının yasa dışı olduğu belirtilecek. Ancak bu mektuplar göz ardı edilirse, daha fazla bir yaptırım uygulanmayacak.

Üzerinde yeni çalışılan “Voluntary Copyright Alert Programme” (VCAP) isimli program ile İngiltere’nin internet sağlayıcıları probleme farklı bir yaklaşım sergilemek amacındalar. Oldukça çağ dışı yöntemler olan kullanıcının internetini kesmek ve bilinen dosya paylaşımcıları bir veri tabanında toplayıp fişlemek gibi yöntemler yerine daha modern yöntemler uygulamak istiyorlar.

BPI yöneticilerinden Geoff Taylor, yeni yaklaşımlarını “İnternet bağlantılarının niçin kullanıldığını bilmeyen ebeveynler gibi ikna edilebilir kullanıcıları ikna etmek” şeklinde özetliyor. Ayrıca ekliyor:

[quote]VCAP internet erişimini kısıtlayan bir oluşum değil. VCAP farkındalık yaratıp davranışları değiştirerek, insanların doğru olanı yapmasını sağlamayı amaçlayan bir oluşum.[/quote]

Ne kadar başarılı olacaklar, birlikte göreceğiz; ancak açıkçası korsana karşı uygulanan hapis cezası, internet yasağı, DRM’ler gibi ceza ve sistemlere nazaran çok daha mantıklı bir adım olduğunu söylemek şimdiden mümkün.

korsan