Dün başladığımız 2015 League of Legends World Championship grupları yazı dizisinde ilk olarak sizlere A Grubunu tanıtmış ve analizini yapmıştık. Bugün ki yazımızda, turnuvanın Ölüm Grubu olarak nitelendirilen B Grubu’nu sizlere tanıtacağız. Bir çok bölgenin güçlü takımları arasında yer alan takımların oluşturduğu bu grup otoritelerce ölüm grubu olarak nitelendiriliyor.

B Grubu’nda yer alan takımlar; Avrupa LCS Yaz Sezonu Şampiyonu Fnatic, Çin Bölge Finalleri İkincisi Invictus Gaming, LMS Yaz Sezonu Şampiyonu ahq e-Sports ve son olarak Amerika LCS Bölge Finalleri Şampiyonu Cloud9.

Geçen sene de ölüm grubunda yer alan Fnatic, bu grup için daha tecrübeli. Daha önce OMG ve Samsung Blue takımlarına karşı mücadele veren Fnatic geçen seneye nazaran daha güçlü ve formda olarak katılıyor. Geçtiğimiz sene EDG ve Samsung White ile aynı grupta yer alan ahq e-Sports bu sene de favorilerin olduğu bir grupta yer alacak. Ancak bu sene, geçen seneye nazaran daha güçlü bir takımlar. Invictus Gaming, Çin bölgesinden her ne kadar üçüncü takım olarak turnuvaya dahil olsa da grubun favori takımları arasında yer almakta.

Grubun zayıf halkası ise Cloud9. Geçtiğimiz Yaz Sezonunu hayal kırıklığı ile tamamlayan takım, Bahar sezonunda elde ettiği puanlarla Regional Final’lerine kalma hakkı elde etmişti. Liquid ve Impulse gibi güçlü rakipleri geçerek bir sürprize imza atan Cloud9, aynı şansa kura çekiminde sahip olamadı.

Grup dinamikleri açışından yaz sezonunu inanılmaz bir performans ile geçiren Fnatic, benim için liderlik konusunda ilk favorim. Ancak Asya takımlarının da takım oyunları o kadar başarılı ki Fnatic sürpriz bir şekilde turnuva dışında da kalabilir. Invictus, ahq ve Fnatic arasında oynanacak maçların yanı sıra Cloud 9 tehlikesi de her an bu üçlüden düşen takımları avlamak için hazırda bekleyecek. Fnatic bu sene dışarda kalmak istemiyorsa ahq maçlarına önem vermeli. Çünkü ahq’nun Çin takımlarına karşı olan karnesi pek iç değil. Bu sebep ile kendilerini Fnatic’e hazırlamış olmaları muhtemel. Zirve için ise Fnatic 18-0’lık serisinde olduğu gibi hatasız oynamalı. Bu şekilde Çin ekibini de geçebilirler. Oynayabilirler mi? Evet bence oynarlar. Odaklanmış bir Fnatic’in lider olması sürpriz olmaz.

Takımların oyun planlarına göz gezdirdiğimizde, Asya takımları Invitus ve ahq’nun tarzları birbirine benzemekte. Tek fark Invictus Gaming, oyun başladığı gibi agresif bir şekilde rakip takımı zorlamaya çalışıp oyunu erkenden domine etmek isterken, ahq takımı ise oyunun orta safhasını beklemekte. Erken agresiflik sergileyip, istenilen sonuç alınamayınca bir daha oyuna geri dönmeyi başaramayan ahq, bu yüzden orta dönemde agresif bir oyun sergiliyor. Bu iki takım rakiplerinin kurdukları kompozisyonları bozmakla kesinlikle ilgilenmezler. Direk olarak kendi kurdukları ve rakip takımı ortadan kaldıracak ani hasarları yüksek kompozisyonlar üzerinde duracaklardır.

Batı takımlarına gelecek olursak Fnatic ve Cloud9 turnuvanın belki de en iyi Shotcaller’larına sahipler. YellowStar ve Hai. Bu sebep dolayısıyla ki bu iki takımda Asya takımlarına nazaran oyunu kontrollü tutup, mutlak bir harita hakimiyeti sağlamaya çalışacaklardır. Bu iki ismin kuracağı harita hakimiyeti ve farkındalığı sayesinde takımları maçları kazanmaya çalışacak. Fnatic genellikle objektif görevlere yoğunlaşan, oyunu kontrol altında tutabilen ve orta dönemde aşırı güçlenen kompozisyonlara yöneliyor. Cloud9 da aynı oyun tarzına sahip olsa da bireysel olarak güçlü bir performans sergilemekten uzak kalıyor. Böylece strateji uygun olsa bile, uygulanan performans yetersiz kalıyor.

Tüm bu durumlar ışığında ölüm grubunun en dikkat edilmesi gereken oyuncuları; Fnatic’in destek rolü oyuncusu YellowStar ve üst koridor oyuncusu Huni, Invictus Gaming’in ormancısı KAKAO, ahq e-Sports Club’ın orta koridor oyuncusu Westdoor ve son olarak Cloud9’nın orman oyuncusu Hai. Bonus olarak Fnatic’in orman oyuncusu Reignover’ın da sürpriz çıkışlarına dikkat etmek gerek.

Benim B Grubu için öngördüğüm sıralama şu şekilde;

  1. Fnatic (2)*
  2. Invictus Gaming (1)*
  3. ahq e-Sports Club
  4. Cloud 9

*: Parantez içindeki sırada bitirmesi de yüksek ihtimal.